Gazononderhoud

Gazononderhoud september

Geplaatst: 01/09/2019 Aangepast: 24/03/2020

September is een echte overgangsmaand. Krijgen we een prachtige nazomer of begint het al snel weer met regenen? Voor het gazon breekt in september in ieder geval een gunstigere tijd aan. Het dalen van de temperatuur en een vochtige atmosfeer kan het gazon helpen herstellen na een lange en droge zomer. Maar wat heb je voor gazononderhoud in september om het gazon weer stralend te krijgen?

Gazononderhoud in september

De maand september is voor tuinliefhebbers een belangrijke maand, omdat je hierin kunt zorgen dat het gazon sterk de winter in gaat. Een goed onderhouden gazon is nodig om de nattigheid en het gebrek aan zonlicht het hoofd te bieden. Daarom is het van belang om in september de juiste onderhoudstaken uit te voeren. Misschien heeft het gazon wel veel te verduren gehad na een schitterende zomer met warme dagen en veel zon. 

Graszoden leggen in september

Kost het te veel tijd om het gazon te herstellen of is er eigenlijk gewoon geen beginnen aan? Overweeg dan om nieuwe graszoden te laten leggen. Het kost namelijk veel tijd en geld om het gazon weer schitterend donkergroen en onkruidvrij te krijgen. September is daarbij de ideale maand om een gazon (opnieuw) aan te leggen. Het sproeien na de aanleg is beperkt en ze wortelen in een hoog tempo. Gras en Groen kan in september het volledige gazon vervangen. Wij verwijderen de toplaag en leggen premium graszoden van een top kwaliteit daarvoor terug.

Gazon herstellen na warme zomer

Het wordt tegenwoordig een steeds eenduidiger beeld: gele bermen en gazons ontsieren ons normaal zo groene landschap. Nu deze warme en droge periode voorbij is wordt het tijd om de balans op te maken. Is het gazon ernstig beschadigd of is het voldoende beregend en kan het gazon straks de winter goed overleven? Bestaat het gazon nog steeds uit kale en dorre plekken? Dan zal dit waarschijnlijk niet zomaar herstellen. In een aantal stappen kun je weer zorgen voor een dicht bezet gazon.

  1. Bereid het gazon voor op bijzaaien
  2. Zaai kale plekken in met graszaad
  3. Help het graszaad ontkiemen
  4. Draag zorg voor een dichte structuur van het gazon

1. Bereid het gazon voor op bijzaaien

Voor het bijzaaien van het gazon is meer nodig dan simpelweg het graszaad over het gazon te verspreiden. Verdroogde delen van het gazon hebben een vervilt oppervlak waarin het graszaad niet kan ontkiemen. Voordat je het graszaad verspreidt dient deze viltlaag verwijderd te worden. Met een verticuteerhark kun je het gazon plaatselijk opentrekken. Zodra er een open structuur is ontstaan, kan er bijgezaaid worden.

2. Zaai kale plekken in met graszaad

Het gazon bestaat uit meerdere grassoorten. Polvormige grassoorten zorgen voor stevigheid en grassen die uitlopers vormen zorgen voor de dichtheid. Gebruik bij het bijzaaien een mengsel geschikt voor een speelgazon om deze balans te herstellen. Voor het bijzaaien dien je ongeveer 1 kg te gebruiken per 50 m². Verpakkingen zijn te koop bij Gras en Groen, maar ook online te bestellen. 

3. Help het graszaad te ontkiemen

Eenmaal uitgestrooid heeft het graszaad ongeveer twee weken nodig om te ontkiemen. Om dit proces te versnellen kun je een aantal dingen doen. Allereerst kun je het gazon afstrooien met gazongrond. Het graszaad ligt beschermt tegen vogels en zal door de donkere grond, die warm wordt door de zon, sneller ontkiemen. Vervolgens is het zaak de grond vochtig te houden zodat het graszaad zich in een rap tempo kan ontwikkelen.

4. Draag zorg voor een dichte structuur van het gazon

Nadat de grasplantjes zich hebben geworteld in de grond begint het onderhoud. De tere grasplantjes moeten zich zetten, diep gaan wortelen en breed uitgroeien om een sterk gazon te creëren. Zodra de kale plekken lichtgroen beginnen te kleuren kun je extra meststoffen toedienen. De kleine wortels van het gras kunnen maar zeer beperkt aan voeding komen. Myco-Gazon is een 100% organische meststof die bij de kwetsbare grassen niet tot verbranding kan leiden.

Vier weken nadat het gazon is ingezaaid mag je voor het eerst weer maaien. Het maaien zal het gras stimuleren sterker te worden en breder uit te groeien.

Gras maaien in september

In september komt er weer een andere routine op het gebied van grasmaaien. Hoog en mulch maaien zijn niet langer noodzakelijk om het gazon te beschermen tegen uitdroging.

  • 35 millimeter is een mooie maaihoogte voor het gazon
  • Maai het gazon met regelmaat om de groei van het gras te stimuleren
  • Stop met mulch maaien als het gras vochtig is

Geef de laatste bemesting aan het gazon

Heb je het gazon al een laatste bemesting van het seizoen gegeven? Dan is dit niet meer nodig. Heb je dit nog niet gedaan? Dan kan dit gelukkig ook nog in de maand september. De voedingsstoffen zullen het gazon een kracht geven voor de aankomende periode. Volg bij het bemesten van het gazon wel het bemestingsadvies van 0,5 kg organische gazonmest per 10 m². Het overschot aan meststoffen trekt allerlei schimmels aan die ook schadelijk kunnen zijn voor het gazon.

Emelten bestrijden in september

Emelten zijn grasetende insecten. Zij eten overdag aan wortels van het gras; bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Dankzij de vraatzucht van de larven ontstaat er primaire schade aan het gazon. Met name in warme en droge perioden komt de schade van de insecten aan het licht doordat het gazon zichzelf niet kan herstellen.

Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Dit is natuurlijk fijn om de larven tegen te gaan, maar minder fijn wanneer dit in jouw tuin gebeurt. Door het plukken aan het gras en het opentrekken van de grasmat ontstaat secundaire schade. De emelten bestrijden is eigenlijk een eenvoudige taak. Emelten kennen een natuurlijke vijand, namelijk aaltjes. Wanneer je deze bestelt, worden ze na ongeveer 3-4 dagen thuisbezorgd. Meng deze aaltjes met water en verspreid het over de tuin. Lees hier meer informatie over emelten bestrijden.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten