Gras maaien

Voordat u begint met gras maaien is het belangrijk om te weten dat het gazon in uw tuin is aangelegd met graszoden die afhankelijk zijn van uw onderhoud. De graszoden bestaan uit een samenstelling van verschillende grassen die speciaal zijn geselecteerd op de wijze waarop zij groeien. De grassen kennen een regelmatige groei zowel in de hoogte als in de breedte. Dit merkt u aan de kale plekken die zichzelf na verloop van tijd weer herstellen en het gras dat u wekelijks dient te maaien. Gras maaien is een klus die elke keer opnieuw weer tijd kost, maar door de mooie uitstraling die het gazon daardoor krijgt, wel loont. Hieronder vindt u meer informatie over het maaien van uw gazon.

De noodzaak van regelmatig gras maaien:

Groeiwijze van het gras

Bij het maaien van het gras is het wellicht goed om een aantal zaken over de groeiwijze van het gras te weten. Gras groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Door het gras te maaien stimuleert u het gras om zich in de breedte sterker te maken. Dit is ook bij uw eigen gazon duidelijk merkbaar. De eerste dagen nadat u het gras heeft gemaaid, zal het nauwelijks langer worden. In deze tijd wordt de energie gestoken in het breder uit laten groeien van de grasplant. De grassprieten worden breder en het maakt nieuwe uitlopers aan.

Het vormen van nieuwe uitlopers wordt bij de grasplant uitstoelen genoemd. Dat het gras breder uitgroeit, ziet u goed terug in het dichter groeien van uw gazon. Hoe vaker u maait, hoe dichter het gazon bezet zal zijn met grassprieten. Een goed onderhouden gazon kenmerkt zich dan ook doordat het een heel dicht tapijt is van grassprieten. De velden bij een voetbalclub en ook de greens bij een golfbaan worden bijna dagelijks gemaaid. Alleen dan kan de enorm dichte structuur ontstaan.Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow

De eerste keer het gras maaien

Nadat er een nieuw gazon is aangelegd, dient u twee weken te wachten voordat het gras gemaaid mag worden. Het is belangrijk dat het gras goed geworteld is en dat u tijdens het maaien de graszode niet de grasmaaier in trekt. Voorafgaand aan de eerste maaibeurt dient u de grasmaaier hoger af te stellen dan normaal. In twee weken tijd is het gras vrij lang gegroeid. Wanneer u bij de eerste maaibeurt te veel gras wegneemt, kunt u schade aan het gazon veroorzaken.

Het groeiseizoen van gras

Uw gazon groeit vanaf maart tot en met oktober. Normaal gesproken is de temperatuur buiten deze periode te laag voor het gras om te groeien. In deze periode steekt het gras energie in het verbeteren van het wortelstelsel. Na de winterperiode is het gazon dieper en beter geworteld. Enkele problemen die op kunnen treden bij een jong gazon zullen dan ook verdwijnen.

Advies bij het maaien van het gras:

Mulch maaien - Verstandig ja of nee?

Mulch maaien, de methode waarbij het grasafval versnipperd terug valt in het gazon, heeft enkele voordelen voor het gazon. Meststoffen en vocht blijven behouden en het scheelt u het afvoeren van groenafval. Helaas kleven er ook enkele nadelen aan. Door hier rekening mee te houden zijn er zeker perioden in het jaar dat u kunt mulchen. Houd wel rekening met deze factoren:

Bestel een nieuwe grasmaaier met scherpe messen!WOLF-Garten Kooimaaier TT 300 S
Kooimaaier 30cm

€ 69,95    

Kooimaaier 30 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 300 S is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten Kooimaaier TT 350 S
Kooimaaier 35cm

€ 78,97    

Kooimaaier 35 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 350 S is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten Kooimaaier TT 380 DL
Kooimaaier 38cm

€ 97,08    

Kooimaaier 38 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 380 DL is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten 3200E Select Elektrische Grasmaaier
Elektrisch 32cm

€ 83,99    

Elektrisch 32 cm

Goede prestaties, robuust, eenvoudig te bedienen en aantrekkelijk geprijsd. Dit is wat WOLF-Garten S serie kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten Select 3800 E Elektrische Grasmaaier
Elektrisch 38cm

€ 99,-    

Elektrisch 38 cm

Goede prestaties, robuust, eenvoudig te bedienen en aantrekkelijk geprijsd. Dit is wat WOLF-Garten S serie kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten - OLF Elektrische grasmaaier A 400 E
Elektrisch 40cm

€ 243,99    

Elektrisch 40 cm

Deze elektrische grasmaaier van WOLF-Garten is geschikt om gazons tot 450 m² mee te maaien. De maaibreedte van 40 cm is ideaal voor dit soort gazons.

Bestel direct
WOLF-Garten Select 4000 Benzine Grasmaaier
Benzine 40cm

€ 287,95    

Benzine 40 cm

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten AMBITION 420 A HW
Benzine 420 A

€ 349,-    

Benzine 420 A

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten Benzinemaaier - Select 4200
Benzine 42cm

€ 329,95    

Benzine 42 cm

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Brummen

Anton Bos


5

"Een geweldig goed bedrijf, stipt, duidelijk, vakkundig."

Graszoden leggen Brummen
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Gras maaien in het voorjaar

Zodra het gras in het voorjaar begint te groeien, begint voor u weer het wekelijks onderhoud dat het gazon van u vraagt. Uiteraard heeft u de messen van de grasmaaier in de winter laten slijpen waardoor er direct na het maaien een fraai maaibeeld ontstaat. De eerste keer dat u het gras maait, dient u de messen wat hoger af te stellen dan dat u gewend bent. De juiste hoogte voor de eerste maaibeurt van het seizoen ligt tussen de 5 en 6 cm. Doordat het gras waarschijnlijk wat langer is dan tijdens het zomerseizoen, voorkomt u op deze manier dat er teveel gras wordt weggenomen. Stelregel is dat u bij een maaibeurt circa één derde van het gras mag afmaaien.

Na de eerste maaibeurt mag u de grasmaaier instellen op de normale stand van tussen de 3 en 4 centimeter. Naar gelang het voorjaar vordert zal de groei van het gras steeds verder toenemen. Na half april zal het nodig zijn het gras tweemaal in de week te gaan maaien. Dit stimuleert het gras om nieuwe uitlopers aan te maken en zal een bijdrage leveren aan een dichtbezet gazon. Blijf gedurende het voorjaar het gras dat u maait opvangen en afvoeren, dit is noodzakelijk om een sterke vervilting van de toplaag tegen te gaan.

Gras maaien in de zomer

In de zomer zet de sterke groei van het gras zich voort. Door de toegediende bemesting, de vele zonuren, gunstige temperatuur en het water dat u naar behoefte van het gazon toedient, groeit het gras snel. Tweemaal in de week maaien is dan ook noodzakelijk om een fraai aanzicht van het gazon te behouden.

Op warme zomerdagen dient u er rekening mee te houden dat het gazon snel kan uitdrogen. Het gras iets minder kort maaien helpt de uitdroging tegen te gaan en is dan ook aan te bevelen. Wanneer zeer regelmatig gemaaid wordt, kan de mulch methode worden toegepast. Het gemaaide gras dient dan eveneens als bescherming tegen de verdamping door de zon.

Gras maaien in het najaar

Na de warme zomerperiode zal het gras in het najaar weer een normale groei doormaken. De groeipiek is voorbij en richting halverwege het najaar kan zowel de maaifrequentie als de maaihoogte worden aangepast. Door de grasmaaier hoger af te stellen bereid u het gazon voor op mogelijke nachtvorst. En door de verminderde groei volstaat eenmaal in de week het gras maaien om toch de gewenste uitstraling te behouden. U blijft in het najaar het gras maaien zolang als het groeit. Laat het gras niet te lang worden. Dit verstikt het gras en zorgt er bovendien voor dat het gazon erg nat blijft. 

Wat is de ideale grasmaaier voor uw gazon?

Met grote regelmaat krijgt Gras en Groen vragen van klanten met betrekking tot de keuze voor een nieuwe grasmaaier. Welke grasmaaier het beste is voor het gazon is een veelgestelde vraag.

Het belangrijkste is vooral dat u het gras maait en geneigd bent dit te gaan doen. Het gemak staat hierin dus voorop. Heeft u een groot gazon, kies dan voor een accu- of benzinemaaier. 

Let er wel op dat iedere grasmaaier een opvangbak dient te hebben om het gemaaide gras eenvoudig af te kunnen voeren. 

Het fraaiste maaibeeld krijgt u door te maaien met een kooigrasmaaier. Deze snijdt het gras tussen twee messen waardoor een mooie rechte snede ontstaat waar het gras wordt afgemaaid. Een nadeel van de kooimaaier is dat deze handmatig voortgestuwd dient te worden. Dit maakt het maaien van het gras een intensieve klus.

 

 


klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen