Onkruid in uw gazon

Onkruid in uw gazon

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 22-04-2015
Laatst aangepast op: 19-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Het is niet alleen belangrijk om een groen gazon te hebben, maar het gazon dient ook zo weinig mogelijk onkruid te bevatten. U heeft anders grote kans dat het onkruid in uw grasveld gaat woekeren. Als u weet wat de oorzaak is, hoe u onkruid moet bestrijden en hoe u groei van onkruid kunt voorkomen weet u wat u eraan kunt doen.

 

Oorzaak

Planten die u niet in uw tuin of niet in uw gazon wilt hebben noemt u gemakshalve onkruid. Bij de onkruiden is een onderscheid te maken tussen eenjarige en vaste planten. De eenjarige planten vermeerderen zich door zaad en de meeste vaste planten door wortels of wortelstokken. De meeste zaden komen uit de directe omgeving dus wellicht uit uw eigen tuin. Ook in uw border komt namelijk onkruid voor en de zaden kunnen op verschillende manieren in uw gazon terecht komen:

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat u uw border onkruid vrij maakt en houdt. Het groeien van onkruid in uw gazon kunt u enigszins beperken door zeer regelmatig het gras te maaien. Ook vaste planten kunnen ervoor zorgen dat uw gazon er minder mooi uitziet. Ook zij planten zich voort door middel van zaad of door wortels en wortelstokken.

 

Bestrijding

Het beste middel om onkruid uit uw gazon te verwijderen is heel eenvoudig. U trekt gewoon de onkruidplantjes één voor één met wortel en al de grond uit. Dit is in het begin heel arbeidsintensief en daarna gewoon goed bij houden. Loop regelmatig over uw gazon en zodra u een onkruidplantje ziet, trekt u het uit de grond. Gooi deze onkruidplantjes niet op uw composthoop. Mogelijke zaden brengt u na enige tijd zelf weer in uw tuin.

Een andere keuze is om aan de slag te gaan met verdelgingsmiddelen. Bij tuincentra is er een grote keuze aan verdelgingsmiddelen die speciaal geschikt zijn voor gazons. Het is namelijk niet de bedoeling dat ook het gras gaat afsterven. Via de bladeren van de onkruidplantjes wordt het verdelgingsmiddel opgenomen en komt tenslotte bij de wortels terecht. Het onkruidplantje sterft daarna volledig af. De beste periode om verdelgingsmiddelen te gebruiken is in de lente en zomer. Doe dit tegelijkertijd met het bemesten van uw gazon. Op deze manier gaat het gras harder groeien en worden de onkruiden daardoor ook verdrongen.

 

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Oftewel geef onkruid geen kans om te groeien en ze mogen zeker geen zaad gaan vormen. Trek onkruid plantjes het liefst in zijn geheel uit. Dat geldt ook voor onkruid in uw border. Zeker in het begin van het voorjaar is dit heel belangrijk. Dat bespaart u veel werk in de zomer. Schoffelen kan ook, maar de kans dat u de worteltjes breekt en dus gedeeltelijk achterblijven in de grond is groot. Onkruid kan dan weer verder groeien. Verwijderen in ieder geval na het schoffelen de stuk gestoken onkruidplantjes. Gooi deze niet op de composthoop.

Ook bij het aanleggen van een nieuw gazon is het belangrijk om preventief te werk te gaan. De kans op onkruid is bij zaaien veel groter dan bij het leggen van grasmatten. Een goede kwaliteit graszoden, dus die van Gras en Groen, bevatten absoluut géén onkruid. Zorg ook dat de paden in uw tuin vrij zijn van onkruid. Gras en Groen wil graag bij u een onkruidvrij gazon aanleggen. Een aanvraag is snel geregeld. U vult het offerteformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact met u op om concrete afspraken te maken. Binnen twee weken kunt u al gaan genieten van een onkruidvrij gazon.

Compo floranid onkruid
Compo onkruid

€ 23,75    

Compo floranid onkruid 3 kg

Compo floranid onkruid 3 kg. Effectief gazononkruid bestrijden en het gazon bemesten.

Bestel direct
Compo gazon onkruid
Compo onkruid

€ 19,95    

Compo gazon onkruid

Compo gazon onkruid. Voor het effectief bestrijden van onkruid in uw gazon.

Bestel direct
Graszaad speelgazon 0,5 kg
Graszaad 0,5 kg

€ 15,80    

Graszaad speelgazon 0,5 kg

Graszaad speelgazon 0,5 kg. Voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

Wat is de waterbehoefte van het gazon?

11-07-2018

Water is voor alle planten in de tuin bittere noodzaak, maar voor het gazon misschien nog wel het meeste van alle planten.

Lees verder
Gazononderhoud juli

Gazononderhoud juli

01-07-2018

Lees in het gazononderhoud voor juli wat uw taken zijn en hoe u met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Lees verder
Gazon klusdag zomer

Gazon klusdag zomer

20-06-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag zomer lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazon onkruid, soorten en bestrijding

Gazon onkruid, soorten en bestrijding

06-06-2018

Op welke wijze kunt u de gazon onkruiden het beste te lijf gaan? Lees het in dit blog!

Lees verder
Gazononderhoud juni

Gazononderhoud juni

01-06-2018

Geniet in juni van het mooie weer maar vergeet uw gazon niet! Lees snel welke taken aan gazononderhoud u in juni heeft!

Lees verder
Engerlingen - Signaleren en bestrijden

Engerlingen - Signaleren en bestrijden

23-05-2018

Eind mei kunt u kevers spotten die indirect uw gazon aantasten. In dit artikel meer info over kevers, engerlingen en de bestrijding ervan.

Lees verder
Voordelen van 100% organische gazonmest

Voordelen van 100% organische gazonmest

09-05-2018

Wat zijn de voordelen van 100%organische gazonmest? In dit blog leg ik het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud mei

Gazononderhoud mei

02-05-2018

Het is hoog voorjaar en dat is goed te zien in de tuin in mei. Lees snel wat u aan gazononderhoud heeft in mei!

Lees verder
Kale plekken bijzaaien en herstellen

Kale plekken bijzaaien en herstellen

18-04-2018

Zitten er kale plekken in uw gazon? In dit blog geef ik u uitleg hoe u dit kunt herstellen.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen