Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 08-08-2018
Laatst aangepast op: 14-03-2019

Thijs v.d. Bersselaar

Voor het leggen van graszoden zijn twee perioden in het jaar vrij ideaal. Zowel het vroege voorjaar als de nazomer zijn uitermate geschikt voor het leggen van graszoden. In de tussenliggende periode kan het natuurlijk ook zolang u maar voldoende aandacht besteed aan het sproeien. Het voorkomen van uitdroging is de voornaamste taak direct na aanleg van de graszoden.

Waarom graszoden leggen in de nazomer?

Vanaf eind september tot en met half november loopt de nazomer. Hoewel de dagen aanzienlijk korter worden en ook de gemiddelde temperatuur daalt kan het nog steeds erg mooi weer zijn. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat er perioden zijn die u qua weertype aan de zomer laten denken.

Ieder jaar proeven wij weer een behoorlijke twijfel bij klanten of de periode nog wel geschikt is om graszoden te leggen. In dit blog gaan we in op dit onderwerp en licht ik aan u toe waarom u juist in de nazomer graszoden zou moeten leggen!

Voordeel graszoden leggen nazomer

Snelle worteling van de graszoden

Dankzij de zomer is de bodemtemperatuur ruimschoots boven de 5 tot 10 graden. Daardoor zullen de graszoden erg snel wortelen in de grond. Binnen twee weken zullen de graszoden vastgegroeid zijn en een sterk gazon gaan vormen.

Minder sproeien

In tegenstelling tot het late voorjaar en de zomer hoeft er in de nazomer nauwelijks meer gesproeid te worden. De vochtige atmosfeer en herfstbuien zorgen voor voldoende vochtigheid om uitdroging van het gazon te voorkomen. Dit is een groot verschil met de zomer perioden waarin twee uur sproeien per dag echt geen uitzondering is.

Sterk gazon in het voorjaar

Door ervoor te kiezen om in de nazomer de graszoden te laten leggen heeft u een sterk gazon in het voorjaar. De graszoden hebben alle tijd om een goed en sterk wortelstelsel te vormen. In het voorjaar zal uw gazon een aanzienlijk wortelbereik hebben en is daardoor minder afhankelijk van water en is uitstekend in staat om meststoffen op te nemen uit de grond.

Weinig kans op broei

Broei komt met name in de zomer geregeld voor in graszoden. Hoewel het koelsysteem van onze graszoden leverancier dit in de meeste gevallen voorkomt kan er ook in de graszoden van Gras en Groen broei zitten. Als de velden , waaruit de graszoden worden gesneden, erg warm zijn wordt deze hitte opgerold in de graszode. Als deze niet snel genoeg afkoelen gaat het gras hieraan kapot.

Eenvoudig om langdurig van het gazon te blijven

Ondanks dat het nog erg mooi weer kan zijn verblijft u minder in de tuin dan in de zomer. Dat is gunstig voor de gelegde graszoden. Het is namelijk af te raden het gazon te betreden in de eerste twee weken na de aanleg ervan. Ook in de weken erna kunt u het gazon het beste ontzien.

Wanneer einde van het graszoden seizoen?

Het weer laat zich vaak wat lastig voorspellen. Ik durf dan ook geen datum te geven waarop wij stoppen met het leggen van graszoden. In de afgelopen jaren is dit doorgaans in oktober. Het natte weer en de dalende temperaturen zorgen voor ongunstige groeiomstandigheden voor het gras. Wij stoppen met het leggen van gras zodra het niet meer mogelijk is voor de graszoden om binnen twee weken te wortelen.

Wilt u in het voorjaar als eerste aan de beurt zijn voor de aanleg van een nieuw gazon? Dat kan natuurlijk. U kunt nu al uw plek reserveren, zodra wij graszoden gaan leggen bent u dan als eerste aan de beurt. Tot dat moment verwachten wij geen aanbetaling.

Ik hoor graag van u wat wij voor u kunnen betekenen!

Met vriendelijke groet,

Thijs van den Bersselaar

Gras en Groen Graszoden

   

BSI Fertimoss mosdoder 3,5 kg
Mosdoder

€ 20,50    

Fertimoss 3,5 kg

Krachtige mosdoder voor de bestrijding van mos op 40 m².

Bestel direct

   

Lees ook:

Het is tijd om het gazon te bemesten!

Het is tijd om het gazon te bemesten!

15-04-2019

Het gras groeit en heeft dus voeding nodig. Lees meer over het bemesten van het gazon in het voorjaar!

Lees verder
Gras bijzaaien in het voorjaar

Gras bijzaaien in het voorjaar

01-04-2019

Wilt u gras bijzaaien in het voorjaar? Lees hier duidelijke uitleg en instructies voor het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Laat de graszoden thuis bezorgen!

Laat de graszoden thuis bezorgen!

22-03-2019

Gaat u thuis zelf aan de slag met het leggen van graszoden? U kunt de graszoden nu ook thuis laten bezorgen!

Lees verder
Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

18-03-2019

Wanneer kunnen er weer graszoden gelegd worden in uw tuin? Dat is altijd de grote vraag aan het begin van het voorjaar. Wij zijn weer gestart met het leggen van graszoden.

Lees verder
Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

14-03-2019

Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.

Lees verder
Belucht uw gazon met regelmaat

Belucht uw gazon met regelmaat

11-03-2019

In het voorjaar kan het nog wel eens nat zijn in ons land. En dat vinden de gazongrassen niet zo prettig. Door het gazon te beluchten helpt u om het regenwater weg te laten zakken in het gazon.

Lees verder
Gazonmest voortaan thuisbezorgd? Dat kan!

Gazonmest voortaan thuisbezorgd? Dat kan!

01-03-2019

Is uw gazonmest op of wilt u ook met professionele gazonmest werken? Wij bezorgen uw gazonmest gewoon bij u thuis!

Lees verder
Maak uw gazon klaar voor weer zo'n hete zomer

Maak uw gazon klaar voor weer zo'n hete zomer

21-02-2019

Het is een beeld dat mij voorlopig nog zal bijblijven. De gele en kale gazons en dan vooral al die grote gazons in de Belgische voortuinen. Wat kunt u doen om herhaling te voorkomen?

Lees verder
Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen