Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 01-07-2018
Laatst aangepast op: 13-03-2018

Thijs v.d. Bersselaar

Heerlijk die zomermaand juli. Maar u moet wel enkele zaken goed regelen om te zorgen dat uw gazon in goede conditie blijft! Droogte en hoge temperaturen kunnen de conditie van uw gazon snel laten verslechteren. En ook de vakanties die er ongetwijfeld aan zitten te komen stellen u mogelijk voor een uitdaging. Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan. Laat de zomer maar komen!

Gazononderhoud in juli

De grootste uitdaging aangaande het gazononderhoud zit in juli in het sproeien. Zeker bij tropische temperaturen zijn er behoorlijke hoeveelheden water nodig om uitdroging van het gazon te voorkomen.

Daarnaast behandelen we een stukje onkruid en ongediertebestrijding. Met alle zaden van onkruiden in de lucht is er een grote kans dat de onkruiden zich in de zomermaanden nestelen in uw gazon. Hetzelfde geldt voor grasetende insecten. Deze groeien explosief in de zomermaanden en kunnen behoorlijke schade toebrengen wanneer deze niet tijdig worden bestreden.

Als laatste besteden we nog een keertje aandacht aan het maaien van het gras. Wat zijn de do and don’ts als het gaat om maaien bij warm weer.

Gazononderhoud in juli: sproeien

Vanwege ons klimaat krijgt uw gazon het grootste deel van het jaar voldoende regenwater en kan hierdoor prima in de eigen vochtbehoefte voorzien. In de zomer kunnen we te maken hebben met perioden van droogte en extreme hitte. Op die momenten zult u het gazon moeten sproeien. In onderstaand schema kunt u zien hoelang u dient te sproeien. Het is verstandig om een aantal keren een behoorlijke hoeveelheid water te geven in plaats van heel vaak een klein beetje. Uw graszoden dan namelijk oppervlakkig wortelen en blijft dan afhankelijk van uw sproeibeurt.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
21 - 25 graden 60 minuten 30 minuten 2-3 maal per week
26 - 30 graden 120 minuten 80 minuten 2-3 maal per week
31 - 35 graden 180 minuten 120 minuten Elke dag

 

Het is absoluut af te raden om overdag te sproeien om de volgende twee redenen:

U kunt beter in de ochtend of het allerbeste in de avond de sproeiers aanzetten. Het gazon kan dan de hele avond en nacht het water opnemen. Hebt u een hekel aan alle werkzaamheden die horen bij het sproeien zoals: de slangen uit rollen, de sproeiers verzetten, de kraan open en dicht te draaien en tenslotte de slangen weer op te ruimen? Dan is het misschien een idee om u te oriënteren op een beregeningsinstallatie. Wij van Gras en Groen Tuinberegening willen u graag adviseren!

Onkruid bestrijden

We willen met z’n allen steeds groener en duurzamer zijn. Chemische bestrijdingsmiddelen passen niet meer in dit plaatje. De beste bestrijding van het onkruid vindt plaats door het te voorkomen. Dit is lastig maar zeker niet onmogelijk. Een goed onderhouden tuin en gazon voorkomt het nestelen van onkruid!

Heeft u toch last van onkruid in uw gazon? Probeer het in de meeste gevallen dan handmatig te bestrijden. Een tijdige signalering van het probleem is daarbij vaak wel een vereiste. lees op deze pagina alles over onkruiden en de bestrijding ervan!

Grasetende insecten bestrijden

Vraatschade van grasetende insecten komt in de zomermaanden duidelijk aan het licht. Doordat de wortels van het gras worden weggegeten is het nog lastiger om een groen gazon te behouden. Signaleer dan ook tijdig te probleem. Controleer het gazon regelmatig en onderneem actie wanneer het vermoeden bestaat dat er larven delen van de grasplant opeten.

Maaien bij warm weer

Normaal gesproken dient voor het grasmaaien de stand van uw grasmaaier op 3 of 4 cm staan. In warme en droge periodes is het verstandiger om de maaistand te verzetten naar 4 of 5 cm. Wanneer het gras minder kort gemaaid wordt, is het gazon minder gevoelig voor droogte. Door droogte kunnen er kale, bruine plekken ontstaan.

Nog enkele andere tips voor het maaien van uw gazon:

Wat als u op vakantie gaat?

In de zomermaanden is het natuurlijk heerlijk om op vakantie te gaan, maar het is wel een lastige periode om het gazon onbeheerd achter te laten. Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat het gazon de vakantie goed doorkomt en hoe kunt u gazononderhoud het beste uitvoeren bij terugkomst?

Gaat u op vakantie en heeft u geen beregeningssysteem? Dan is het raadzaam uw buren, vrienden of familie lief aan te kijken en te vragen een keertje voor u te sproeien. Er zijn ook timers verkrijgbaar die op gezette tijden de beregening inschakelen. Uitdroging is natuurlijk het grootste gevaar. Mochten ze er toch zijn dan zou het fijn zijn als ze ook zouden maaien maar dat is minder noodzakelijk.

Bij terugkomst van vakantie is het zaak het gazon zo snel mogelijk weer terug in conditie te brengen. Dat doet u door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Maai het gazon in etappen terug naar de gewenste lengte. Maai maximaal ⅓ van de lengte van het gras af. Herhaal dit elke 3 dagen totdat de gewenste lengte weer is bereikt.
  2. Bemest het gazon. Om te herstellen kan het gazon wel een boost gebruiken. 0,5 kg Myco Gazon of Gardener Green is een goede dosering. Dit is tevens de laatste bemesting van het seizoen.
  3. Geef overvloedig water als er opgedroogde delen van het gazon zichtbaar zijn. Het water zorgt ervoor dat voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het herstel opgenomen kunnen worden.

Veel succes met het gazononderhoud

Hopelijk kunt u aan de slag met de gegeven adviezen. Wees in juli vooral zuinig op uw gazon, signaleer problemen tijdig en onderneem actie. Ik wens u veel plezier met het mooie weer dat ongetwijfeld in aantocht is!

Met vriendelijke groet,

Thijs van den Bersselaar

Gardena comfort zwenksproeier aquazoom 250/2
Gardena 250

€ 33,90    

Gardena aquazoom 250/2

De Gardena comfort zwenksproeier aquazoom 250/2 goed voor het sproeien van 250 m². Regelbaar in zowel de breedte als de lengte.

Bestel direct
Gardena classicset
Gardena classicset

€ 86,50    

Gardena classicset

De Gardena classicset, tuinslang eenvoudig opbergen en verplaatsen op een verrijdbare haspel.

Bestel direct
Gardena comfort 35 Roll-up automatic
Gardena automatic

€ 108,-    

Gardena Roll-up automatic

De Gardena comfort 35 Roll-up automatic rolt uw tuinslang automatisch op een haspel.

Bestel direct
Myco gazon
Myco-Gazon

€ 51,75    

Ecostyle 25 kg

100% organische gazonmest van Ecostyle. Goed voor 250m².

Lees verder
Graszaad speelgazon 1,0 kg
Graszaad 1,0 kg

€ 18,35    

Graszaad speelgazon 1,0 kg

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon graszaad 1 kg
Herstelgazon 1 kg

€ 18,10    

Herstelgazon graszaad 1 kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

14-02-2019

et heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.

Lees verder
Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen