Gazononderhoud

Gazononderhoud juni

Geplaatst: 01/06/2019 Aangepast: 24/03/2020

De overgang van het voorjaar naar de zomer zorgt natuurlijk voor ontzettend mooi weer. Het gazononderhoud in juni speelt hier dan ook op in. In juni is het tijd om te genieten van de tuin, maar zorg ervoor dat deze ook zo mooi fris groen blijft als in de afgelopen maand! Met name de droge perioden en felle zon kunnen een gevaar vormen voor het gazon. Lees snel verder welke taken aan gazononderhoud je in juni hebt!

Gazononderhoud in juni

Dankzij het zonlicht en de warmte komt alles tot leven in de tuin. De groei en conditie van de beplanting en het gazon is voor een zeer groot deel daarvan afhankelijk. Juni is qua weer misschien wel de mooiste maand die we in Nederland hebben. Warm en droog weer is natuurlijk heerlijk. Maar dit betekent ook dat je extra goed op moet letten. De kracht van de zon en de weinige neerslag vergroten de kans op uitdroging van het gazon. Naast eventuele uitdroging richten we ons in juni ook op het bestrijden van engerlingen en een tweede bemesting.

Hoe voorkom je uitdroging van het gazon?

Uitdroging van het gazon is niet alleen ontzettend zonde voor de aanblik van het gazon. Vaak zorgt het later ook voor problemen in de vorm van onkruid en dus extra werk. Hier zit waarschijnlijk niemand op te wachten in de heerlijke zomermaanden. Wij leggen je hieronder uit hoe je uitdroging kunt voorkomen

 • Sproeien
 • Pas het maai gedrag aan
 • Verhoog het organisch stof gehalte

Sproeien

Sproeien is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie om uitdroging te voorkomen. Met name op zandgronden, zoals rondom de Veluwe, kustgebieden en grote delen van Brabant en Limburg kan de grond snel opdrogen. Beregenen is dan een goede optie om dit tekort aan te vullen. Het onderstaande sproeischema maakt duidelijk hoeveel water jouw gazon nodig heeft om de droge perioden te overleven. 

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
< 16 graden - - -
16 - 20 graden 10 mm 6 mm Eén keer per week
21 - 25 graden 10 mm 9 mm Eén keer per week
26 - 30 graden 15 mm 9 mm Twee keer per week
> 31 graden 20 mm 12 mm Twee keer per week

Extra aandacht bij het sproeien:

 • Sproei in de avond of vroeg in de ochtend om verdamping te voorkomen.
 • Zon en wind hebben grote invloed op het verdampen. Bovenstaand schema is dus slechts een richtlijn!

Pas het maai gedrag aan

Grasmaaien is ontzettend belangrijk voor het gazon. Bij warm of zelfs heet weer kan het echter ook meer slecht doen dan goed. Hieronder geven we enkele adviezen over hoe maaien een uitdroging kan voorkomen.

 • Stel indien het gras nog niet te lang is het maaien uit
 • Stel de grasmaaier hoger af zodat je het gazon minder kort maait
 • Kies ervoor om te mulchen. Het gemaaide gras zorgt voor extra bescherming!

Verhoog het organisch stofgehalte

Dat gazons op zandgrond snel uit kunnen drogen heeft te maken met het organisch stof gehalte. Het organische materiaal houdt water vast en zorgt dat dit beschikbaar blijft voor de plant en niet direct wegzakt in de grond. Het organisch stof gehalte is te verbeteren door compost over het gazon te verspreiden. Dit ziet er in deze periode misschien niet zo mooi uit, dus zou je het ook uit kunnen stellen tot het najaar. Wil je het wel in juni doen? Belucht dan na het dressen van het gazon. Ook zou je kunnen wachten totdat er regen wordt voorspelt. De compost zal op deze manier tussen het gras spoelen en dus ook minder opvallen. Na twee weken zal het gras alweer door het compost heen komen en zie je er niets meer van.

Engerlingen bestrijden in juni

In juni komen de larven van de kevers uit de gelegde eitjes. Nu breekt dan ook de periode aan waarin de engerlingen bestreden kunnen worden. Wij adviseren om dit op een biologische wijze te doen. Namelijk met aaltjes. Deze milieuvriendelijke methode heeft geen nevenschade, zoals vergif dat wel kan hebben.

Wat je moet weten:

 • Je kunt de aaltjes online bestellen, waarna ze ongeveer 4 dagen later thuisbezorgd worden
 • Verspreid de aaltjes niet op een hete en zonnige dag
 • Belucht vooraf het gazon voor een optimaal resultaat
 • Besproei het gazon en houd dit vochtig in de eerste twee weken nadat je de aaltjes hebt uitgezet

Gazononderhoud juni: tijd voor de tweede bemesting

Heb je in maart of begin april voor de eerste keer het gazon bemest? Dan is het nu tijd voor de tweede bemesting ronde. Zoals waarschijnlijk algemeen bekend is help je het gazon op deze manier om in optima forma te blijven. Gebruik ditmaal een halve kilo 100% organische gazonmest per 10 m² gazon. Dit is een halve dosering ten opzichte van het voorjaar.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten