Gras sproeien

Het gras sproeien is noodzakelijk, omdat het gazon in uw tuin anders in periode van droogte al snel tekenen van uitdroging gaat vertonen. Dit komt deels doordat uw grasmat altijd erg veel zonlicht krijgt. Dit is natuurlijk belangrijk om een mooi gazon te krijgen, maar dit zorgt er ook voor dat het gazon snel kan uitdrogen. In die periode dient u het gras een handje te helpen. U zult merken dat het gras na elke sproeibeurt opknapt en wanneer u dit tijdig doet, blijft u nog jarenlang plezier houden van uw aangelegd gazon.

De noodzaak van het gras sproeien

De graszoden die wij bij u in de tuin hebben gelegd, wortelen in het eerste jaar vrij oppervlakkig. Het gras is daardoor vooral in het eerste jaar niet in staat om zelf voldoende vocht uit de grond te halen. In de winterperiode zal het gras zorgen voor een sterke wortelgroei. Alle energie wordt daarin gestoken nu de groei van het gras bovengronds stil komt te liggen. Het gazon wordt daardoor minder afhankelijk van het sproeien, maar dient in de zomer absoluut nog regelmatig water te krijgen. Met name op zandgronden waar water snel wegzakt in de bodem is tijdig sproeien noodzakelijk. Wanneer u niet tijdig sproeit, zullen de problemen aan uw gazon zich in hoog tempo opstapelen.

Gevolgen van te weinig water voor het gazon zijn:sproeien, beregenen, tuinberegening, gazon, onderhoud, sproeier
sproeien, beregenen, tuinberegening, gazon, onderhoud, sproeier
sproeien, beregenen, tuinberegening, gazon, onderhoud, sproeier
sproeien, beregenen, tuinberegening, gazon, onderhoud, sproeier
sproeien, beregenen, tuinberegening, gazon, onderhoud, sproeier

Beregeningsschema voor uw gazon

Temperatuur

 

Zandgrond

Kleigrond

5 – 10   graden

 

Niet sproeien

Niet sproeien

11 – 15 graden

 

Niet sproeien

Niet sproeien

16 – 20 graden

 

30 minuten

15 minuten

21 – 25 graden

 

60 minuten

30 minuten

26 – 30 graden

 

120 minuten

80 minuten

31 – 35 graden

 

180 minuten

120 minuten

Regelmatig sproeien

Het klimaat in ons land zorgt het grootste deel van het jaar voor de aanvoer van voldoende regenwater. Uw gazon kan dan prima in de eigen vochtbehoefte voorzien. Wanneer de lente en vooral de zomer aanbreken, komen er onvermijdelijk ook perioden van droogte of extreme hitte. Op die momenten zult u het gazon van extra regenwater moeten voorzien. U kunt dan het best bovenstaand sproeischema aanhouden. Daardoor geeft u het gazon een behoorlijke hoeveelheid water. Dat is ook het beste voor het gazon. U kunt het best het gazon een aantal keren in het jaar een behoorlijke hoeveelheid water geven in plaats van heel vaak een klein beetje. Indien u slechts kleine hoeveelheden sproeit, zal de graszode slechts oppervlakkig wortelen. Het blijft dan afhankelijk van uw sproeibeurt.

 

Overdag nooit sproeien

Het beregenen van het gras dient u in de ochtend of nog beter in de avond te doen. Het gazon krijgt dan de hele avond en nacht de kans het vocht op te nemen, zonder dat de zon het laat verdampen. Het water komt dan echt bij de plant terecht. Bovendien kan sproeien in de volle zon leiden tot het verbranden van het gras. De regendruppels kunnen als een klein vergrootglas werken, waardoor de zon schade aan het gazon kan veroorzaken.

 

Beregenen na het geven van kunstmest

Wanneer u het gazon van extra meststoffen voorziet, dient u de sproeier klaar te zetten. Kunstmest bevat erg veel agressieve stoffen die vocht kunnen onttrekken aan de grassprieten. Het gras zal ook daardoor verbranden. Door direct na het verspreiden van de mest de sproeier aan te zetten, zorgt u ervoor dat de mestkorrels oplossen. Zodra alle korreltjes zijn opgelost, kunt u de sproeiers uitzetten.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Vught

Jorien van A


5

"Wat ik ook erg prettig vond dat het nette mannen waren die kwamen leggen!"

Graszoden leggen Vught
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Tuinberegening laten aanleggen voor het gazon

Vanwege de grote waterbehoefte die het gazon kent, is tuinberegening de uitkomst. Een systeem dat volledig geautomatiseerd kan worden, bespaart u enorm veel tijd. Gras en Groen Tuinberegening combineert de kennis van het gazon met het aansluiten van een beregeningssysteem. Een speciaal hierin gespecialiseerd team komt bij u thuis voor de aanleg van een beregeningssysteem.


Gardena comfort zwenksproeier aquazoom 250/2
Gardena 250

€ 33,90    

Gardena aquazoom 250/2

De Gardena comfort zwenksproeier aquazoom 250/2 goed voor het sproeien van 250 m². Regelbaar in zowel de breedte als de lengte.

Bestel direct
Gardena classicset
Gardena classicset

€ 86,50    

Gardena classicset

De Gardena classicset, tuinslang eenvoudig opbergen en verplaatsen op een verrijdbare haspel.

Bestel direct
Gardena comfort 35 Roll-up automatic
Gardena automatic

€ 108,-    

Gardena Roll-up automatic

De Gardena comfort 35 Roll-up automatic rolt uw tuinslang automatisch op een haspel.

Bestel direct
klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen