Gazononderhoud

Gazon beregenen

Geplaatst: 08/01/2020 Aangepast: 13/01/2020

Net als uw tuinplanten heeft uw gazon ook water nodig. Hoeveel water heeft een gazon nodig? Is er ook een sproei installatie voor? En wat zijn hier de voor en nadelen van? Lees er hier alles over!

Waarom heeft uw gazon water nodig?

Een gazon dat in een goede conditie verkeerd is goed bestand tegen ziektes, en laat geen ruimte voor onkruid om zich te wortelen. Om voor deze goede conditie te zorgen heeft uw gazon voldoende warmte, licht, mest en water nodig. Tijdens droge perioden of bij hoge temperaturen heeft uw gazon water nodig. De plant heeft het water dan nodig om zich te beschermen tegen verdroging. Via het water kan het gras ook de voedingsstoffen uit de grond halen.

Hoeveel water heeft uw gazon nodig?

De water behoefte van een gazon is sterk afhankelijk van de grondsoort. We onderscheiden twee grondsoorten: klei en zandgrond. Klei heeft een hele fijne structuur en kan daardoor water erg goed vasthouden. Zand heeft echter een veel grovere structuur en laat water erg snel in de bodem wegtrekken.

Het gazon dient 2 á 3 maal in de week van water te worden voorzien. Gebeurt dit niet in de vorm van regen dan kunt u hier zelf voor zorgen. Het is beter om 2 á 3 maal in de week water te geven dan elke dag. U zorgt er dan voor dat de wortels diep in de grond op zoek gaan naar water. Uw gazon wordt hier uiteindelijk sterker van! Op onze gazononderhoud pagina hebben wij een schema opgesteld waar u precies kunt lezen hoeveel er gesproeid moet worden.

Wat zijn de mogelijkheden met een sproei installatie?

Met een sproei installatie is erg veel mogelijk. Allereerst zijn er verschillende bronnen die gebruikt kunnen worden. Als u een klein gazon heeft, kunt u het beste leidingwater gebruiken. Grotere gazons hebben jaarlijks veel water nodig. Het is dan vaak voordeliger om eenmalig te investeren in een pomp die voor u water uit omliggende wateren trekt of grondwater oppompt.

Naast de keuze voor verschillende bronnen, is er ook de keuze voor verschillende sproeikoppen. Bij een gazon kan er het beste gebruik gemaakt worden van zogenaamde pop-up sproeiers. Deze liggen verzonken in het gazon en zijn dus niet storend aanwezig in de tuin. Als de installatie aangezet wordt komt er druk op de leidingen te staan die de, vandaar de naam, pop-ups omhoog duwen.

Het activeren van de sproei installatie kan zowel automatisch gebeuren als handmatig. Bij installatie is het mogelijk een computer te laten installeren die het sproeien voor u automatisch regelt. U hoeft dan enkel een schema in te geven, daarna heeft u er geen omkijken meer naar.

Voordelen van een sproei installatie:

  • Slechts eenmalig afstellen van sproeiers
  • Eenvoudig gazon beregenen door druk op de knop of draai aan de kraan
  • Ook sproeien tijdens vakantie
  • Goedkoop water (indien gebruik van oppervlakte of grondwater)
  • Gehele gazon binnen bereik

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten