Gazononderhoud

Gazononderhoud oktober

Geplaatst: 01/10/2019 Aangepast: 24/03/2020

Met een beetje geluk zijn er in oktober nog enkele warme en zonnige dagen te ontdekken. Toch zullen de meeste mensen een echt herfstgevoel krijgen in oktober. Het groeiseizoen van de planten zit erop, dus ook de groei van het gras zal afnemen. Het gazononderhoud neemt dus af in oktober, maar stilzitten is geen optie! Lees hieronder verder welke taken je te wachten staan deze maand.

Gazononderhoud in oktober

Besluit je om een mooie herfstwandeling te maken? Dan zal het waarschijnlijk wel opvallen hoeveel schade er tijdens de zomer aan de gazons is ontstaan. Gelukkig zijn veel gazons herstellende, maar veel kale plekken zullen niet zomaar uit zichzelf genezen. Vandaar dat er wat extra aandacht besteed wordt aan het herstel van het gazon tijdens het gazononderhoud in oktober.

  • Gras maaien
  • Bladafval verwijderen
  • Inzaaien of graszoden leggen

Gras maaien

Door het aanhoudende mooie weer zal de grasmaaier ook deze maand met enige regelmaat tevoorschijn worden gehaald. Eens per week het gras maaien volstaat om de lengte van het gras mooi op peil te houden. Laat het gras zeker niet te lang worden! Dit zal leiden tot een open structuur in het gazon, waar mossen in de winter snel op zullen duiken.

Kenmerkend voor de herfst is de vochtige atmosfeer. Deze zal ervoor zorgen dat het gras ‘s morgens nog vochtig is van de dauw. Wacht dan ook met het maaien van het gras totdat het enigszins droog aanvoelt. Merk je tijdens het maaien dat er alsnog veel grasafval samen plakt en achterblijft op het gazon? Hark dit dan bij elkaar om verstikking van het gazon te voorkomen.

Bladafval verwijderen

In een mooie, natuurlijke omgeving zal het gazon met enige regelmaat worden bedekt onder afgevallen bladeren. Laat deze niet te lang op het gras liggen! Deze bladeren remmen het gras in de groei en na verloop van tijd verstikt het zelfs.

Een bijkomend voordeel van grasmaaien is dat een groot deel van de afgevallen bladeren in de opvangbak van de grasmaaier terechtkomt. Merk je dat je later deze maand niet meer hoeft te maaien? Zorg er dan wel wekelijks voor dat de bladeren van het gazon opgeruimd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor naalden, dennenappels en bijvoorbeeld eikels.

Inzaaien of graszoden leggen

Dankzij de perfecte weersomstandigheden is oktober een uitstekend geschikte maand om kale plekken in het gazon te herstellen. De gunstige bodemtemperatuur en vochtige atmosfeer zullen ervoor zorgen dat het graszaad ontkiemt en de tijd krijgt zich te vestigen. Daarbij zullen gelegde graszoden zich eveneens nog voor de winter wortelen.

Heeft jouw gazon ook last van droogte schade? Dan kun je ervoor kiezen om het gras bij te zaaien of nieuwe graszoden te (laten) leggen. Ingezaaide delen zullen wellicht dun bezet de winter ingaan, maar zullen zich in het voorjaar in een rap tempo ontwikkelen.

Schrik niet van paddenstoelen in het gazon!

Paddenstoelen en herfst zijn voor veel mensen een bekende combinatie. Maar waarschijnlijk ben je niet heel vrolijk wanneer je ze in het gazon aantreft. Gelukkig is dit niets om je zorgen om te maken! Eigenlijk is dit zelfs een goed teken. Schimmels, en dus ook paddenstoelen, staan aan het begin van de organische kringloop. Organisch materiaal wordt door schimmels omgezet in opneembare voeding voor bomen en planten. In een gezond gazon speelt deze kringloop ook een belangrijke rol. De paddenstoelen zijn dus een indicatie voor voldoende voeding!

Tijdens het grasmaaien kun je de paddenstoelen ook gewoon kortwieken. Zodra het organisch materiaal omgezet is of de weersomstandigheden minder gunstig worden voor de groei van de schimmels, zullen ze vanzelf weer verdwijnen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten