Gazononderhoud

Mulch beschermt het gazon tegen uitdroging

Geplaatst: 15/07/2019 Aangepast: 08/01/2020

Het warme weer zorgt ook bij het gazononderhoud voor een uitdaging. Nadat het gazon een maaibeurt heeft gehad ligt uitdroging op de loer. Door te mulchen biedt u het gazon extra bescherming tegen de warmte van de zon. Lees snel verder hoe mulchen het gazon beschermt tegen uitdroging.

Wat is mulch maaien?

Mulchen is bedekken van de bodem met organisch materiaal. Dit wordt in de tuin vrij algemeen toegepast. Compost, houtsnippers en andere organische materialen worden gebruikt om de bodem te beschermen tegen kou en uitdroging.

Bij het gazon kan dit ook worden gedaan door het gemaaide gras versnipperd in het gazon achter te laten. Dit heet dus mulch maaien. Op de meeste grasmaaiers zit tegenwoordig een mulch functie. U maakt hier gebruik van door simpelweg géén opvangbak aan de grasmaaier te hangen.

Waarom mulch maaien?

Grassprieten zitten voor met voedingsstoffen en vocht. Als u het afmaait en opvangt neemt u deze weg uit het gazon. Feitelijk put u het gazon op die manier uit. Door te mulchen blijven de voedingsstoffen voor het gazon behouden. Bij warm weer heeft het bovendien een beschermende werking. Het maaiafval dekt de grond extra af waardoor deze minder snel uitdroogt.

Kunt u altijd mulch maaien?

Nee dat gaat helaas niet. Er zijn redelijk strikte voorwaarden voor mulch maaien. Het grasafval kan namelijk ook een negatieve uitwerking hebben op het gazon. Het grasafval kan het gazon verstikken en als er onkruiden groeien in het gazon verspreid u door te mulchen de zaden.

Door hier rekening mee te houden zijn er zeker perioden in het jaar dat u kunt mulchen. Houd wel rekening met deze factoren:

  • Het gras moet minimaal tweemaal per week gemaaid worden om een overdaad aan mulch te voorkomen
  • Het gras mag niet nat of vochtig zijn om het samenplakken en verstikken van het gazon te voorkomen
  • Mulch uitsluitend wanneer u organische meststoffen gebruikt, waarin bacteriën en schimmels zitten die het grasafval afbreken
  • Mulch niet wanneer er gras onkruiden in uw gazon zitten, deze kunnen zich op deze manier snel verspreiden

Verteerd het grasafval in uw gazon slecht?

Het kan zijn dat het grasafval slecht afgebroken wordt in uw gazon. Vaak duidt dit op een onderontwikkeld bodemleven. Gelukkig kunt u dit probleem oplossen door het bodemleven te enten. Dit is een sjieke benaming voor het toevoegen bacteriën, schimmels en gisten aan uw gazon.

Als u dit wilt doen is het vaak verstandig de bodem eerst te beluchten. Het bodemleven kan dan diep in de bodem van het gazon doordringen en ook daar van waarde zijn.

Na het beluchten kan er Terra-Fertiel of Bodem Actief over het gazon worden verspreid. Eenmalig 1 kilogram per 10 vierkante meter is meer dan voldoende. Overigens zitten de nuttige bacteriën en schimmels ook in alle organische meststoffen die wij adviseren. Door deze te gebruiken wanneer u het gazon bemest helpt u het grasafval eenvoudig af te breken.

Veel succes met het onderhoud deze zomer!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten