Gazononderhoud

Gazon bemesten

Geplaatst: 08/08/2014 Aangepast: 13/01/2020

Uw gazon heeft regelmatig een bemesting nodig. Er zijn verschillende soorten gazon mest. Als u de juiste meststof gebruikt en toepast, is de kans op een mooi gazon het grootst. Lees hier over gazon mest en hoe u dit het beste kunt toepassen.

Welke mestsoort adviseren wij voor het gazon?

Om het gazon te bemesten adviseren wij het gebruik van 100% organische gazonmest. Myco Gazon of Gazon Professional, het huismerk van Gras en Groen, geven het gras precies de voeding die het nodig heeft. Meststoffen worden aangeduid als N.P.K.’s (Stikstof, Fosfor, en Kalium). De combinatie van cijfers op de verpakking zoals 8-3-6 geven de mengverhouding aan. 8-3-6 betekend dus dat er 8 delen Stikstof, 3 delen Fosfor en 6 delen Kalium in zitten.

De voordelen van 100% organische gazonmest zijn:

  • De mengverhouding is perfect afgestemd op de behoefte van het gazon
  • Spoelt niet uit en komt ten goede aan het gazon
  • Geen gevaar op overdosering
  • 10 tot 12 weken werkzaam
  • Weinig risico op verbranding

Wanneer moet u het gazon bemesten?

Het gras begint in het voorjaar te groeien als de temperatuur overdag boven de 10 tot 15 graden uitkomt. Zodra het gras begint te groeien kunt u ook beginnen met het bemesten van uw gazon. Na tien tot twaalf weken zijn de meststoffen uitgewerkt en dus herhaalt u ook elke tien tot twaalf weken de bemesting. Aan het eind van de zomer dan wel het begin van het najaar bemest u het gazon voor de laatste maal. Een latere bemesting is sterk af te raden. Stikstof dat niet meer opgenomen wordt door het gras vormt de voedingsbron voor allerlei schimmels die ook schade aan het gazon kunnen aanbrengen.

Hoe kunt u het beste uw gazon bemesten?

Bij het bemesten van het gazon volgt u de volgende stappen:

  • Maai het gazon voordat u het gaat bemesten
  • Strooi geen gazonmest op een nat gazon
  • Bereken de benodigde hoeveelheid gazonmest
  • Verspreid de gazon mest gelijkmatig
  • Zet de sproeier even kort aan om de geur tegen te gaan

Het maaien van het gazon is nodig om een goede verspreiding en het oplossen van de mest mogelijk te maken. Als u gazonmest strooit op een nat gazon blijft de mest aan het gras plakken en komt deze niet op de juiste plaats terecht. Bovendien is er een kans dat het gras verbrand.

De dosering van de mest is eenvoudig: Voor elke 10 vierkante meter gazon heeft u één kilo gazonmest nodig De gazon mest gelijkmatig verspreiden doet u als volgt. Neem voor elke 10 vierkante meter gazon 1 kilo mest. Splits vervolgens de afgemeten hoeveelheid op in twee delen. Strooi vervolgens één deel uit in de lengte richting van uw gazon. Het andere deel van de mest strooit u haaks ten op zichte van de eerste bemesting. Op die manier bent u ervan verzekerd dat de mest goed verspreid op het gazon komt te liggen.

Als laatste kunt u ervoor keizen om even kort de sproeier aan te zetten. Er zit een luchtje aan de organische gazonmest. Door te sproeien verdwijnt deze direct. 

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten