Ziekten en plagen

Langpootmuggen? Na twee weken al bestrijden!

Geplaatst: 01/10/2020 Aangepast: 02/10/2020

Heeft u in het verleden last gehad van emelten in het gazon? Dan moet u eind september, en in mindere mate begin mei, extra waakzaam zijn. De paartijd van langpootmuggen komt er weer aan en dat betekent mogelijk de komst van een nieuwe gazonplaag!

Wat is het gevaar van langpootmuggen?

Er zijn twee soorten langpootmuggen waarvan de larven schade aan het gazon kunnen veroorzaken. Emelten van de Tipula paudosa en de Tipula oleracea vreten ‘s nachts van het gras en overdag van de wortels. Hierdoor ontstaan kale plekken in het gazon. Bijkomende schade ontstaat als vogels die emelten op het menu hebben het gazon bezoeken. Zij woelen de grond om zodat ze de emelten kunnen vangen.

Paartijd van langpootmuggen

Doordat de emelten zich in de grond bevinden is het vaak lastig om te zien of ze in uw gazon aanwezig zijn. Nu de paartijd van de langpootmug eraan komt is het makkelijk om toekomstige problemen te voorkomen. Ziet u de vlucht van langpootmuggen in uw tuin. Dan is er een grote kans dat zij eitjes leggen in uw gazon.

Tweemaal per jaar

Er zijn twee langpootmug soorten in onze tuinen actief. Een soort legt tweemaal per jaar eitjes waardoor het ook tweemaal per jaar opletten is geblazen.

  • Tipula oleracea April- mei Augustus-september
  • Tipula paudosa Augustus-september

Langpootmuggen gezien? Na 2-3 weken bestrijden!

De bestrijding van emelten is het meest effectief als de larven nog klein zijn. Twee weken nadat de eitjes zijn gelegd komen de eerste larven al uit. De eerste 4 weken zijn de meest geschikte periode om de gazonplaag tegen te gaan.

De meest optimale bestrijdingsperiode loopt vanaf half september tot en met eind oktober. Er zijn dan jonge en dus kwetsbare emelten en de bodemtemperatuur is nog geschikt.

Waarmee emelten bestrijden?

Emelten kunnen effectief en op biologische wijze worden bestreden met nematoden oftewel aaltjes. Dit zijn de natuurlijke vijanden die microscopisch klein zijn en actief jagen op allerlei bodeminsecten zoals de emelt. Ze zoeken de larven op, en gaan naar binnen via lichaamsopeningen. Eenmaal binnengedrongen scheiden ze een bacterie af die het plaaginsect doodt.

Aaltjes zijn online te bestellen. U krijgt de nematoden thuisgestuurd met een uitgebreide handleiding hoe u ze toe moet passen. Voor uw beeldvorming heel eventjes in het kort.

  1. U ontvangt een envelop thuis met een zakje met poeder
  2. De poederachtige substantie lost u op in water
  3. Vervolgens verspreid u het mengsel over het gazon
  4. U sproeit dagelijks om de bodem vochtig te houden
  5. Middels het vocht verplaatsen de aaltjes zich in de bodem
  6. Geïnfecteerde emelten sterven binnen 2-3 dagen
  7. In de dode emelt vermenigvuldigen de aaltjes zich

Bestel de aaltjes online bij Gras en Groen

U kunt de aaltjes voor de bestrijding van emelten online bestellen. Via deze link komt u direct op de juiste pagina van onze webwinkel. Wij wensen u veel succes met het voorkomen van de gazonplaag!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten