Ziekten en plagen

Engerlingen bestrijden in augustus

Geplaatst: 08/08/2017 Aangepast: 08/01/2020

Het kan zijn dat u nog nooit van engerlingen hebt gehoord. Dat is helemaal niet zo vreemd en al helemaal niet zo erg. De larve die hier boven het artikel is afgebeeld is een engerling. Engerlingen zijn de larve van verschillende soorten kevers en kunnen zich in de bodem van uw gazon bevinden. Daar ontwikkelen ze zichzelf om maximaal 3 jaar nadat ze uit een eitje zijn gekomen uit de grond te kruipen als kever.

Engerlingen kunnen op twee manieren schade veroorzaken aan uw gazon:

 • Primaire schade
 • Secundaire schade

Primaire schade door engerlingen

De larven van diverse keversoorten leven onder de grond van het eten van graswortels. Deze kunnen, zeker in grote getalen, schade veroorzaken aan uw gazon. Deze vraatschade noemt men primaire schade. Het wegvreten van de wortels van het gras veroorzaakt al direct groeischade maar stelt het gras ook slecht in staat meststoffen en vocht op te nemen. In droge perioden zullen aangetaste delen van het gazon snel dor worden. Vraatschade is herkenbaar doordat het dorre gras als vlekken in het gazon verspreid zijn.

Secundaire schade door engerlingen

Secundaire schade treedt op als vogels en zoogdieren op zoek gaan naar engerlingen. Om bij de engerlingen te komen halen zij delen van het gazon open waardoor er een waar slachtveld kan ontstaan. Het gras dat losgerukt is van de ondergrond ligt als losse plukken op het gazon. Deze schade is lastig te herstellen. Secundaire schade door fouragerende vogels ontstaat vaak pas vanaf augustus als de larven groot genoeg zijn om op te sporen.

Zijn engerlingen een plaag in uw gazon?

Er zijn verschillende indicatoren die kunnen duiden op de aanwezigheid van engerlingen in uw gazon. Bijvoorbeeld kale plekken ondanks het trouw uitvoeren van gazononderhoud. Maar hoe weet u dit nou zeker en kunt u de juiste aaltjes toepassen om deze te bestrijden? Wat kunt u doen om een plaag vast te stellen?

 • Controleer het gazon op primaire schade
 • Kijk regelmatig of bijvoorbeeld kraaien op uw gazon fourageren
 • Meikevers vliegen op lenteavonden op het licht af
 • Rozenkevers vliegen vanaf half mei tussen 10:00 en 14:00 uur
 • Steek voorzichtig een plag gras uit op een plaats waar het gras is aangetast

Engerlingen bestrijden

Oké u heeft dus engerlingen in het gazon, wat nu? Het is niet nodig om met de handen in het haar te gaan zitten. Engerlingen kunnen prima bestreden worden, ook zonder de toepassing van vergif. Als biologische bestrijdingsmethode kunnen er aaltjes, oftewel nematoden, uitgezet worden. Dit zijn parasieten die de engerlingen aantasten en doden.

 1. Belucht het gazon de dag voordat u de aaltjes gaat uitzetten
 2. Sproei het gazon nat gedurende een half uur
 3. Pas de aaltjes nooit toe in de volle zon
 4. Verspreid de aaltjes met een gieter over het gazon
 5. Sproei na het verspreiden van de aaltjes nogmaals een half uur
 6. Blijf de grond de eerste twee weken na het toepassen vochtig houden

Herstel het gazon en bestrijdt engerlingen in één klap

Zeer regelmatig constateren de medewerkers van Gras en Groen Graszoden engerlingen in het gazon. Er is namelijk vaak een reden waarom wij ingeschakeld worden om het gazon te vervangen en nieuwe graszoden te leggen. Komen medewerkers van Gras en Groen engerlingen in grote getallen tegen, dan zullen zij u altijd op de hoogte stellen. De periode direct na aanleg van het gazon is perfect voor het bestrijden van de engerlingen. U dient er namelijk toch voor te zorgen dat de graszoden de eerste twee weken vochtig blijven!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten