Tips voor een groen gazon!

Tips voor een groen gazon!

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 22-07-2015
Laatst aangepast op: 11-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Het onderhouden van een gazon kost tijd en geld. Dit is vaak iets wat mensen snel vergeten. Nadat een gazon opnieuw is aangelegd en de eerste twee weken volop is gesproeid gaat men er vanuit dat het gras zichzelf grotendeels wel red. Gras groeit immers overal!

Toch is een gazon mooi groen houden een stuk minder vanzelfsprekend dan iedereen denkt. Hoe kunt u er nou voor zorgen dat ook uw gazon er perfect bij komt te liggen? Hieronder vindt u vijf tips voor een mooi groen gazon.

  1. Sproeien

  2. Bemesten

  3. Maaien

  4. Onkruid bestrijden

  5. Verticuteren

 

Sproei wekelijks

Het gras in uw tuin heeft regelmatig water nodig. Indien het niet regent sproei dan 2 á 3 keer in de week overvloedig. Je kunt beter twee keer in de week wat langer sproeien dan elke dag een klein beetje. Als je elke dag een beetje sproeit raakt het gras hieraan gewent en zal niet diep gaan wortelen. In tijden van droogte is het dan al snel kwetsbaar doordat de toplaag van het gazon uitdroogt. Dit komt doordat het gazon vaak vol in de zon ligt waardoor veel water verdampt. Belangrijk om te weten is dat het gras water nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Water speelt dus ook een voorname rol in het opnemen van de meststoffen!

 

Bemest uw gazon maandelijks

Elke 4 tot 6 weken dient u het gazon te bemesten met Gardener Gold (ons huismerk kunstmest) of 12-10-18 of 12-12-17. Deze kunstmest heeft alle benodigde meststoffen in zich voor uw gazon. Met name in het eerste jaar na de aanleg is dit erg belangrijk. Het gras is dan nog vrij oppervlakkig geworteld en kan de meststoffen alleen uit de toplaag halen. Geeft u niet tijdig extra voeding aan uw gazon dan kan deze toplaag uitgeput raken. Het gras kleurt licht groen en zal slechts minimaal groeien.

 

Maai twee keer in de week uw gazon

Het maaien van het gras zorgt niet alleen voor een fraai aanzicht van het gazon, het verbeterd ook de conditie van uw gazon. Slechts een keer in de week het gras maaien is eigenlijk niet genoeg. Hoe vaker het gras wordt gemaaid, hoe vaker het wordt gestimuleerd om opnieuw uit te lopen.

Je kunt het vergelijken met het snoeien van een plant. Op de plaats waar je de plant snoeit zal deze vertakken en vervolgens voller uitlopen. Dit gebeurt bij het gras echter iets anders. Nadat je het gras hebt gemaaid zal het vanuit de grond nieuwe uitlopers aanmaken, deze groeiwijze wordt uitstoelen genoemd. Twee keer in de week maaien draagt dus bij aan een vol en dichtbezet gazon.

 

Onkruid bestrijden

Een mooi gazon is vrij van onkruid. Hoewel het bijna onvermijdelijk is dat er met de tijd onkruid in het gazon komt is het wel zaak dit direct op te sporen en te verwijderen. Veel onkruiden verspreiden zich snel en zijn in een later stadium lastig uit te bannen. Handmatig wieden blijft te beste methode, gewapend met een mesjes kunt je de meeste soorten uit steken. Mocht dit onbegonnen werk zijn beperk je dan tot het uitsteken van paardenbloemen. De overige soorten kun je bestrijden door het gebruiken van Compo Floranid. Voor dit middel kunt u uiteraard langs komen bij Gras en Groen in ‘s-Hertogenbosch.

 

Verticuteren

Mos, onkruid en het verdwijnen van fijne soorten gras kunnen aanleiding zijn om het gazon te verticuteren. Met een speciale hark om machine worden messen door de grond getrokken. Deze doorsnijden de viltlaag en wortels van het gras en trekken bovendien veel mos en onkruid uit de grond. Met name het doorsnijden van de wortels van het gras zorgen voor een verjongingskuur van uw gazon. Schrik niet, uw gazon zal na het verticuteren er slechter uitzien dan ervoor. Het gras zal echter opnieuw gaan uitstoelen en weer een dicht gazon gaan vormen.

Succes gegarandeerd!

Wanneer je vanaf vandaag aan bovenstaande tips gaat houden zul je echt binnen een maand al resultaat gaan zien. Begin met het gras te maaien en het geven van een bemesting en de daarbij behorende spoeibeurt. Blijf vervolgens elke 3 dagen het gras maaien. Je gaat echt merken dat het gazon donkerder van kleur wordt, en helemaal dicht groeit. Zeker wanneer je tijdig water geeft als een regenbui daar niet voor zorgt!

 

Een goede grasmaaier is het halve werk!

   

   

   

Lees ook:

Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen