Ziekten en plagen

Wanneer emelten bestrijden?

Geplaatst: 14/04/2020 Aangepast: 18/05/2021

Gras en Groen komt de emelten steeds vaker tegen in gazons. Het zijn onaangename beestjes om te zien en ze richten daarbij ook nog eens flinke schade aan. Hoogste tijd om ze dus direct te bestrijden, voordat het gazon helemaal bruin kleurt! Maar wanneer kun je emelten het beste bestrijden? Wij vertellen het hieronder!

Emelten in het gazon

Emelten zijn de larven van verschillende soorten langpootmuggen. Hier komen er in Nederland slechts twee van voor, namelijk de Tipula oleracea en de Tipula paludosa. Beide soorten leggen hun eitjes in het gras. Een langpootmug kan per keer zo’n 300 tot 400 eitjes leggen. Dit kan natuurlijk een vervelende plaag vormen! De larven hebben een leerachtige huid en bewegen zich voort door de delen van hun lichaam in en uit elkaar te duwen en trekken. Waar zijn ze ver nog meer aan te herkennen?

  • Dik en grijsbruin lijf
  • Kunnen tot wel 5 cm lang worden
  • Geen duidelijke kop, meer een zuignap
  • Soort kruising tussen een rups en een worm
  • Geen poten

De schade die de emelten veroorzaken bevindt zich zowel boven als onder de grond. Emelten vreten in tegenstelling tot engerlingen ook aan de grassprietjes. Ze bevinden zich 2 tot 3 cm onder de grond en komen in de nacht half uit de grond. Zo eten ze aan het gras. De ondergrondse delen van de plant slaan ze ook niet over. Vervolgens zul je gele, bruine of zelfs kale plekken aantreffen in het gazon. Met een beetje pech zijn er ook nog vogels in de buurt die de emelten op het menu hebben staan. Zij zullen heel het gazon overhoop halen om de beestjes uit de grond te trekken. Dan ben je nog verder van huis!

Levenscyclus van emelten

De twee soorten langpootmuggen hebben verschillende levenscycli. Zo brengt de Tipula oleracea in een jaar twee generaties larven voort, terwijl de Tipula paludosa maar één generatie voortbrengt. De larven van de Tipula oleracea veroorzaken in de zomer schade (de eerste generatie) en in de late herfst tot mei (de tweede generatie). De larven van de Tipula paludosa veroorzaken enkel in de late herfst tot in mei schade.

Nadat de langpootmug haar eitjes in het gras heeft afgezet, komen hier na twee weken al de jonge emelten uitgekropen. Vervolgens blijven de larven gedurende de vier larvenstadia in de grond. In augustus verpoppen de emelten normaal gesproken. Na zo’n 10 dagen komen er langpootmuggen uit de pop tevoorschijn. Meteen hierna vindt de paring plaats. In de maand waarin de langpootmuggen leven bevinden zij zich vooral boven de grond.

Wanneer emelten bestrijden

Emelten zijn het meest effectief te bestrijden door middel van aaltjes. Deze verkopen wij op dit moment nog niet. Ze zijn het meest effectief bij een bodemtemperatuur van 14°C. Is de bodem kouder? Dan zullen de aaltjes niet goed hun werk kunnen doen.

Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die voorkomen in de bodem. Aaltjes zullen na thuisbezorging zo snel mogelijk verspreid moeten worden over het gazon. De aaltjes gaan op zoek naar emelten en dringen deze binnen. Ze infecteren de emelten, waardoor deze - zonder enig gevaar voor het milieu - binnen enkele dagen sterven. Vervolgens zullen de aaltjes weer op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers.

Aaltjes tegen emelten kun je inzetten vanaf een bodemtemperatuur van 14°C. Voor de juiste timing van de aaltjes is het belangrijk om de vlucht van de langpootmuggen in de gaten te houden. Twee weken na de vlucht is de beste periode om de emelten te bestrijden. Dan komen de eitjes uit en zijn de larven nog erg klein. Aaltjes zullen in deze periode het meest effectief zijn. Heb je in het voorjaar of in de zomer al last van emelten? Bestrijd deze dan met aaltjes als de bodemtemperatuur ten minste een paar uur per dag niet kouder is dan 12°C.

Nu je weet wanneer je de emelten het beste kunt bestrijden is er werk aan de winkel! Hieronder vind je de juiste producten om de bestrijden zo effectief mogelijk te laten verlopen. Hebben de emelten zo veel schade aan het gazon aangericht dat herstel bijna niet meer mogelijk is? Overweeg het dan om nieuwe graszoden te laten leggen. Zo ligt het gazon er al snel weer stralend bij!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten