Gazononderhoud

Gras bijzaaien in het voorjaar

Geplaatst: 01/04/2019 Aangepast: 08/01/2020

Het voorjaarszonnetje doet de tuin goed. Langzaamaan komen alle planten weer tot leven en kleurt de tuin groen. Dankzij de warmte van de zon stijgt ook de bodemtemperatuur. Het inzaaien van gazons of het bijzaaien van kale plekken is vanaf nu weer mogelijk. In dit nieuwsbericht geven wij u uitleg en instructies over het bijzaaien van het grasveldje in uw tuin.

Waarom het gazon bijzaaien?

Het afgelopen jaar is een slecht jaar geweest voor het gras. In de voorgaande nieuwsberichten is daar al vaker aan gerefereerd. De droogte en warmte hebben veel schade aangericht. Met graszaad kan de dichte structuur van het gazon worden hersteld. Onder de juiste weers- en groeiomstandigheden zal het graszaad uitgroeien tot nieuwe grasplantjes, die samen met het huidige gras voor een schitterend gazon gaan zorgen.
Er zijn drie redenen waarom u het gazon zou willen bijzaaien:

 1. Het is te dun bezet met gras
 2. Er zitten plaatselijk kale plekken
 3. Er is een slechte balans tussen verschillende grassoorten

1. Het is dun bezet met gras

Een mooi gazon is compact en dicht bezet waardoor u de grond eronder niet kunt zien. Is dit bij u niet het geval, dan helpt bijzaaien om dit voor elkaar te krijgen.

2. Er zitten plaatselijk kale plekken

De vraatschade van grasinsecten, een ongelukje met de BBQ of een overijverige mol. Zomaar wat voorbeelden waardoor er een kale plek is ontstaan in het gazon.

3. Er is een slechte balans tussen verschillende grassoorten

In het gazon zitten verschillende grassoorten. Polvormige grassen die voor stevigheid zorgen en grassen die uitlopers aanmaken voor de dichtheid. Nadat een gazon verticuteert is kan de juiste balans terug gebracht worden.

Wanneer kan er bijgezaaid worden?

Graszaad ontkiemt alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden. Tussen eind oktober en begin maart kan er dus niet gezaaid worden. De beste periode om gras bij te zaaien is halverwege het voorjaar of vroeg in het najaar. De temperatuur is dan gunstig en normaal gesproken valt er dan ook voldoende neerslag voor het gras om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Barenbrug Herstel en Graszaad Extra van ECOstyle

Er zijn sinds kort enkele graszaden in de markt die ook ontkiemen bij lagere temperaturen. Special geselecteerde graszaden of een coating zorgen ervoor dat het graszaad al ontkiemd vanaf een bodemtemperatuur vanaf 5°C. Dat is een uitkomst voor veel gazons. Door het hele jaar door bij te kunnen zaaien kunnen mos, straatgras en onkruid makkelijker uit het gazon worden gehouden!

Stappenplan gazon bijzaaien

Het bijzaaien van het gazon is vaak het gevolg van een gazon dat problemen heeft gekend. De oorzaken van de kale plekken of een dun bezet gazon dienen eerst weggenomen te worden voordat men begint aan het bijzaaien. Zorg er op zijn minst voor dat de bodem eerst wordt belucht en verticuteer de delen van het gazon die u gaat bijzaaien.

 • Los problemen aan het gazon op door bijvoorbeeld te beluchten en te verticuteren.
 • Zorg voor losse grond waarin het gras kan ontkiemen
 • Gebruik voor het bijzaaien 500 gram graszaad per 25 m²
 • Verdeel het juiste zaadmengsel over de gewenste delen van het gazon
 • Verdeel een flinterdun laagje grond over het gazon
 • Maak de grond licht vochtig nadat u klaar bent
 • Zorg ervoor dat de grond de komende maand licht vochtig blijft.

Wat heeft u nodig voor het bijzaaien?

Voordat u aan de slag kunt nog even een boodschappenlijstje. Welke producten en gereedschappen heeft u nodig?

 • Verticuteermachine of hark
 • Graszaad met hetzelfde zaadmengel als uw bestaande gazon
 • Terra-Actif of fijne gazongrond

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten