Gras maaien

Een perfect gazon zonder kale plekken, waar het gras altijd groener is dan aan de overkant! Dit bereikt u onder andere met grasmaaien. Allereerst is het belangrijk om te weten dat we voor uw gazon graszoden gebruiken die afhankelijk zijn van uw onderhoud. De zoden zijn samengesteld uit verschillende grassen die speciaal zijn geselecteerd op hun goede groeiwijze. Dit merkt u aan de kale plekken die zichzelf na verloop van tijd weer herstellen en het gras dat u wekelijks dient te maaien. Grasmaaien is een klus die elke keer opnieuw weer tijd kost, maar zeker wel loont.

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Groeiwijze van het gras

Gras groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Door gras te maaien stimuleert u het gras om zich in de breedte sterker te maken. Dit merkt u ook duidelijk bij uw eigen gazon. Heeft u net gemaaid, dan zal het de eerste dagen nauwelijks langer worden. Alle energie steken de graszoden in het breder uitgroeien: de grassprieten worden breder en maken nieuwe uitlopers aan. Uitstoelen noemen we dit bij gras.

Door uw gras te maaien krijgen ook de fijnere grassprieten de kans om groot en stevig te worden. Hierdoor groeit er meer gras en krijgt u een dichtbegroeid gazon. Een goed onderhouden gazon kenmerkt zich doordat het een heel dicht tapijt is van grassprieten. De velden bij een voetbalclub en ook de greens bij een golfbaan worden bijna dagelijks gemaaid. Alleen zo kan de enorm dichte structuur ontstaan.Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow
Gras, maaien, grasmaaier, robotmaaier, robomow

De eerste keer het gras maaien

Na het aanleggen van een nieuw gazon moet u eerst twee weken wachten voordat het gras gemaaid mag worden. Zo geeft u het de kans goed te wortelen: u wilt immers niet dat de graszode de grasmaaier in wordt getrokken. Voorafgaand aan de eerste maaibeurt stelt u de maaier hoger af dan normaal. Neemt u bij de eerste maaibeurt te veel gras weg, dan kunt u schade aan het gazon veroorzaken.

Het groeiseizoen van gras

Uw gazon groeit vanaf maart tot en met oktober. Normaal gesproken is de temperatuur buiten deze periode te laag voor het gras om te groeien. In de winterperiode steekt het gras energie in het verbeteren van het wortelstelsel, waardoor het gazon dieper en beter geworteld is. Enkele problemen die op kunnen treden bij een jong gazon zullen verdwijnen.

Wanneer, hoe vaak en hoe maaien? Enkele adviezen:

Mulch maaien - Verstandig ja of nee?

Mulch maaien, de methode waarbij het grasafval versnipperd terugvalt in het gazon, heeft enkele voordelen voor het gazon. Meststoffen en vocht blijven behouden en het scheelt u het afvoeren van groenafval. Helaas kleven er ook enkele nadelen aan. Door hier rekening mee te houden zijn er zeker perioden in het jaar dat u kunt mulchen. Waar u rekening mee moet houden:

Bestel een nieuwe grasmaaier met scherpe messen!WOLF-Garten Kooimaaier TT 300 S
Kooimaaier 30cm

€ 69,95    

Kooimaaier 30 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 300 S is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten Kooimaaier TT 350 S
Kooimaaier 35cm

€ 85,-    

Kooimaaier 35 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 350 S is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten Kooimaaier TT 380 DL
Kooimaaier 38cm

€ 100,-    

Kooimaaier 38 cm

De WOLF-Garten Kooimaaier TT 380 DL is een ideale handmaaier voor de kleinere tuinen.

Bestel direct
WOLF-Garten 3200E Select Elektrische Grasmaaier
Elektrisch 32cm

€75    

Elektrisch 32 cm

Goede prestaties, robuust, eenvoudig te bedienen. Dit is wat WOLF-Garten S serie kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten Select 3800 E Elektrische Grasmaaier
Elektrisch 38cm

€ 92-    

Elektrisch 38 cm

Goede prestaties, robuust, eenvoudig te bedienen. Dit is wat WOLF-Garten S serie kenmerkt.

Bestel direct
WOLF Elektrische grasmaaier A 400 E
Elektrisch 40cm

€ 209,-    

WOLF-Garten

Deze elektrische grasmaaier van WOLF-Garten is geschikt om gazons tot 450 m² mee te maaien.

Lees verder
WOLF-Garten Select 4000 Benzine Grasmaaier
Benzine 40cm

€ 287,95    

Benzine 40 cm

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten AMBITION 420 A HW
Benzine 420 A

€ 370    

Benzine 420 A

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
WOLF-Garten Benzinemaaier - Select 4200
Benzine 42cm

€ 329,95    

Benzine 42 cm

Goede prestaties tegen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit is wat WOLF-Garten SELECT kenmerkt.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Vught

Jorien van A


5

"Wat ik ook erg prettig vond dat het nette mannen waren die kwamen leggen!"

Graszoden leggen Vught
Referenties
Nieuwsberichten
Gazonkalk strooien in het najaar

Nu de winter eraan zit te komen is het weer tijd om kalk te strooien. Maar waarom is dit nodig? Lees hier meer over de redenen om kalk te strooien en de hoeveelheid die nodig is.

Gazonkalk strooien in het najaar
Nieuwsberichten

Grasmaaien in het voorjaar

Zodra het gras in het voorjaar (weer) begint te groeien, start voor u het wekelijkse gazononderhoud. De eerste keer dat u het gras maait, stelt u de messen van de grasmaaier wat hoger af dan u gewend bent. Denk aan een maaihoogte van 5 tot 6 cm. Doordat het gras hoogstwaarschijnlijk wat langer is dan tijdens het maaiseizoen, voorkomt u op deze manier dat er te veel gras wordt weggenomen. Stelregel is om bij een maaibeurt ongeveer één derde van het gras af te maaien.

Na de eerste maaibeurt mag u uw grasmaaier instellen op de normale stand van tussen de 3 en 4 centimeter. Gedurende het voorjaar zal de groei van het gras steeds verder toenemen. Na half april is het daarom nodig om tweemaal weeks te maaien. Vang het gemaaide gras op en voer het af – gaat u een sterke vervilting van de bovenste laag tegen.

Grasmaaien in de zomer

Door de toegediende bemesting, vele zonuren, gunstige temperatuur en het water dat u naar behoefte van het gazon toedient, groeit het gras in de zomer snel. Tweemaal in de week maaien is zeker noodzakelijk om uw gazon mooi te houden. Houd er rekening mee dat uw gazon snel kan uitdrogen op hete zomerdagen. Dit gaat u tegen door het gras iets minder kort te maaien. Maait u zeer regelmatig, dan kunt u de reeds genoemde mulch methode toepassen. Het gemaaide gras dient dan eveneens als bescherming tegen de verdamping door de zon.

Grasmaaien in het najaar

Na de warme zomerperiode maakt het gras nu een normale groei door. De groeipiek is voorbij en halverwege het najaar kunt u de maaifrequentie en -hoogte aanpassen. Door de grasmaaier hoger af te stellen bereidt u uw gazon voor op mogelijke nachtvorst. Eenmaal in de week grasmaaien volstaat: ga hiermee door zolang het gras groeit. Laat het vooral niet te lang worden, want dit verstikt gras en zorg ervoor dat uw gazon erg nat blijft.

Wat is de ideale grasmaaier voor uw gazon?

Met grote regelmaat krijgt Gras en Groen vragen van klanten met betrekking tot de keuze voor een nieuwe grasmaaier. Welke grasmaaier is het beste voor uw gazon?

Het belangrijkste is vooral dat u het gras maait en de intentie hebt dit te gaan doen. Het gemak staat hierin dus voorop. Heeft u een groot gazon? Kies dan voor een accu- of benzinemaaier. Let er wel op dat iedere grasmaaier een opvangbak dient te hebben om het gemaaide gras eenvoudig af te voeren. 

Het fraaiste maaibeeld krijgt u door te maaien met een kooigrasmaaier. Deze snijdt het gras tussen twee messen waardoor een mooie rechte snede ontstaat waar het gras wordt afgemaaid. Een nadeel van de kooimaaier is dat u deze handmatig moet voortduwen. Dit maakt het maaien van het gras een intensieve klus.

Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen