Gazon producten

Voordelen van 100% organische gazonmest

Geplaatst: 09/05/2018 Aangepast: 08/01/2020

Gras en Groen gebruikt sinds het begin van 2017 nog uitsluitend 100% organische meststoffen. Dit geldt voor zowel het graszodenbedrijf als voor het hoveniersbedrijf van Gras en Groen. En wij zijn razend enthousiast. Wat zijn de voordelen van organische gazonmest en waarom zou u hier ook voor moeten kiezen? In dit blog leg ik het aan u uit!

Wat is 100% organische gazonmest?

Organische gazonmest is een meststof voor het gazon waarin uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Dit bestaat voor een deel uit gecomposteerde plantenresten maar ook veder- en beendermeel en vinasse. Organische meststoffen voeden de bodem en richten zich niet uitsluitend op de plant.

Zijn er ook andere gazon meststoffen?

Jazeker zijn die er, feitelijk zijn er drie verschillende soorten meststoffen.

  • Kunstmest
  • Organische mest
  • 100% organische mest

Kunstmest

Kunstmest lost op in water en komt daardoor snel vrij voor de plant. Dit zorgt ervoor dat de plant ontzettend snel groeit maar dit zorgt ook voor problemen. Door de snelle groei wordt de plant kwetsbaar voor ziektes en plagen. Bovendien bestaat kunstmest uit mineralen die veel zouten bevatten. Deze zouten doden het bodemleven wat op de lange termijn slecht is voor het gazon.

Organische meststoffen

Organische meststoffen bestaan, anders dan de naam zou vermoeden, ook voor een deel uit kunstmest. Producten die voor 60% uit organisch materiaal bestaan mogen zich een organische meststof noemen. In de praktijk zien we dat in de meeste gevallen dan ook de verhouding 60% organische en 40% mineraal is.

Wat is het voordeel van 100% organische gazonmest?

Het grote voordeel van 100% organische gazonmest is dat dit zich richt op de bodem. In de 100% organische gazonmest zitten uiteraard voedingsstoffen maar ook belangrijke schimmels en bacteriën. De meststof zorgt voor een goede bodemstructuur en voeding. Daardoor ontstaat er een gezonde omgeving voor de grasplant en dus ook een donkergroen gazon dat ziekteresistent is.

Dit is een groot voordeel van 100% organische gazonmest maar er zijn er meer te benoemen:

  • Het is een milieuvriendelijk en dus duurzaam product
  • U hoeft niet te sproeien nadat u heeft bemest
  • De meststof is langdurig, minimaal tweemaal zo lang, werkzaam
  • Composteringsbacteriën verteren de viltlaag en voorkomen mosgroei

Gazon Professional en Myco-Gazon

Gras en Groen Graszoden biedt twee verschillende soorten 100% organische gazonmest aan, te weten:

  • Myco-Gazon
  • Gazon Professional

Myco-Gazon

Voor de grootverbruiker hebben we de Myco-Gazon van het merk Ecostyle. Dit is een meststof voor de hovenier professionals. Myco-Gazon zit in een verpakking van 25 kg en is een 100% organische gazonmest met toegevoegde protozoa.

Gazon Professional

Voor het gemiddelde gazon in Nederland is een verpakking van 25 kg wel erg groot. Een dergelijke hoeveelheid wordt in twee, drie of zelfs vier jaar opgebruikt. Om die reden hebben wij Gazon Professional. Dit is dezelfde meststof alleen dan voor u verpakt in een emmer met een inhoud van 3,5 of 7 of zelfs 15 kg. Ook hierin zijn de protozoa toegevoegd.

100% organische gazonmest met ProtoPlus

In de meststoffen van Gras en Groen Graszoden wordt gebruik gemaakt van protozoa. Protozoa zijn eencellige micro-organismen in de bodem. Deze toevoeging zorgt ervoor dat voedingsstoffen sneller dan bij andere organische meststoffen beschikbaar komen voor de plant. Bovendien krijgen de planten tot 9 x meer wortelbereik!

Tien dagen nadat u bemest heeft komen de voedingsstoffen al vrij voor de plant. Ook wanneer de bodemtemperatuur nog laag is. Protozoa zijn al werkzaam bij een bodemtemperatuur van 5 °C. Daardoor kunt u al vroeg in het voorjaar starten met bemesten en blijft de plant gevoed worden tot diep in de herfst.

Bestel de organische gazonmest bij uw graszoden of kom langs!

Wilt u met eigen ogen ervaren wat voor verschil de organische gazonmest betekent voor uw gazon? U kunt de gazonmest bestellen bij uw graszoden. Laat u de graszoden bij u thuis leggen door Gras en Groen? Dan geven wij de gazonmest af nadat wij het gazon bij u hebben aangelegd. Gaat u de graszoden zelf leggen of wilt u simpelweg de gazonmest kopen? Kom dan langs in ‘s-Hertogenbosch. Wij hebben de gazonmest altijd ruimschoots op voorraad zodat u thuis het gazon meteen van de juiste voeding kunt voorzien!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten