Tips voor een groen gazon!

Tips voor een groen gazon!

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 22-07-2015
Laatst aangepast op: 11-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Het onderhouden van een gazon kost tijd en geld. Dit is vaak iets wat mensen snel vergeten. Nadat een gazon opnieuw is aangelegd en de eerste twee weken volop is gesproeid gaat men er vanuit dat het gras zichzelf grotendeels wel red. Gras groeit immers overal!

Toch is een gazon mooi groen houden een stuk minder vanzelfsprekend dan iedereen denkt. Hoe kunt u er nou voor zorgen dat ook uw gazon er perfect bij komt te liggen? Hieronder vindt u vijf tips voor een mooi groen gazon.

  1. Sproeien

  2. Bemesten

  3. Maaien

  4. Onkruid bestrijden

  5. Verticuteren

 

Sproei wekelijks

Het gras in uw tuin heeft regelmatig water nodig. Indien het niet regent sproei dan 2 á 3 keer in de week overvloedig. Je kunt beter twee keer in de week wat langer sproeien dan elke dag een klein beetje. Als je elke dag een beetje sproeit raakt het gras hieraan gewent en zal niet diep gaan wortelen. In tijden van droogte is het dan al snel kwetsbaar doordat de toplaag van het gazon uitdroogt. Dit komt doordat het gazon vaak vol in de zon ligt waardoor veel water verdampt. Belangrijk om te weten is dat het gras water nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Water speelt dus ook een voorname rol in het opnemen van de meststoffen!

 

Bemest uw gazon maandelijks

Elke 4 tot 6 weken dient u het gazon te bemesten met Gardener Gold (ons huismerk kunstmest) of 12-10-18 of 12-12-17. Deze kunstmest heeft alle benodigde meststoffen in zich voor uw gazon. Met name in het eerste jaar na de aanleg is dit erg belangrijk. Het gras is dan nog vrij oppervlakkig geworteld en kan de meststoffen alleen uit de toplaag halen. Geeft u niet tijdig extra voeding aan uw gazon dan kan deze toplaag uitgeput raken. Het gras kleurt licht groen en zal slechts minimaal groeien.

 

Maai twee keer in de week uw gazon

Het maaien van het gras zorgt niet alleen voor een fraai aanzicht van het gazon, het verbeterd ook de conditie van uw gazon. Slechts een keer in de week het gras maaien is eigenlijk niet genoeg. Hoe vaker het gras wordt gemaaid, hoe vaker het wordt gestimuleerd om opnieuw uit te lopen.

Je kunt het vergelijken met het snoeien van een plant. Op de plaats waar je de plant snoeit zal deze vertakken en vervolgens voller uitlopen. Dit gebeurt bij het gras echter iets anders. Nadat je het gras hebt gemaaid zal het vanuit de grond nieuwe uitlopers aanmaken, deze groeiwijze wordt uitstoelen genoemd. Twee keer in de week maaien draagt dus bij aan een vol en dichtbezet gazon.

 

Onkruid bestrijden

Een mooi gazon is vrij van onkruid. Hoewel het bijna onvermijdelijk is dat er met de tijd onkruid in het gazon komt is het wel zaak dit direct op te sporen en te verwijderen. Veel onkruiden verspreiden zich snel en zijn in een later stadium lastig uit te bannen. Handmatig wieden blijft te beste methode, gewapend met een mesjes kunt je de meeste soorten uit steken. Mocht dit onbegonnen werk zijn beperk je dan tot het uitsteken van paardenbloemen. De overige soorten kun je bestrijden door het gebruiken van Compo Floranid. Voor dit middel kunt u uiteraard langs komen bij Gras en Groen in ‘s-Hertogenbosch.

 

Verticuteren

Mos, onkruid en het verdwijnen van fijne soorten gras kunnen aanleiding zijn om het gazon te verticuteren. Met een speciale hark om machine worden messen door de grond getrokken. Deze doorsnijden de viltlaag en wortels van het gras en trekken bovendien veel mos en onkruid uit de grond. Met name het doorsnijden van de wortels van het gras zorgen voor een verjongingskuur van uw gazon. Schrik niet, uw gazon zal na het verticuteren er slechter uitzien dan ervoor. Het gras zal echter opnieuw gaan uitstoelen en weer een dicht gazon gaan vormen.

Succes gegarandeerd!

Wanneer je vanaf vandaag aan bovenstaande tips gaat houden zul je echt binnen een maand al resultaat gaan zien. Begin met het gras te maaien en het geven van een bemesting en de daarbij behorende spoeibeurt. Blijf vervolgens elke 3 dagen het gras maaien. Je gaat echt merken dat het gazon donkerder van kleur wordt, en helemaal dicht groeit. Zeker wanneer je tijdig water geeft als een regenbui daar niet voor zorgt!

 

Een goede grasmaaier is het halve werk!

   

   

   

Lees ook:

Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

Wanneer kan ik het gazon bijzaaien?

22-08-2018

Heeft u kale plekken in het gazon? Lees hier hoe u te werk gaat bij het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Graszoden leggen najaar

Graszoden leggen najaar

09-08-2018

Graszoden leggen in het najaar? Volg de nieuw geschreven handleiding van graszoden leggen!

Lees verder
Voordelen graszoden leggen nazomer

Voordelen graszoden leggen nazomer

08-08-2018

Overweegt u graszoden te laten leggen in de nazomer? Dit zijn de voordelen van graszoden leggen in de nazomer!

Lees verder
Gazononderhoud augustus

Gazononderhoud augustus

01-08-2018

In augustus, de laatste zomermaand van het jaar, is er weer het nodige gazononderhoud te verrichten.

Lees verder
Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen