Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 05-09-2018
Laatst aangepast op: 24-01-2019

Thijs v.d. Bersselaar

Heeft u de hele zomer een fraai gazon gehad en ontstaan er nu plotseling gele of kale plekken in het gras? Grote kans dat emelten hier debet aan zijn. Emelten? Ja, de larven van de langpootmug veroorzaken met name aan het einde van de zomer schade aan uw gazon. Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Gele en kale plekken in het gazon

Een emeltenplaag in het gazon wordt meestal pas ontdekt als er schade aan het gazon is ontstaan. U kunt nou eenmaal niet in de grond kijken. Toch zijn er wel indicatoren die u al in een vroeg stadium kunnen waarschuwen.

Emelten, een bedreiging onder het oppervlak

Langpootmuggen komen voort uit larven die in de grond leven. Deze larven heten emelten en eten van het het gras en met name de wortels die zich in de grond bevinden. Een enkele emelt kan geen kwaad. Het gazon is dan prima in staat zichzelf te herstellen van vraatschade.

Het is een compleet ander verhaal als er sprake is van een plaag. Honderden emelten per vierkante meter zijn geen uitzondering. In een hoog tempo wordt het gras vakkundig weggevreten en wordt de aantasting ook bovengronds zichtbaar. Men spreekt in dat geval van primaire schade.

Secundaire schade van emelten

De aanwezigheid van emelten kan ook leiden tot secundaire schade aan sportvelden of uw gazon. Er zijn namelijk tal van vogels die de emelt hoog op de menukaart hebben staan. Zij zullen, om bij de emelt te komen, het gazon open trekken. Met grote regelmaat is de secundaire schade groter dan de aantasting door de larven zelf.

Emelten bestrijden

Voor het bestrijden van emelten zijn tal van middeltjes verkrijgbaar. Giftige middeltjes zijn (gelukkig!) verboden waardoor er feitelijk twee opties overblijven. Voor de bestrijding worden nematoden, de natuurlijke vijanden, ingezet. Een andere optie is de emelt met poeder op knoflookbasis verdrijven uit het oppervlak van het gazon. Diep in de bodem kan deze namelijk veel minder schade aanrichten.

Parasitaire aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die standaard voorkomen in de grond. De aaltjes bestrijden zeer effectief de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen, mits dit vroeg gebeurt, effectief met aaltjes worden bestreden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. De aaltjes die u uitzet in uw gazon gaan direct op zoek naar de engerlingen.

Eenmaal gevonden dringen ze deze binnen en beginnen ze het insect van binnenuit aan te vreten. Hierdoor zal de engerling zonder gevaar voor het milieu afsterven. Aaltjes planten zich in de gestorven emelt voort en de volgende generatie gaat op zoek naar een nieuw slachtoffer. Na circa 6 weken is het maximale effect bereikt en is de plaag grotendeels bestreden. De aaltjes die u nodig heeft, kunt u bestellen via de website van ECOstyle. Ga direct naar de webshop!

Emelten verdrijven

Een poeder op basis van verschillende look-soorten vinden emelten net zo onprettig als wij mensen. Sterk geurend knoflook bijvoorbeeld verdringt de emelt uit het oppervlak. Helaas blijft de emelt gewoon in leven en zal deze na verloop van tijd weer de weg terug naar het oppervlak zoeken. Door regenwater of water dat u zelf sproeit spoelt, het poeder namelijk uit en verliest het de werking.

Schade van emelten voorkomen

De larven zijn lastig te voorkomen, kort gemaaid gras schijnen de insecten echter niet fijn te vinden. Voorkom dus dat het gras te lang wordt! Snel optreden bij signalen van aanwezigheid zorgt ook voor minder overlast. Wanneer u in de zomer en herfst vluchten met langpootmuggen waarneemt boven uw gazon is dit een goede indicatie voor emelten. Afstervend gras is met foeragerende vogels een andere aanwijzing. Om de insecten op te sporen dient u een donkere plastic zak nat te maken en op het gazon te leggen. De insecten die ‘s nachts boven de grond zijn gekomen, trekken zich in de ochtend niet meer terug. Bij het omslaan van de plastic zak zult u de emelten aantreffen, indien ze aanwezig zijn in uw gazon.

Aaltjes tegen emelten
Aaltjes

Vanaf € 21,-    

Emelten

Voor de bestrijding van hardnekkige emelten!

Bestel direct
Herstelgazon graszaad 1 kg
Herstelgazon 1 kg

€ 18,10    

Herstelgazon graszaad 1 kg

Herstelgazon graszaad 1 kg. Geschikt voor het extra snel herstellen van kale plekken in uw gazon.

Bestel direct
Ecostyle extra 0,5
Graszaad-Extra

€ 19,66    

0,5 kg

ECOstyle Graszaad-Extra - 500 g - doorzaaien kale plekken - voor 20 tot 40 m2 gebruik je na het verticuteren van het gras.

Lees verder

Lees ook:

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

14-02-2019

et heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.

Lees verder
Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen