Gazononderhoud in augustus

Gazononderhoud in augustus

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 21-07-2015
Laatst aangepast op: 13-02-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Voor grotere werkzaamheden is de zomermaand augustus nog niet geschikt. Het is nog even wachten dat de hele warme en droge periode voorbij is, maar dan mag u echt weer aan het grotere beginnen. Natuurlijk kunt u zich er al wel op voorbereiden.

 

Verticuteren

In de loop der tijd zal er op de graszoden een dunne laag van organisch materiaal ontstaan die verstikkend werkt voor het gras. U moet hierbij denken aan afgemaaid of afgestorven gras dat op elkaar geplakt zit en opdroogt. Deze laag verteert heel slecht en dat is schadelijk voor het gazon.

De werking van de messen van de verticuteermachine of de verticuteerhark heeft twee effecten:

Door dit laatste effect wordt het gras gestimuleerd om nieuwe uitlopers te gaan vormen. Juist deze uitlopers gaan er voor zorgen dat u weer snel een dicht en vol gazon krijgt waar mossen en onkruid geen kans krijgen om zich in te nestelen. Het gazon verticuteren kunt u het beste óf in het voorjaar óf in het najaar. De zomer is minder geschikt. Het gazon heeft vanwege de warmte meer moeite om zich te herstellen. Zowel in de lente als in de herfst maakt het gazon een normale groei door. Het herstelt zich daardoor snel van het verticuteren.

Het verticuteren bestaat uit de volgende 7 stappen:

Stappen 1 t/m 5 spreken voor zichzelf. Daarom geven wij u nog graag wat extra advies en aanwijzingen voor de stappen 6 en 7.

 

Doorzaaien of bijzaaien

Door het verticuteren is het heel goed mogeliijk dat er een aantal plekken in het gazon behoorlijk kaal zijn geworden. U kunt dan het beste doorzaaien of bijzaaien om de kale plekken sneller dicht te laten groeien. Hoe eerder uw gazon weer vol en dicht is hoe kleiner de kans op groei van mossen en onkruid.

Aandachtspunten voor het doorzaaien/bijzaaien:

Het gazon dient met hetzelfde zaadmengsel hersteld te worden. Mocht u dit niet doen dan kunnen er verschillen optreden door kleurafwijkingen of verschillende groeiwijzen van de grassoorten. In de verschillende zaadmengsels kunnen grote verschillen zitten; door graszaad af te nemen bij Gras en Groen bent u ervan verzekerd dat het gazon met hetzelfde zaadmengsel wordt bijgezaaid, indien u bij aanleg voor onze grasmatten heeft gekozen. Na drie maanden zijn er dan ook geen verschillen meer zichtbaar in het gazon. Wilt u het zaadmengsel dat gehanteerd wordt voor het inzaaien van onze graszoden gaan aanschaffen? Neem dan contact op via de mail: wij bieden het graszaad voor een scherpe prijs aan. U bent met het graszaad van Gras en Groen niet duurder uit dan bij een tuincentrum bij u in de buurt.

Een andere mogelijkheid om de kale plekken te herstellen is om grasmatten te leggen op de kale plekken. U kunt de graszoden daarvoor eenvoudig op maat snijden. De graszoden kunt u bij ons bestellen via de pagina graszoden kopen. Mocht uw gazon teveel aangetast zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om uw gazon te laten vervangen door Gras en Groen Graszoden Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

 

Bemesten

Door het verticuteren is uw gazon beschadigd en kan het gras wel wat extra voeding gebruiken. De extra meststoffen bespoedigen de groei van de wortels, dus het herstel van uw gazon. Het draagt bij om weer snel een mooi dichtgegroeid gazon te hebben. Wanneer u het gazon laat in het najaar verticuteert, bemest het dan niet meer. De kans dat dit voor problemen zorgt is dan groter dan de kans dat het gazon zonder de mest niet herstelt.

  1. Tijdens het bemesten van het gazon na het verticuteren dient u zorgvuldig te werk te gaan. Wanneer u niet op de juiste wijze bemest, is de kans dat de mest onregelmatig wordt verdeeld of tot verbranding leidt erg groot.Wacht tot het gazon droog is: dit heeft te maken met twee redenen. De kunstmest aan het gras plakken en verdeelt zich daardoor erg slecht. De kunstmest begint direct op de lossen. Vrijkomende meststoffen kunnen bij direct contact met het gras leiden tot verbranding.
  2. Meet de hoeveelheid mest nauwkeurig af. Eén kg mest voor 25 m². Verdeel de hoeveelheid in twee porties. Het eerste deel van de bemesting strooit u uit in de lengte en het andere deel in de breedte van het gazon. Op die manier voorkomt u dat de mest onregelmatig verdeeld wordt.
  3. Kunstmest lost op door water aan te trekken. Indien u niet tijdig sproeit, gaat het vocht onttrekken aan het gras, dit leidt tot verbranding van het gras. Zet om die reden direct na het verspreiden van de mest de sproeier(s) aan. Laat deze aanstaan totdat elk korreltje kunstmest is opgelost.

Dankzij de samenwerking met Hendriks Graszoden kan Gras en Groen Graszoden professionele kunstmest aanbieden. Bij de professionele teelt van graszoden gebruikt men deze kunstmest ook. De grasmat heeft baat bij Gardener Gold; deze kunstmest is perfect uitgebalanceerd en afgestemd op de behoeften van het gazon. Gardener Gold kunt u bestellen bij aankoop van de graszoden of afhalen bij ons bedrijf in Den Bosch.

   

Graszaad speelgazon 1,0 kg
Graszaad 1,0 kg

€ 18,35    

Graszaad speelgazon 1,0 kg

Graszaad speelgazon 1,0 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct

   

Lees ook:

Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen