Gazononderhoud

Gazon herstellen van droogteschade

Geplaatst: 15/09/2019 Aangepast: 24/03/2020

Het was heerlijk weer deze zomer en we genoten er ook volop van natuurlijk! Dit geldt helaas niet voor uw gazon. Door de warmte ontstaat er stress bij het gras en ontstaat er schade aan het gazon. De hoogste tijd om daar iets aan te doen. Wij helpen u op weg met een duidelijk stappenplan voor het gazon herstel!

Gazon herstellen of vervangen?

Laat u het gazon vervangen of gaat u zelf de schade herstellen? Voordat u van start gaat is dit misschien nog wel een goede vraag om uzelf te stellen. Doorzaaien is een goede optie en dit werkt ook uitstekend, maar is het wel zinvol? Een gazon dat overwegend bestaat uit dood gras, of waar ook onkruid alom vertegenwoordigd is, ligt de aanleg van een nieuw gazon mogelijk meer voor de hand.

Stappenplan gazon herstel

Het herstellen van een gazon is geen hogere wiskunde. Wel dient u de stappen nauwgezet te volgen en erna ook gazononderhoud uit te voeren. Neem vooral eventjes de tijd om alles te overdenken en ga goed voorbereid aan de slag!
De stappen om het gazon te herstellen:

  • Dode grasresten verwijderen
  • Doorzaaien met graszaad
  • Dres het gazon
  • Zorg voor voldoende water
  • Geef het gazon een boost met gazonmest
  • Geef tot het einde van het groeiseizoen extra aandacht

Dode grasresten verwijderen

De resten van het afgestorven gras vormen een ondoordringbare viltlaag in het gazon. Mogelijk kent u deze laag dit van het verticuteren van het gazon in het voorjaar. Om de dode grasresten te verwijderen gaat u exact hetzelfde doen.

Verticuteer het gazon zowel in de breedte als in de lengterichting. Het dode gras dat uit het gazon komt vangt u op en verwijderd u uit de tuin.

Doorzaaien met graszaad

Na het verticuteren zult u zien dat het gazon een open structuur heeft gekregen. Dat is precies wat we wilden bereiken. De toplaag geeft nu weer ruimte voor nieuwe grasplantjes.

Verspreid over het gazon het graszaad van uw keuze. Gebruik 0,5 tot 1 kg per 25 vierkante meter. Wij raden u aan graszaden te gebruiken die aansluiten bij het reeds bestaande gazon. U kunt hier de juiste graszaden vinden.

Dres het gazon

De graszaden kiemen sneller als deze afgedekt liggen onder een dun laagje grond of gazoncompost. De donkere grond warmt namelijk snel op als de zon schijnt. Bovendien voorkomt het dat allerlei vogels die uw tuin bezoeken de zaden wegpikken. Het afdekken van het gazon met organisch materiaal noemen we dressen. U heeft hiervoor niet zoveel nodig. Een zak van 50 liter is voldoende voor een gazon van 20 m².

Zorg voor voldoende water

Om een snelle kieming en het wortelen van het graszaad te bevorderen moet de grond vochtig blijven. Als er geen regen valt betekent dit dat u moet sproeien. U hoeft echt geen uren water te geven, een klein beetje water houdt de grond al nat.

Geef het gazon een boost met gazonmest

Zodra het graszaad is ontkiemd gaan de wortels in de grond op zoek naar extra voeding. Dat is het moment dat u het gazon een boost kunt geven door te bemesten. Meestal is dit zo’n twee tot drie weken nadat u het gazon hebt bijgezaaid. Voor het bemesten verspreidt u 1 kg Gazon Professional of Myco-Gazon per 20 m² gazon.

Geef tot het einde van het groeiseizoen extra aandacht

Maai het gras vier tot vijf weken nadat u het hebt ingezaaid Blijf maaien totdat het gras niet meer groeit Houdt de toplaag van het gazon vochtig als het een tijdje niet regent.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten