Rooddraad

Rooddraad is een gazonziekte die optreedt bij een gazon dat een tekort heeft aan stikstof. Het verschijnt net als vrijwel alle schimmelziekten alleen bij nat en broeierig weer. De geel- tot roodachtige plekken in het gazon zorgen voor een lelijk beeld in uw tuin. Gelukkig zal het gazon zich met enige hulp van u hier eenvoudig van herstellen. De ziekte komt vaak voor in een pas aangelegd gazon. Wanneer het gazon de winter uitkomt, is het probleem meestal verdwenen.

Rooddraad herkennen

Om het probleem op te kunnen lossen is het belangrijk om allereerst vast te kunnen stellen dat het daadwerkelijk om rooddraad gaat. Rooddraad heeft de naam te danken aan het uiterlijke vertoon van de schimmelziekte. Schimmeldraden die lijken op rode grassprieten zijn het midden van een geel verkleurd stuk gazon. Het zijn meestal ronde, gele plekken die op meerdere plaatsen in het gazon op kunnen duiken. In veel gevallen lijkt de schimmelziekte zich geleidelijk te verspreiden over het hele gazon. Gelukkig verspreidt het zich niet, maar is de oorzaak van het ontstaan overal in uw gazon aanwezig.Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest

Oorzaak van rooddraad in het gazon

Tekort aan stikstof

De voornaamste oorzaak van rooddraad is een tekort aan stikstof. De schimmelziekte komt dan ook voort uit een soort uitputting of armoede van het gras. Dat het gras een tekort heeft aan stikstof, heeft deels te maken met de ontwikkeling van het gras in het eerste jaar.

Slechte wortelvorming van het gras

De graszoden die bij u in de tuin zijn gelegd hebben een wortelstelsel van slechts 2 centimeter dik. Hoewel het zich al snel wortelt in de ondergrond, groeien de wortels in het eerste jaar slechts zeer oppervlakkig. Hierdoor heeft het gras in het eerste jaar extra bemestingen en sproeibeurten nodig om tot een goede groei te komen. De gazonmest die u netjes volgens de instructiekaart geeft, kan in uw geval niet volledig door het gras worden opgenomen. De wortels van het gras zijn simpelweg te oppervlakkig geworteld om in 4 weken genoeg meststoffen in zich op te nemen.

Langdurig natte periode bij warm weer

Nat en warm weer is een combinatie die altijd zorgt voor de ontwikkeling van schimmels. Zo ook in uw gazon. Het natte weer draagt er echter ook aan bij dat de stikstof eerder uitspoelt. Het onderontwikkelde gras dat al moeite heeft de meststoffen op te nemen, krijgt door de regen ook nog eens minder lang de tijd.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Den Bosch

P. Martherus


4

"Goed bedrijf"

Graszoden leggen Den Bosch
Referenties
Nieuwsberichten
Gazonkalk strooien in het najaar

Nu de winter eraan zit te komen is het weer tijd om kalk te strooien. Maar waarom is dit nodig? Lees hier meer over de redenen om kalk te strooien en de hoeveelheid die nodig is.

Gazonkalk strooien in het najaar
Nieuwsberichten

Rooddraad bestrijden

De bestrijding van rooddraad wordt gedaan door een gecombineerde aanpak van bovenstaande oorzaken. Wanneer rooddraad in uw gazon de kop opsteekt, dient u direct nieuwe meststoffen te geven. Hoe u het gazon kunt bemesten, leest u op de desbetreffende pagina. Geef vervolgens tot eind september elke 3 tot 4 weken 1 kg mest per 50 m². U gaat dezelfde hoeveelheid mest als normaal op een aangepaste wijze toedienen. Door deze methode van bemesten die u meer tijd kost, zorgt u ervoor dat rooddraad uit uw gazon wordt verbannen. Overigens zorgt rooddraad er in tegenstelling tot sneeuwschimmel niet voor dat het gras afsterft.

Ontwikkeling van gras in de winter

Zodra het gras niet meer zichtbaar groeit, hoeft u het niet meer te maaien. Het gras begint in die periode extra energie te steken in de ontwikkeling van de wortels. Deze vormen een dichter pak dat bovendien ook dieper in de bodem doordringt. Het kan volgend seizoen de stikstof dus beter opnemen in de plant. Wanneer u zich dan weer aan het normale bemestingsadvies houdt, zal rooddraad niet meer verschijnen.

Bestrijd rooddraad met gazonmest!

ECOstyle Bloedmeel 1,6 kg
Bloedmeel 1,6 kg

€ 13,95    

ECOstyle

Bloedmeel is een meststof die je helpt een stikstoftekort in de bodem aan te vullen.

Bestel direct
ECOstyle Myco-Gazon 25 kg
Myco-Gazon 25 kg

€ 49,95    

ECOstyle

100% organische gazonmest verrijkt met micro-organismen voor 250m² gazon.

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
Gazon Professional 7 kg
Gazon Professional 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 5 kg
Gazon-Az 5 kg

€ 19,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 50 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle Gazon-Az 10 kg
Gazon-Az 10 kg

€ 29,95    

ECOstyle

100% natuurlijke meststof verrijkt met micro-organismen voor 100 m² gazon.

Bestel direct
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen