Gazononderhoud

Het gazononderhoud is de meest tijdrovende klus van alle werkzaamheden in uw tuin. Wilt u met gepaste trots uw gazon aan buren, familie en vrienden laten zien? Dan zult u wekelijks uw gazon moeten onderhouden. Voordat u begint met het uitvoeren van gazononderhoud is het handig om wat basiskennis van gazons op te doen. Met deze kennis zal uw gras altijd groener zijn dan bij de buren.

Gazononderhoud begint reeds bij de aanleg

Uw doel is natuurlijk een donkergroen gazon. Hiervoor moet het gras een gezonde groei doormaken. Tijdens de aanleg van het gazon middels graszoden leggen dient u hier al rekening mee te houden. U kunt nog zoveel tijd besteden aan het onderhoud van het gazon als u wilt, zonder een gezonde basis voor het gras levert dit nooit het gewenste resultaat op.

Een gezonde basis legt u door te zorgen voor de basisvereisten die gras nodig heeft om te groeien:

Goede bodemstructuur voor graszoden

Allereerst stelt een gazon eisen aan de bodemstructuur. De wortels moeten goed kunnen wortelen in de bodem en daarvoor is een bepaalde structuur nodig. Deze mag zeker niet te vast, schraal of vet zijn. Hele vaste en vette grond leidt tot problemen doordat de grond lang vochtig blijft; schrale grond droogt juist enorm snel uit. Een gezonde bodem bestaat voor de helft uit vaste delen. De andere helft is deels lucht, deels water.  De grondwerkzaamheden die Gras en Groen uitvoert voordat ze de graszoden bij u komt leggen, zijn gericht op het verbeteren van de bodemstructuur.

Licht belangrijk voor gras

Net als alle planten, stelt ook gras eisen aan de hoeveelheid licht die het krijgt. Er zijn grassen die een bepaalde mate van schaduw tolereren. Toch zal een gazon dat vol in de schaduw ligt nooit aan uw wensen voldoen. In feite heeft u drie keuzes als het gaat om schaduw en het gazon:

Lichtzure bodem het best voor gazongrassen

Gazongrassen groeien het best op een lichtzure bodem met een pH-waarde van 6. Zorg er bij de aanleg van uw gazon daarom voor dat de bodem de juiste zuurtegraad krijgt. U kunt een pH-bodemtest gebruiken om te kijken wat de zuurtegraad is van uw gazonbodem. Afhankelijk van de uitslag voegt u kalk of bijvoorbeeld turf toe om de bodem op peil te krijgen.

Micro-organismen zorgen voor beter gazon

In de bodem van uw gazon horen micro-organismen te zitten. Deze micro-organismen bestaan uit gisten, bacteriën en schimmels en zetten organische materialen om in opneembare meststoffen voor het gras en verhogen de weerstand. Door een bodemverbeteraar uit te strooien over het gazon voegt u de juiste micro-organismen toe aan de bodem van uw gazon. In de vorm van Terra Fertiel kan Gras en Groen dit bodemleven aan u leveren.

De juiste voeding voor gras

Om te groeien heeft het gras natuurlijk voeding nodig. De voedingsstoffen voor gras bestaan uit: stikstof, fosfaat, kalium en sporenelementen zoals magnesium. Op arme zandgronden is het daarom verstandig om fijne compost door de grond te frezen. Het zorgt ervoor dat er van nature voeding aanwezig is in het gazon en bovendien wordt vocht langer vastgehouden. De overige voeding geeft u maandelijks, of bij langwerkende meststoffen elk kwartaal, aan het gazon in de vorm van een gazonbemesting.

Water essentieel in gazononderhoud

Zowel een overschot als tekort aan water is slecht voor uw gazon. Bij de aanleg kunt u hier vaak al op inspelen. Kleigrond is bijvoorbeeld erg nat en kan met wit zand verschraald worden om de waterdoorlatendheid te verbeteren. Op schrale zandgrond met weinig structuur kunt u juist fijne compost toevoegen. Compost kan 20 keer het eigen gewicht aan water vasthouden en zorgt er dus voor dat vocht langer behouden blijft voor uw gazon.

Bestel online de juiste voeding voor je gazon!Gazon Professional 7 kg
Gazon Professional 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
ECOstyle Myco-Gazon 25 kg
Myco-Gazon 25 kg

€ 49,95    

ECOstyle

100% organische gazonmest verrijkt met micro-organismen voor 250m² gazon.

Bestel direct
Bodem actief 7 kg
Bodem actief 7 kg

€ 21,95    

Gras en Groen

Bodem Actief is een bodemverbeteraar. Stimuleert en activeert het bodemleven.

Bestel direct
Bodem actief 15 kg
Bodem actief 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Bodem Actief is een bodemverbeteraar. Stimuleert en activeert het bodemleven.

Bestel direct
ECOstyle Terra-Fertiel 25 kg
Terra-Fertiel 25 kg

€ 44,95    

ECOstyle

100% bodemverbeteraar. Stimuleert en activeert het bodemleven.

Bestel direct
Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud
Gazononderhoud

Gazononderhoud, de kerntaken van het onderhouden van het gazon

Wanneer er een gezonde basis voor uw gazon is gelegd, zal dit u gedurende het jaar enorm veel tijd besparen op het gazononderhoud. Bovendien vergroot u de kans dat het gazon de uitstraling krijgt die u wenst. Is de aanleg van het gazon op de juiste manier verzorgd? Dan begint het gazononderhoud!

Welke onderhoudstaken heeft u voor de verzorging van uw grasmat?

Grasmaaien

Waarom? Het maaien van gras is noodzakelijk om het de juiste uitstraling te geven. Daarnaast stimuleert het maaien de grassen om nieuwe uitlopers aan te maken. Dit helpt u ook een dichtbezet gazon te krijgen.

Wanneer? Het seizoen van grasmaaien loopt van maart tot en met november. Zolang het gras groeit, mag u het maaien. Zowel bij hitte als bij nachtvorst is het aan te bevelen het gras niet te kort te maaien.

Hoe vaak? Gedurende het groeiseizoen van het gras kunt u rekenen op minimaal éénmaal per week. Vanaf halverwege het voorjaar tot en met het einde van de zomer maakt het gras een groeispurt door. In deze periode is het aan te raden om uw gazon twee keer in de week te maaien.

Waarmee? Met een grasmaaier maait u het gras. Een kooimaaier geeft het mooiste resultaat doordat het gras geen gespleten punten krijgt. Gemaaid gras kunt u het beste opvangen en afvoeren.

Meer informatie: Ga voor meer informatie naar de pagina Grasmaaien. U vindt daar duidelijke uitleg over het maaien van uw gazon.

 

Gazon bemesten

Waarom? Om het gazon mooi groen te houden! Hiervoor heeft het gras regelmatig extra voeding nodig en dit geeft u met bemesting.

Wanneer? Vanaf het begin van het groeiseizoen tot 6-8 weken voor het einde. Normaal gezien is dat dus de periode van maart tot en met halverwege september. Let op: geef niet te laat in het seizoen nog gazonmest. Op meststoffen die de graszoden niet gebruiken, kunnen schadelijke schimmels gaan groeien.

Hoe vaak? Dat is afhankelijk van de meststof die u gebruikt. Organische meststoffen zijn vaak 3 maanden lang beschikbaar voor het gras.

Waarmee? Het uitstrooien van mest kunt u handmatig doen. Doe dit wel nauwkeurig, anders loopt u het risico dat delen van uw gazon harder groeien dan de rest. Met een strooiwagen bent u dit probleem voor.

Grondsoort Type bemesting Periode Hoeveelheid
Zandgrond Gardener green of Myco gazon Maart t/m mei 1,0 kg/ 10 m²
  Gardener green of Myco gazon Juni t/m juli 0,5 kg/ 10 m²
  Gardener green of Myco gazon Augustus t/m september 0,5 kg/ 10 m²
   Kalk November t/m maart 1,0 kg/ 10 m²
Kleigrond Gardener green of Myco gazon Maart t/m mei 1,0 kg/ 10 m²
  Gardener green of Myco gazon Juni t/m juli 0,5 kg/ 10 m²
   Kalk November t/m maart 1,0 kg/ 10 m²

Meer informatie: Ga voor meer informatie naar de pagina Gazon bemesten. U vindt daar duidelijke uitleg over het bemesten van uw gazon.


Sproeien

Waarom? Het gras heeft water nodig om uitdroging te voorkomen en voedingsstoffen in de plant op te nemen.

Wanneer? In droge of extreem warme periodes is het van groot belang dat u uw gazon voldoende water geeft. Met uitzondering van de zomer zorgt het klimaat in Nederland voor voldoende neerslag.

Hoe vaak? In onderstaand sproeischema kunt u de frequentie en duur vinden die nodig is om uw gazon van voldoende water te voorzien. Natuurlijk is dit een grove inschatting. Licht/schaduw, grondsoort en wind zijn van grote invloed op de hoeveelheid water die nodig is.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
16 - 20 graden 30 minuten 15 minuten 1-2 maal per week
21 - 25 graden 60 minuten 30 minuten 2-3 maal per week
26 - 30 graden 120 minuten 80 minuten 2-3 maal per week
31 - 35 graden 180 minuten 120 minuten 3-4 maal per week

Waarmee? Een tuinslang met een zwenksproeier is het handigst. Voor grotere gazons raden wij aan om een beregeningssysteem aan te leggen. In Nederland is het vanaf een tuinoppervlak van 700 m² winstgevend om hiervoor ook een aansluiting te laten maken op het grondwater.

Meer informatie? Ga voor meer informatie naar de pagina Gras sproeien U vindt daar duidelijke uitleg over het geven van water aan uw gazon.

 

Onkruid bestrijden

Waarom? Om uw gazon mooi te houden! Onkruid ontsiert het gazon en veel soorten breiden zich uit wanneer zij ongemoeid hun gang kunnen gaan. Daarom is bestrijding ervan zo belangrijk.

Wanneer? Met name in het voorjaar en in de zomer kunnen onkruiden zich in een rap tempo ontwikkelen. Bestrijd het daarom direct zodra u het constateert in uw gazon.

Hoe vaak? De frequentie is in grote mate afhankelijk van de conditie van uw gazon. Voert u het gazononderhoud op de juiste manier uit, dan is er normaal gesproken weinig ruimte voor onkruid om zich te nestelen.

Waarmee? Paardenbloemen en weegbree kunt u handmatig uitsteken. Daarbij verdient de penwortel speciale aandacht: deze dient in zijn geheel verwijderd te worden. Onkruiden zoals klaver en madeliefjes gaat u met een gecombineerde meststof tegen. Compo Floranid is hierin zeer effectief en is ook bij Gras en Groen in Den Bosch te koop.

Meer informatie? Ga voor meer informatie naar de pagina Gazon onkruid. U vindt daar duidelijke uitleg over gazononkruid en de bestrijding ervan.

Gras en Groen WinkelECOstyle Bloedmeel 1,6 kg
Bloedmeel 1,6 kg

€ 13,95    

ECOstyle

Bloedmeel is een meststof die je helpt een stikstoftekort in de bodem aan te vullen.

Bestel direct
Gardena Onkruidsteker Handgereedschap
Onkruidsteker

€ 10,99    

Handgereedschap

Gardena onkruidsteker handgereedschap - Verwijder onkruiden met penwortel

Bestel direct
Wolf Garten distelsteker
Distelsteker

€ 18,95    

Wolf Garten

Distelsteker in de Multi-Star serie voor het verwijderen van diep geworteld onkruid.

Bestel direct
ECOstyle Beendermeel 1,6 kg
Beendermeel 1,6 kg

€ 10,95    

ECOstyle

Beendermeel is een meststof die je helpt een fosfaattekort in de bodem aan te vullen.

Bestel direct
Gardena Onkruidsteker met steel
Onkruidsteker

€ 32,95    

Met handige steel

Gardena onkruidsteker met steel - Verwijder onkruiden met penwortel

Bestel direct
Wolf Garten steel D-greep
Steel D-greep

€ 15,99    

Wolf Garten

Aluminium steel met D handgreep te combineren met alle Multi-Star gereedschappen.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Nijmegen

Marion van de Hoeve


5

"Met 1 telefoontje werden al onze vragen beantwoord"

Graszoden leggen Nijmegen
Referenties
Nieuwsberichten
UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus
Nieuwsberichten

Engerlingen en Emelten

Waarom? Insectenlarven kunnen schade aan uw gazon veroorzaken. De larven van langpootmuggen en verschillende soorten kevers leven van het eten van de graswortels. In droge perioden krijgt het gras onvoldoende tijd om te herstellen van de vraatschade en kan het afsterven (primaire schade). Daarnaast kan er secundaire schade ontstaan door vogels die het gazon openhalen op zoek naar deze larven.

Wanneer? Jaarlijks dient u het gazon op de aanwezigheid van deze larven te controleren. Engerlingen en emelten bestrijdt u in de periode vanaf juni tot en met september.

Hoe vaak? De kevers en langpootmuggen zullen jaarlijks hun eitjes afzetten in het gazon. Om de schade te voorkomen, dient de bestrijding dan ook jaarlijks plaats te vinden.

Waarmee? Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden en kunnen online besteld worden. Door deze op te lossen in water en uit te gieten over het gazon gaat u het probleem effectief tegen. Gebruik dus geen chemische bestrijdingsmiddelen! Deze kunnen immers ook schade veroorzaken aan de vogels die de larven eten.

Meer informatie? Ga voor meer informatie naar de pagina engerlingen of emelten. U vindt daar duidelijke uitleg over de bestrijding van deze gazonplagen.

 

Zuurtegraad van de bodem meten

Waarom? De bodem van het gazon zal door een natuurlijk proces steeds zuurder worden.

Wanneer? Controleer jaarlijks de zuurtegraad van uw gazon. De zuurtegraad van de bodem meet u het best in het najaar om het gazon tegen mosvorming in de winter te beschermen.

Hoe vaak? Normaal volstaat eenmaal per jaar. Wanneer de bodem van het gazon in het najaar extreem zuur is, kunt u in het voorjaar nogmaals kijken naar het resultaat.

Waarmee? Online en in het tuincentrum zijn eenvoudige bodemtests verkrijgbaar. Uit de test zal blijken of het geven van kalk vervolgens vereist is.

Meer informatie? Ga voor meer informatie naar de pagina Gazon mos. U vindt daar duidelijke uitleg over gazonmos en de bestrijding ervan.

 

Beluchten

Waarom? Voor de groei van het gras en de waterdoorlatendheid van de bodem is het noodzakelijk het gazon te beluchten. Deze taak van gazononderhoud wordt zelden uitgevoerd, maar is des te belangrijker. Het zorgt dat de bodemstructuur in balans is en de toplaag een drainerende werking behoudt.

Wanneer? Het beluchten van het gazon dient plaats te vinden in de perioden dat er veel neerslag valt. Daarom is het aan te bevelen dit in het voor- en najaar te doen.

Hoe vaak? We adviseren u om minimaal tweemaal per jaar uw gazon te beluchten.

Waarmee? Gebruik hiervoor een prikrol, riek, of een hollepijpbeluchter als de grond extreem verdicht is.

Meer informatie? Ga voor meer informatie naar de pagina Gazon beluchten. U vindt daar duidelijke uitleg over het beluchten van het gazon.


ECOstyle aaltjes engerlingen 10 m?
ECOstyle aaltjes

€ 21,95    

Engerlingen 10 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 10 m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle Bodemtest
pH-Bodemtest

€ 8,95    

ECOstyle

ECOstyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Wolf Garten Verticuteerkam
Verticuteerkam

€ 24,95    

Wolf Garten

Ga met de verticuteerkam van WOLF-Garten de strijd met mos in het gazon met vertrouwen aan.

Bestel direct
ECOstyle aaltjes emelten 10 m?
ECOstyle aaltjes

€ 21,95    

Emelten 10 m²

Natuurlijke vijanden voor de bestrijding van engerlingen. Voldoende voor 10m² gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 5 kg
AZ-kalk 5 kg

€ 6,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 5 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Wolf Garten Verticuteerroller
Verticuteer roller

€49,95    

Wolf Garten

Het handmatig verwijderen van mos en vilt uit het gazon was nog nooit zo eenvoudig.

Bestel direct
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen