Gazononderhoud

Tips voor een groen gazon!

Geplaatst: 22/07/2015 Aangepast: 13/01/2020

Het onderhouden van een gazon kost tijd en geld. Dit is vaak iets wat mensen snel vergeten. Nadat een gazon opnieuw is aangelegd en de eerste twee weken volop is gesproeid gaat men er vanuit dat het gras zichzelf grotendeels wel red. Gras groeit immers overal!

Toch is een gazon mooi groen houden een stuk minder vanzelfsprekend dan iedereen denkt. Hoe kunt u er nou voor zorgen dat ook uw gazon er perfect bij komt te liggen? Hieronder vindt u vijf tips voor een mooi groen gazon.

 1. Sproeien

 2. Bemesten

 3. Maaien

 4. Onkruid bestrijden

 5. Verticuteren

Sproei wekelijks

Het gras in uw tuin heeft regelmatig water nodig. Indien het niet regent sproei dan 2 á 3 keer in de week overvloedig. Je kunt beter twee keer in de week wat langer sproeien dan elke dag een klein beetje. Als je elke dag een beetje sproeit raakt het gras hieraan gewent en zal niet diep gaan wortelen. In tijden van droogte is het dan al snel kwetsbaar doordat de toplaag van het gazon uitdroogt. Dit komt doordat het gazon vaak vol in de zon ligt waardoor veel water verdampt. Belangrijk om te weten is dat het gras water nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Water speelt dus ook een voorname rol in het opnemen van de meststoffen!

 • Sproeien in de avond voorkomt verdamping door de zon.
 • Geef een jong gazon extra lang water.
 • Geef een gazon wel altijd de kans om op te drogen.
 • Het voorjaar kent de afgelopen jaren vaak een lange droge periode. Ondanks de lagere temperatuur is sproeien dan noodzakelijk!

Bemest uw gazon maandelijks

Elke 10 tot 12 weken dient u het gazon te bemesten met Myco Gazon of Gazon Professional (ons huismerk en tevens 100% organisch). Deze milieuvriendelijke gazonmest heeft alle benodigde meststoffen in zich voor uw gazon. Met name in het eerste jaar na de aanleg is dit erg belangrijk. Het gras is dan nog vrij oppervlakkig geworteld en kan de meststoffen alleen uit de toplaag halen. Geeft u niet tijdig extra voeding aan uw gazon dan kan deze toplaag uitgeput raken. Het gras kleurt licht groen en zal slechts minimaal groeien.

 • Tijdig bemesten voorkomt de kans op rooddraad.
 • Met een strooiwagen zorgt u voor een goede verspreiding van de meststoffen
 • Weeg de meststoffen nauwkeurig af en voorkom verspilling
 • Geef na oktober geen bemesting meer, begin hier weer mee in maart/april.

Maai twee keer in de week uw gazon

Het maaien van het gras zorgt niet alleen voor een fraai aanzicht van het gazon, het verbeterd ook de conditie van uw gazon. Slechts een keer in de week het gras maaien is eigenlijk niet genoeg. Hoe vaker het gras wordt gemaaid, hoe vaker het wordt gestimuleerd om opnieuw uit te lopen.

Je kunt het vergelijken met het snoeien van een plant. Op de plaats waar je de plant snoeit zal deze vertakken en vervolgens voller uitlopen. Dit gebeurt bij het gras echter iets anders. Nadat je het gras hebt gemaaid zal het vanuit de grond nieuwe uitlopers aanmaken, deze groeiwijze wordt uitstoelen genoemd. Twee keer in de week maaien draagt dus bij aan een vol en dichtbezet gazon.

 • In een compact gazon is weinig ruimte voor onkruid en mos om zich te ontwikkelen.
 • Vang het gras dat je maait altijd op zodat dit geen viltlaag gaat vormen in het gazon.
 • Maai het gras niet als het nat is.
 • Controleer regelmatig of de messen nog scherp zijn.

Onkruid bestrijden

Een mooi gazon is vrij van onkruid. Hoewel het bijna onvermijdelijk is dat er met de tijd onkruid in het gazon komt is het wel zaak dit direct op te sporen en te verwijderen. Veel onkruiden verspreiden zich snel en zijn in een later stadium lastig uit te bannen. Handmatig wieden blijft te beste methode, gewapend met een mesjes kunt je de meeste soorten uit steken. Mocht dit onbegonnen werk zijn beperk je dan tot het uitsteken van paardenbloemen. De overige soorten kun je bestrijden door het gebruiken van Compo Floranid. Voor dit middel kunt u uiteraard langs komen bij Gras en Groen in ‘s-Hertogenbosch.

 • Veel onkruiden zaaien vanuit de borders, houdt deze dus onkruidvrij.
 • Verwijder onkruiden zoveel mogelijk met de wortels.
 • Steek paardenbloemen zo diep mogelijk weg.
 • Veel onkruiden verliezen hun groeikracht als u deze regelmatig afmaait.

Verticuteren

Mos, onkruid en het verdwijnen van fijne soorten gras kunnen aanleiding zijn om het gazon te verticuteren. Met een speciale hark om machine worden messen door de grond getrokken. Deze doorsnijden de viltlaag en wortels van het gras en trekken bovendien veel mos en onkruid uit de grond. Met name het doorsnijden van de wortels van het gras zorgen voor een verjongingskuur van uw gazon. Schrik niet, uw gazon zal na het verticuteren er slechter uitzien dan ervoor. Het gras zal echter opnieuw gaan uitstoelen en weer een dicht gazon gaan vormen.

 • Zaai graszaad in als het gazon erg kaal is geworden.
 • Na het verticuteren kunt u bemesten om het gras een extra boost te geven.
 • Verticuteer uw gazon in september en oktober zodat het na de winter sterk terug komt.
 • Verticuteren is de eerste twee jaar na aanleg normaal gesproken niet nodig.

Succes gegarandeerd!

Wanneer je vanaf vandaag aan bovenstaande tips gaat houden zul je echt binnen een maand al resultaat gaan zien. Begin met het gras te maaien en het geven van een bemesting en de daarbij behorende spoeibeurt. Blijf vervolgens elke 3 dagen het gras maaien. Je gaat echt merken dat het gazon donkerder van kleur wordt, en helemaal dicht groeit. Zeker wanneer je tijdig water geeft als een regenbui daar niet voor zorgt!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten