Engerlingen

Net als bij veel andere planten in de natuur zijn er ook insecten die zich tegoed doen aan het gras. Doordat deze insecten zich veelal onder de grond bevinden, zijn ze voor veel mensen een onbekende bedreiging. Engerlingen vormen een insectensoort die zich in de grond onder uw gazon tegoed doen aan de wortels van het gras. De soms zeer talrijke exemplaren kunnen grote schade aanrichten. De vogels bij wie de larven op het menu staan, kunnen echter nog veel grotere schade aan het gazon aanrichten. Wanneer vogels de delicatessen eenmaal hebben gevonden, halen zij uw gehele gazon overhoop op zoek naar meer.

 

Engerlingen, larven van kevers

Engerlingen is eigenlijk een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten. De kevers leggen na het paren grote aantallen eitjes in het gazon, die na enkele weken al uitkomen. Eenmaal uitgekomen in het gazon ontwikkelen ze zich tot ware veelvraten. De directe schade ziet u door het ontstaan van gele plekjes in met name droge perioden.

Engerlingen zijn de larven van de volgende keversoorten:Aaltjes tegen emelten
Aaltjes

Vanaf € 21,-    

Emelten

Voor de bestrijding van hardnekkige emelten!

Bestel direct
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken

Levenscyclus van de engerling

De engerlingen komen na ongeveer 6 weken als melkwitte larven uit hun ei gekropen. De larven kenmerken zich door een sikkelvormig en melkwit lichaam. Aan het lichaam zit een zestal poten en een roodbruine kop met twee flinke kaken. Wanneer u ze aantreft in het gazon, doen ze akelig aan en zult u niet snel geneigd zijn de insecten op te pakken. De insecten zijn, afhankelijk van de soort, binnen 1 tot 3 jaar volgroeid en verpoppen zich dan onder de grond. Wanneer de tijd rijp is, komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten. De kevers leven circa 3 weken boven de grond waarna ze sterven. De vrouwtjes hebben de eitjes al in de eerste dagen nadat ze boven de grond zijn gekomen, gelegd.

 

Schade door engerlingen

Wanneer zich engerlingen in het gazon bevinden, kunt u dit zien aan kleine gele plekken die ontstaan in het gazon. Doordat de insecten wortels van het gras wegvreten, kunnen deze onvoldoende vocht en meststoffen opnemen. In perioden van droogte kan het gras zich niet herstellen door nieuwe wortels te vormen. Het gras zal met name in droge perioden tekenen van vraat van engerlingen vertonen.

De meeste schade die u heeft van engerlingen komt niet door de insecten zelf. De larven zijn zeer geliefd voedsel van verschillende vogelsoorten. Doordat de insecten zo groot kunnen worden als de pink van een volwassen man, trekken ze grote vogels aan. Kraaien, eksters, spechten, spreeuwen en zelfs reigers en buizerds halen uw gazon overhoop als ze eenmaal de insecten hebben gespot. De schade die de vogels veroorzaken kan enkele vierkante meters omgespit gazon bedragen. Het gazon herstellen met graszoden is dan vaak de enige optie.

Engerlingen opsporen

De eerste sporen van de engerling zijn zoals hierboven omschreven, kleine ronde plekken met geel gras. Overigens vertoont deze schade erg veel overeenkomsten met die van emelten. Dit zijn larven van de langpootmug die eveneens schade aan het gazon veroorzaken. De gele plekken kunnen zich als een inktvlek uitspreiden over grotere delen van het gazon. Ongetwijfeld zult u dan ook regelmatig verschillende soorten vogels aantreffen op het gazon. Om te bekijken of er daadwerkelijk engerlingen onder het gazon zitten, dient u een graszode los te steken. Door voorzichtig met de schep een plag uit te steken en om te draaien kunt u de engerlingen opsporen zonder grote schade aan het gazon te veroorzaken. In 80% van de gevallen gaat het om larven van de rozenkever. De grotere exemplaren zullen waarschijnlijk afkomstig zijn van de meikever.

Overigens zijn de eerste tekenen van engerlingen natuurlijk de vluchten met kevers vlak boven uw gazon. Wanneer u deze in mei en juni waarneemt, kunt u er vergif op innemen dat de insecten eitjes hebben afgezet in uw gazon. U hebt het geluk dat wanneer u deze vluchten waarneemt, u er tijdig bij bent om de insecten te bestrijden.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Goirle

Brekelmans


5

"Bedankt Gras en Groen. *****"

Graszoden leggen Goirle
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Engerlingen bestrijden

De bestrijding van engerlingen kan op twee manieren plaatsvinden: met een chemisch bestrijdingsmiddel of met parasitaire aaltjes. Beide methoden dienen bij voorkeur zo vroeg mogelijk na het uit het ei komen van de engerlingen worden toegepast. Volwassen exemplaren zijn met beide methoden niet of nauwelijks te bestrijden. Engerlingen kunnen vanaf juli tot en met september worden bestreden. De beste resultaten worden behaald door de bestrijding het volgende jaar te herhalen. Op die manier worden meerdere generaties bestreden en heeft u de grootste kans om langdurig te genieten van een mooi gazon.

 

engerlingen

 

Chemische bestrijding van engerlingen

Voor de professionele bestrijding is Merit Turf in de handel. Dit kan echter alleen door personen met een speciale spuitlicentie worden aangeschaft. Het zeer sterke gif wordt over het gazon verspreid. De insecten komen direct met het gif in contact, bovendien wordt het gif opgenomen door het gras. Bij het aanvreten van het gras krijgt het insect daardoor nogmaals gif binnen. De werking van Merit Turf wordt bevorderd door direct na het verdelen van het gif 15 minuten te sproeien. Het gif lost hierdoor direct op en kan zijn uitwerking op de engerlingen gaan doen.

 

Bij tuincentra zijn overigens nog meer middeltjes verkrijgbaar. Gras en Groen Graszoden is echter niet bekend met de werking hiervan. De toepassing dient veelal wel op dezelfde wijze te gebeuren. Mocht u bij het tuincentra een middel willen kopen, kies dan bij voorkeur voor een gerenommeerd merk zoals BayerGarden.

 

Parasitaire aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die standaard voorkomen in de grond. De aaltjes bestrijden zeer effectief de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen, mits dit vroeg gebeurt, effectief met aaltjes worden bestreden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. De aaltjes die u uitzet in uw gazon gaan direct op zoek naar de engerlingen. Eenmaal gevonden dringen ze deze binnen en beginnen ze het insect van binnenuit aan te vreten. Hierdoor zal de engerling zonder gevaar voor het milieu afsterven. Aaltjes planten zich in de gestorven engerling voort en de volgende generatie gaat op zoek naar een nieuw slachtoffer. Na circa 6 weken is het maximale effect bereikt en is de plaag grotendeels bestreden.

Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig. Deze kunt u bestellen via de website van ECOstyle. Het is geen goedkope wijze van bestrijding van de engerlingen, maar met het oog op het milieu wel de minst schadelijke!

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door engerlingen, en de belagers daarvan, behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. Graszoden die zijn opengetrokken door foeragerende vogels kunt u het best met graszoden dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De graszoden kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuw gazon aan. Het vervangen van een gazon bieden wij aan voor de zeer scherpe prijs vanaf slechts € 7,75.

 

Bestel graszaad om de kale plekken te herstellen en aaltjes om engerlingen te bestrijden!


Graszaad speelgazon 0,5 kg
Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad speelgazon 0,5 kg

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
Graszaad speelgazon 1,0 kg
Graszaad 1,0 kg

€ 18,35    

Graszaad speelgazon 1,0 kg

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Herstelgazon graszaad 1 kg
Herstelgazon 1 kg

€ 18,10    

Herstelgazon graszaad 1 kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Ecostyle extra 1
Graszaad-Extra

€ 25,63    

1 kg

ECOstyle Graszaad-Extra - 1000 g - doorzaaien kale plekken - voor 40 tot 80 m2 gebruik je na het verticuteren van het gras.

Lees verder
Ecostyle extra 0,5
Graszaad-Extra

€ 19,66    

0,5 kg

ECOstyle Graszaad-Extra - 500 g - doorzaaien kale plekken - voor 20 tot 40 m2 gebruik je na het verticuteren van het gras.

Lees verder
Ecostyle extra 2
Graszaad-Extra

€ 39,40    

2 kg

ECOstyle Graszaad-Extra - 500 g - doorzaaien kale plekken - voor 20 tot 40 m2 gebruik je na het verticuteren van het gras.

Lees verder
Schaduw zon
Schaduw zon

€ 18,80    

1 kg

Dit grasmengsel is speciaal samengesteld voor een goede zodevorming op schaduwrijke plaatsen.

Lees verder
Schaduw zon
Schaduw zon

€ 34,40    

2 kg

Dit grasmengsel is speciaal samengesteld voor een goede zodevorming op schaduwrijke plaatsen.

Lees verder
Schaduw zon
Schaduw zon

€ 41,30    

3 kg

Dit grasmengsel is speciaal samengesteld voor een goede zodevorming op schaduwrijke plaatsen.

Lees verder
klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen