Gazononderhoud

Geel gras

Geplaatst: 16/07/2014 Aangepast: 13/01/2020

Geel gras kan allerlei oorzaken hebben. Geel gras is niet de juiste benaming voor het probleem, maar duidt wel het probleem goed aan. Oplossen is vrij eenvoudig als het probleem eenmaal is vastgesteld.

Wat zijn de oorzaken van geel gras?

Geel gras wordt vaak veroorzaakt door een cultuurprobleem, ofwel de groeiomstandigheden van het gras. Slechte groeiomstandigheden veroorzaken een zeer groot oppervlak met geel gras. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid vocht of bemesting die in de bodem aanwezig is. Kleine gele en verdorde plekken hebben daarentegen meestal te maken met ziekten en plagen. Kijk voor de oplossing daarvan op onze pagina gazononderhoud.

Hoe herkent u het probleem?

In droogteperioden kan het gras in uw tuin geel kleuren. Het krijgt dan te weinig vocht waardoor de plant uitdroogt en afsterft. Delen van uw gazon die meer schaduw krijgen blijven dan ook langer groen. Een gazon dat te lang nat blijft kan echter ook geel kleuren. U merkt dit doordat het gazon ook in droge perioden te lang nat blijft en tijdens regenval komen er erg snel plassen water op het gazon. Als uw gras nauwelijks groeit, er dunnetjes uitziet en erg lichtgroen of zelfs geel van kleur is krijgt het te weinig voeding.

Wat is de oplossing van het probleem?

Als het gazon geel kleurt door droogte dan zult u vaker moeten sproeien. Ook als u dit wel regelmatig doet kan het probleem zijn dat u het gazon te kort water geeft. U kunt beter 2 à 3 keer in de week langer sproeien dan elke dag kort. Als uw gazon te lang nat blijft zult u moeten zorgen voor een betere drainage. Dit kunt u doen door gaten te prikken of eventueel grindputten aan te leggen in het gazon.

Een gazon dat geel is verkleurd en erg slecht groeit, heeft extra bemesting nodig. Geef uw gazon van medio april tot begin van de herfst elke tien weken een bemesting met 100% organische gazonmest 1 kilo per 10 m² gazon. Krijgt uw gazon minder voeding dan zal groei uitblijven. 

Voorkom onkruid en straatgras

Indien uw gazon geel kleurt betekend dat ook dat er open ruimte's ontstaan voor de groei van ongewenste plantensoorten. Onkruiden en straatgras krijgen de kans om zich te nestelen in uw gazon. Zaai dan ook direct door met graszaad zoals Barenbrug S.O.S. Speel en Sport of het graszaad van Hendriks Graszoden. Dit graszaad kan dan direct concurreren met de andere zaailingen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten