Ziekten en plagen

Laatste kans om engerlingen te bestrijden

Geplaatst: 01/08/2019 Aangepast: 25/03/2020

Heeft u last van engerlingen in het gazon? Het einde van de periode waarin engerlingen bestreden kunnen worden komt er aan!

Heeft uw gazon last van engerlingen?

Engerlingen bevinden zich in de grond en zijn dus lastig op te merken. Wel zijn er een aantal signalen die de aanwezigheid van deze grasetende insecten verraden.

  • Ronde plekken met dood gras
  • Delen van het gazon liggen los
  • Opvallend veel vogels foerageren op uw gazon

Met een spade kunt u een plag van het gras lossteken en omslaan. Als er engerlingen zijn dan ziet u dit snel genoeg. Ze bevinden zich namelijk in de bovenste 5 centimeter van de bodem en zien eruit zoals hierboven afgebeeld.

Waarom nu bestrijden?

Engerlingen worden bestreden met aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn de natuurlijke vijanden die microscopisch klein zijn en zich in de bodem van het gazon bevinden. Er zijn vier redenen waarom u de engerlingen juist nu moet bestrijden:

  1. Engerlingen kunnen het beste bestreden worden als ze nog klein zijn
  2. De grote engerlingen richten volgend jaar meer schade aan
  3. U doodt ook direct de nieuwe generatie
  4. Aaltjes hebben een bodemtemperatuur van minimaal 8 °C nodig

Hoe bestrijdt u engerlingen met aaltjes?

Nematoden zijn een versproduct en wij kunnen deze aan u leveren. U bestelt ze eenvoudig online waarna u ze in een envelop thuisgestuurd krijgt. Zodra u ze binnen heeft zijn ze nog enkele dagen te bewaren in de koelkast, maar een snelle verwerking is aan te raden.

Stappenplan engerlingen bestrijden met aaltjes

In de enveloppe die u thuis ontvangt zit een uitgebreide omschrijving van de bestrijdingswijze. In het kort volgt u deze onderstaande stappen:

  1. Los de poederachtige inhoud van de envelop op in water
  2. Giet het mengsel met een gieter uit over het gazon (niet in de felle zon)
  3. Sproei dagelijks zodat de aaltjes zich kunnen verplaatsen in de bodem

Wanneer ziet u effect?

Het effect bij geïnfecteerde engerlingen is vrijwel direct zichtbaar. Twee tot drie dagen nadat de engerling is aangetast sterft deze. In de engerling vermenigvuldigen de nematoden zich. De nieuwe generatie, tot wel 100.000 nematoden per engerling, gaat direct weer op jacht naar een andere engerling. Dit proces blijft zich herhalen totdat het te koud is of alle engerlingen zijn gedood.

Bestel nematoden of aaltjes tegen engerlingen direct online

Wilt u de engerlingen effectief en op een natuurlijke wijze bestrijden? Bestel dan hier online uw nematoden. U ontvangt ze binnen 3 werkdagen in uw brievenbus!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten