Engerlingen

Heeft u last van engerlingen in het gazon? Net als bij veel andere planten in de natuur zijn er ook insecten die zich te goed doen aan het gras. Bij het gazon bevinden deze bedreigingen zich vaak in de bodem en zijn het de larven van insecten zoals kevers en langpootmuggen. Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten die van onder de grond de wortels van uw gras aanvreten. De soms zeer talrijke exemplaren kunnen grote schade aanrichten. Dit wordt primaire schade genoemd. Er kan bovendien ook sprake zijn van secundaire schade. Vogels bij wie de larven op het menu staan, richten in veel gevallen nog veel grotere schade aan voor het gazon. Wanneer vogels de delicatessen eenmaal hebben gevonden, halen zij uw gehele gazon overhoop op zoek naar meer.

Gras en Groen Graszoden komt de engerlingen steeds vaker tegen in gazons. Gelukkig kunnen wij u met de juiste adviezen en producten ook helpen bij de bestrijding ervan. Hieronder geven wij u meer informatie over engerlingen, de levenscyclus en uiteraard hoe u de engerlingen kunt bestrijden

Engerlingen, larven van kevers

Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten. De kevers leggen na het paren grote aantallen eitjes in het gazon, die na enkele weken al uitkomen. Eenmaal uitgekomen in het gazon ontwikkelen ze zich tot ware veelvraten. De schade wordt vaak duidelijk in de zomer. De engerlingen zitten dan in de toplaag van het gazon en eten daar van de wortels van het gras. Door de combinatie van droogte en het aangetaste wortelstelsel van het gras ontstaan er gele plekken in het gazon.

Engerlingen zijn de larven van de volgende keversoorten:

Engerlingen bestrijdenEngerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken
Engerlingen, larve, grasinsecten, meikever, plagen, kale plekken

Levenscyclus van de engerling

  1. De engerlingen komen na ongeveer 6 weken als melkwitte larven uit hun ei gekropen. De larven kenmerken zich door een sikkelvormig en melkwit lichaam. Aan het lichaam zit een zestal poten en een roodbruine kop met twee flinke kaken. Wanneer u ze aantreft in het gazon, doen ze akelig aan en zult u niet snel geneigd zijn de insecten op te pakken.
  2. De insecten zijn, afhankelijk van de soort, binnen 1 tot 3 jaar volgroeid en verpoppen zich dan onder de grond.
  3. Wanneer de tijd rijp is, komt de kever uit de pop gekropen om zich boven de grond voort te planten.
  4. De kevers leven circa 3 weken boven de grond waarna ze sterven. De vrouwtjes hebben de eitjes al in de eerste dagen nadat ze boven de grond zijn gekomen, gelegd. 

Schade door engerlingen

Wanneer zich engerlingen in het gazon bevinden, kunt u dit zien aan kleine gele plekken die ontstaan in het gazon. Doordat de insecten wortels van het gras wegvreten, nemen deze onvoldoende vocht en meststoffen op. In perioden van droogte kan het gras zich niet herstellen door nieuwe wortels te vormen. Het gras zal met name in droge perioden tekenen van vraat van engerlingen vertonen.

De meeste schade die u heeft van engerlingen komt niet door de insecten zelf. De larven zijn zeer geliefd voedsel van verschillende vogelsoorten. Doordat de insecten zo groot kunnen worden als de pink van een volwassen man, trekken ze grote vogels aan. Kraaien, eksters, spechten, spreeuwen en zelfs reigers en buizerds halen uw gazon overhoop als ze eenmaal de insecten hebben gespot. De schade die de vogels veroorzaken kan enkele vierkante meters omgespit gazon bedragen. Het gazon herstellen met graszoden of graszaad is dan vaak de enige optie.

Engerlingen opsporen

De eerste sporen van de engerling zijn zoals hierboven omschreven, kleine ronde plekken met geel gras. Overigens vertoont deze schade erg veel overeenkomsten met die van emelten. Dit zijn larven van de langpootmug die eveneens schade aan het gazon veroorzaken. De gele plekken kunnen zich als een inktvlek uitspreiden over grotere delen van het gazon. Ongetwijfeld zult u dan ook regelmatig verschillende soorten vogels aantreffen op het gazon. Om te bekijken of er daadwerkelijk engerlingen onder het gazon zitten, dient u een graszode los te steken. Door voorzichtig met de schep een plag uit te steken en om te draaien kunt u de engerlingen opsporen zonder grote schade aan het gazon te veroorzaken. In 80% van de gevallen gaat het om larven van de rozenkever. De grotere exemplaren zullen waarschijnlijk afkomstig zijn van de meikever.

Overigens zijn de eerste tekenen van engerlingen natuurlijk de vluchten met kevers vlak boven uw gazon. Wanneer u deze in mei en juni waarneemt, kunt u er vergif op innemen dat de insecten eitjes hebben gelegd in uw gazon. U hebt het geluk dat wanneer u deze vluchten waarneemt, u er tijdig bij bent om de insecten te bestrijden.

Engerlingen bestrijden

De bestrijding van engerlingen kan op twee manieren plaatsvinden: met een chemisch bestrijdingsmiddel of met parasitaire aaltjes. Beide methoden dienen bij voorkeur zo vroeg mogelijk na het uit het ei komen van de engerlingen worden toegepast. Volwassen exemplaren zijn met beide methoden niet of nauwelijks te bestrijden. Engerlingen kunt u vanaf mei tot en met september bestrijden. De beste resultaten worden behaald door de bestrijding het volgende jaar te herhalen. Op die manier worden meerdere generaties bestreden en heeft u de grootste kans om langdurig te genieten van een mooi gazon.

engerlingen

Parasitaire aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die standaard voorkomen in de grond. De aaltjes bestrijden zeer effectief de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen, mits dit vroeg gebeurt, effectief met aaltjes worden bestreden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. De aaltjes die u uitzet in uw gazon gaan direct op zoek naar de engerlingen. Eenmaal gevonden dringen ze deze binnen en beginnen ze het insect van binnenuit aan te vreten. Hierdoor zal de engerling zonder gevaar voor het milieu afsterven. Aaltjes planten zich in de gestorven engerling voort en de volgende generatie gaat op zoek naar een nieuw slachtoffer. Na circa 6 weken is het maximale effect bereikt en is de plaag grotendeels bestreden.

Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig. Deze kunt u bestellen via onderstaande producten. Het is geen goedkope wijze van bestrijding van de engerlingen, maar met het oog op het milieu wel de minst schadelijke!

 ECOstyle aaltjes engerlingen 10 m?
ECOstyle aaltjes

€ 21,95    

Engerlingen 10 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 10 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes engerlingen 50 m?
ECOstyle aaltjes

€ 31,95    

Engerlingen 50 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 50m² gazon.

Bestel direct
Aaltjes VOS engerlingen 100 m?
VOS Nematoden

€ 37,95    

Engerlingen 100 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. voldoende voor 100 m² gazon

Bestel direct
ECOstyle aaltjes engerlingen 100 m?
ECOstyle aaltjes

€ 39,95    

Engerlingen 100 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 100 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes engerlingen 500 m?
ECOstyle aaltjes

€ 129,95    

Engerlingen 500 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. voldoende voor 500 m² gazon

Bestel direct
Aaltjes VOS engerlingen 1000 m?
VOS Nematoden

€ 189,95    

Engerlingen 1000 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. voldoende voor 1000 m² gazon

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Teteringen

Madja Roos


5

"Wij zijn super tevreden en zou hen zeker aan iedereen willen aanbevelen."

Graszoden leggen Teteringen
Referenties
Nieuwsberichten
UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus
Nieuwsberichten

 

Chemische bestrijding van engerlingen

Dankzij aangescherpte wetgeving is het verboden om bodeminsecten met insecticiden te bestrijden. Er zijn wel enkele alternatieven verkrijgbaar die een indirecte werking hebben. Granulaat op basis van look-soorten verspreid een onaangename geur waardoor de insecten wegblijven uit de toplaag van het gazon waar ze schade veroorzaken. De producten die daarvoor in de handel zijn vind je hieronder.

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door engerlingen, en de belagers daarvan, behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. Graszoden die zijn opengetrokken door foeragerende vogels kunt u het best met graszoden dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De graszoden kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuw gazon aan. Het vervangen van een gazon bieden wij aan voor de zeer scherpe prijs.

Bestel graszaad om de kale plekken te herstellen en aaltjes om engerlingen te bestrijden!

BSI Larvex 2,5 kg
BSI Larvex

€ 13,95    

2,5 kg voor 80m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 80 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
BSI Larvex 6 kg
BSI Larvex

€ 21,75    

6 kg voor 200m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 200 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
BSI Larvex 21 kg
BSI Larvex

€ 79,95    

21 kg voor 700m²

Ecologisch bestrijdingsmiddel voor 700 m² gazon. Tegen engerlingen en emelten.

Bestel direct
Graszaad premium graszoden
Premium graszaad

€ 17,95    

Hendriks Graszoden

Een gazon aangelegd door Gras en Groen bijzaaien? Gebruik daarvoor dit zaadmengsel!

Lees verder
Barenbrug herstel 1 kg
Herstel

€ 14,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle graszaad extra 1 kg
Graszaad extra

€ 21,95    

ECOstyle 1 kg

Voor het herstel van een speel-, sier en schaduwgazon.
Voor 40-60 m² gazon.

Bestel direct
Gazon Professional 7 kg
Gazon Professional 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
ECOstyle Myco-Gazon 25 kg
Myco-Gazon 25 kg

€ 49,95    

ECOstyle

100% organische gazonmest verrijkt met micro-organismen voor 250m² gazon.

Bestel direct
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen