Rooddraad

Rooddraad is een gazon ziekte die optreedt bij een gazon dat een tekort heeft aan stikstof. Het verschijnt net als vrijwel alle schimmelziekten alleen als men te maken heeft met nat en broeierig weer. De geel- tot roodachtige plekken in het gazon zorgen voor een lelijk beeld in uw tuin. Gelukkig zal het gazon zich met enige hulp van u hier eenvoudig van herstellen. De ziekte komt vaak voor in een pas aangelegd gazon. Wanneer het gazon de winter uit komt, is het probleem meestal verdwenen.

Rooddraad herkennen

Om het probleem op te kunnen lossen is het belangrijk om allereerst vast te kunnen stellen dat het daadwerkelijk om rooddraad gaat. Rooddraad heeft de naam te danken aan het uiterlijke vertoon van de schimmelziekte. Schimmeldraden die lijken op rode grassprieten zijn het midden van een geel verkleurd stuk gazon. Het zijn meestal ronde gele plekken die op meerdere plaatsen in het gazon op kunnen duiken. In veel gevallen lijkt de schimmelziekte zich geleidelijk te verspreiden over het hele gazon. Gelukkig verspreidt het zich niet, maar is de oorzaak van het ontstaan overal in uw gazon aanwezig.Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest
Rooddraad, gazonziekte, schimmel, gele, plekken, graszoden, stikstof, kunstmest

Oorzaak van rooddraad in het gazon

 

Tekort aan stikstof

De voornaamste oorzaak van rooddraad is een tekort aan stikstof. De schimmelziekte komt dan ook voort uit een soort uitputting of armoede van het gras. Dat het gras een tekort heeft aan stikstof, heeft deels te maken met de ontwikkeling van het gras in het eerste jaar.

Slechte wortelvorming van het gras

De graszoden die bij u in de tuin zijn gelegd hebben een wortelstelsel van slechts 2 cm dik. Hoewel het zich al snel wortelt in de ondergrond, groeien de wortels in het eerste jaar slechts zeer oppervlakkig. Hierdoor heeft het gras in het eerste jaar extra bemestingen en sproeibeurten nodig om tot een goede groei te komen. De gazonmest die u netjes volgens de instructiekaart geeft, kan in uw geval niet volledig door het gras worden opgenomen. De wortels van het gras zijn simpelweg te oppervlakkig geworteld om in 4 weken genoeg meststoffen in zich op te nemen.

Langdurig natte periode bij warm weer

Nat en warm weer is een combinatie die altijd zorgt voor de ontwikkeling van schimmels. Zo ook in uw gazon. Het natte weer draagt er echter ook aan bij dat de stikstof eerder uitspoelt. Het onderontwikkelde gras dat al moeite heeft de meststoffen op te nemen, krijgt door de regen ook nog eens minder lang de tijd.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Amersfoort

Boris Tervoort


5

"Wij zijn erg blij dat we hebben gekozen voor Gras en Groen."

Graszoden leggen Amersfoort
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Rooddraad bestrijden

De bestrijding van rooddraad wordt gedaan door een gecombineerde aanpak van bovenstaande oorzaken. Wanneer rooddraad in uw gazon de kop op steekt, dient u direct nieuwe meststoffen te geven. Hoe u het gazon kunt bemesten, leest u op de desbetreffende pagina. Geef vervolgens tot eind september elke 3 tot 4 weken 1 kg mest per 50 m². U gaat dezelfde hoeveelheid mest als normaal op een aangepaste wijze toedienen. Door deze methode van bemesten die u meer tijd kost, zorgt u ervoor dat rooddraad uit uw gazon wordt uitgebannen. Overigens zorgt rooddraad er in tegenstelling tot sneeuwschimmel niet voor dat het gras afsterft.

 

Ontwikkeling van gras in de winter

Zodra het gras niet meer zichtbaar groeit, hoeft u het niet meer te maaien. Het gras begint in die periode extra energie te steken in de ontwikkeling van de wortels. Deze vormen een dichter pak dat bovendien ook dieper in de bodem doordringt. Het kan volgend seizoen de stuikstof dus beter opnemen in de plant. Wanneer u zich dan weer aan het normale bemestingsadvies houdt, zal rooddraad niet meer verschijnen.

 

Bestrijd rooddraad met gazonmest!


Myco gazon
Myco-Gazon

€ 51,75    

Ecostyle 25 kg

100% organische gazonmest van Ecostyle. Goed voor 250m².

Lees verder
Terra-Fertiel
Terra-Fertiel

€ 43,25    

Verpakking 25 kg

Organische bodemverbeteraar op basis van schimmels, bacteriën en gisten.

Lees verder
Gardener Gold 10
Gardener Green

€ 22,50    

Verpakking 7 kg

Gardener Green is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Lees verder
Wolf-Garten langwerkende gazonmest 20 kg
Gazonmest 800m²

€ 74,16    

Gazonmest 20 kg

Gazonmest die perfect afgestemd is op de behoeften van uw gazon. Groot verpakking voor 800m².

Bestel direct
WOLF-Garten - Langwerkende gazonmest
Gazonmest 300m²

€ 28,05    

Gazonmest 4,5 kg

Langwerkende gazonmest. Goed voor het bemesten van een oppervlak van 300m².

Bestel direct
Gazonmest 700m²
Gazonmest 700m²

€ 59,53    

Gazonmest 700m²

Perfect afgestemde gazonmest. Verpakking bevat voldoende voor 700m².

Lees verder
klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen