Gazononderhoud in augustus

Gazononderhoud in augustus

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 21-07-2015
Laatst aangepast op: 21-02-2019

Thijs v.d. Bersselaar

Voor grotere werkzaamheden is de zomermaand augustus nog niet geschikt. Het is nog even wachten dat de hele warme en droge periode voorbij is, maar dan mag u echt weer aan het grotere beginnen. Natuurlijk kunt u zich er al wel op voorbereiden.

 

Verticuteren

In de loop der tijd zal er op de graszoden een dunne laag van organisch materiaal ontstaan die verstikkend werkt voor het gras. U moet hierbij denken aan afgemaaid of afgestorven gras dat op elkaar geplakt zit en opdroogt. Deze laag verteert heel slecht en dat is schadelijk voor het gazon.

De werking van de messen van de verticuteermachine of de verticuteerhark heeft twee effecten:

Door dit laatste effect wordt het gras gestimuleerd om nieuwe uitlopers te gaan vormen. Juist deze uitlopers gaan er voor zorgen dat u weer snel een dicht en vol gazon krijgt waar mossen en onkruid geen kans krijgen om zich in te nestelen. Het gazon verticuteren kunt u het beste óf in het voorjaar óf in het najaar. De zomer is minder geschikt. Het gazon heeft vanwege de warmte meer moeite om zich te herstellen. Zowel in de lente als in de herfst maakt het gazon een normale groei door. Het herstelt zich daardoor snel van het verticuteren.

Het verticuteren bestaat uit de volgende 7 stappen:

Stappen 1 t/m 5 spreken voor zichzelf. Daarom geven wij u nog graag wat extra advies en aanwijzingen voor de stappen 6 en 7.

 

Doorzaaien of bijzaaien

Door het verticuteren is het heel goed mogeliijk dat er een aantal plekken in het gazon behoorlijk kaal zijn geworden. U kunt dan het beste doorzaaien of bijzaaien om de kale plekken sneller dicht te laten groeien. Hoe eerder uw gazon weer vol en dicht is hoe kleiner de kans op groei van mossen en onkruid.

Aandachtspunten voor het doorzaaien/bijzaaien:

Het gazon dient met hetzelfde zaadmengsel hersteld te worden. Mocht u dit niet doen dan kunnen er verschillen optreden door kleurafwijkingen of verschillende groeiwijzen van de grassoorten. In de verschillende zaadmengsels kunnen grote verschillen zitten; door graszaad af te nemen bij Gras en Groen bent u ervan verzekerd dat het gazon met hetzelfde zaadmengsel wordt bijgezaaid, indien u bij aanleg voor onze grasmatten heeft gekozen. Na drie maanden zijn er dan ook geen verschillen meer zichtbaar in het gazon. Wilt u het zaadmengsel dat gehanteerd wordt voor het inzaaien van onze graszoden gaan aanschaffen? Neem dan contact op via de mail: wij bieden het graszaad voor een scherpe prijs aan. U bent met het graszaad van Gras en Groen niet duurder uit dan bij een tuincentrum bij u in de buurt.

Een andere mogelijkheid om de kale plekken te herstellen is om grasmatten te leggen op de kale plekken. U kunt de graszoden daarvoor eenvoudig op maat snijden. De graszoden kunt u bij ons bestellen via de pagina graszoden kopen. Mocht uw gazon teveel aangetast zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om uw gazon te laten vervangen door Gras en Groen Graszoden Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

 

Bemesten

Door het verticuteren is uw gazon beschadigd en kan het gras wel wat extra voeding gebruiken. De extra meststoffen bespoedigen de groei van de wortels, dus het herstel van uw gazon. Het draagt bij om weer snel een mooi dichtgegroeid gazon te hebben. Wanneer u het gazon laat in het najaar verticuteert, bemest het dan niet meer. De kans dat dit voor problemen zorgt is dan groter dan de kans dat het gazon zonder de mest niet herstelt.

  1. Tijdens het bemesten van het gazon na het verticuteren dient u zorgvuldig te werk te gaan. Wanneer u niet op de juiste wijze bemest, is de kans dat de mest onregelmatig wordt verdeeld of tot verbranding leidt erg groot.Wacht tot het gazon droog is: dit heeft te maken met twee redenen. De kunstmest aan het gras plakken en verdeelt zich daardoor erg slecht. De kunstmest begint direct op de lossen. Vrijkomende meststoffen kunnen bij direct contact met het gras leiden tot verbranding.
  2. Meet de hoeveelheid mest nauwkeurig af. Eén kg mest voor 25 m². Verdeel de hoeveelheid in twee porties. Het eerste deel van de bemesting strooit u uit in de lengte en het andere deel in de breedte van het gazon. Op die manier voorkomt u dat de mest onregelmatig verdeeld wordt.
  3. Kunstmest lost op door water aan te trekken. Indien u niet tijdig sproeit, gaat het vocht onttrekken aan het gras, dit leidt tot verbranding van het gras. Zet om die reden direct na het verspreiden van de mest de sproeier(s) aan. Laat deze aanstaan totdat elk korreltje kunstmest is opgelost.

Dankzij de samenwerking met Hendriks Graszoden kan Gras en Groen Graszoden professionele gazonmest aanbieden. Bij de professionele teelt van graszoden gebruikt men deze mest ook. De grasmat heeft baat bij Gardener Green; deze 100% organische mest is perfect uitgebalanceerd en afgestemd op de behoeften van het gazon. Gardener Green kunt u bestellen bij aankoop van de graszoden of afhalen bij ons bedrijf in Den Bosch.

Gazon Professional 7 kg
Gazon Professional 7 kg

€ 20,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Bestel direct
Gazon Professional 15 kg
Gazon Professional 15 kg

€ 38,95    

Gras en Groen

Gazon Professional is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 150 m².

Bestel direct
ECOstyle Myco-Gazon 25 kg
Myco-Gazon 25 kg

€ 49,95    

ECOstyle

100% organische gazonmest verrijkt met micro-organismen voor 250m² gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Egaal groen gazon nog nooit zo eenvoudig!

Egaal groen gazon nog nooit zo eenvoudig!

01-06-2019

Wilt u een egaal groen gazon? Met de juiste producten en advies was dat nog nooit zo eenvoudig!

Lees verder
Graszoden leggen: Nu al na 10 dagen betreden!

Graszoden leggen: Nu al na 10 dagen betreden!

15-05-2019

Wilt u een nieuw gazon? Door graszoden te leggen kunt u dit al binnen 10 dagen in gebruik nemen.

Lees verder
Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online!

Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online!

15-05-2019

Engerlingen bestrijden? Bestel uw aaltjes online bij Gras en Groen!

Lees verder
Langpootmuggen? Na twee weken al bestrijden!

Langpootmuggen? Na twee weken al bestrijden!

01-05-2019

Heeft u langpootmuggen gezien op of rond uw gazon? Let dan goed op! Lees meer over emelten en het bestrijden ervan.

Lees verder
Het is tijd om het gazon te bemesten!

Het is tijd om het gazon te bemesten!

15-04-2019

Het gras groeit en heeft dus voeding nodig. Lees meer over het bemesten van het gazon in het voorjaar!

Lees verder
Gras bijzaaien in het voorjaar

Gras bijzaaien in het voorjaar

01-04-2019

Wilt u gras bijzaaien in het voorjaar? Lees hier duidelijke uitleg en instructies voor het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Laat de graszoden thuis bezorgen!

Laat de graszoden thuis bezorgen!

22-03-2019

Gaat u thuis zelf aan de slag met het leggen van graszoden? U kunt de graszoden nu ook thuis laten bezorgen!

Lees verder
Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

18-03-2019

Wanneer kunnen er weer graszoden gelegd worden in uw tuin? Dat is altijd de grote vraag aan het begin van het voorjaar. Wij zijn weer gestart met het leggen van graszoden.

Lees verder
Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

14-03-2019

Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen