Gazon producten

Kale plekken in het gazon inzaaien

Geplaatst: 01/09/2019 Aangepast: 30/09/2020

Kale plekken in het gazon verstoren het beeld van een egaal donker groen gazon. Voor u als trotse gazon eigenaar een doorn in het oog. Nu de zomer voorbij is breekt de ideale tijd aan om gras te zaaien. Met de onderstaande instructies kunt u direct aan de slag!

Kale plekken van het gazon inzaaien

Kleine kale plekken in het gazon horen zeker geen reden te zijn om het volledige gazon te herstellen. Inzaaien met graszaad levert een enorme kostenbesparing op. Bovendien hoeft het resultaat zeker niet onder te doen. We geven u graag enkele tips en trucs zodat u zelf aan de slag kunt, en nog belangrijker, zodat u snel weer trots kunt zijn op uw gazon!

Inzaaien met het juiste graszaad

Een gazon dat aangelegd is met graszoden of dat ingezaaid is, dient met hetzelfde zaadmengsel hersteld te worden. Mocht u dit niet doen, dan gaan er verschillen optreden door kleurafwijkingen of verschillende groeiwijzen van de grassoorten. Er kunnen in de verschillende zaadmengsels grote verschillen zitten. Door graszaad af te nemen bij Gras en Groen bent u ervan verzekerd dat de kale plekken met hetzelfde zaadmengsel worden ingezaaid.

Hoeveel graszaad heeft u nodig?

Voor het inzaaien van een kale plek heeft u niet zo gek veel graszaad nodig. Omgerekend naar de verpakkingseenheden die verkrijgbaar zijn is 0,5 kg al voldoende voor het inzaaien van een kale plek van 25 vierkante meter. Graszaad kunt u na aankoop nog een jaar bewaren op een droge, donkere en koele plek. Daarna verliest het de kiemkracht. Bestel dus zeker niet te veel!

Hoe zaait u de kale plek in?

Het bijzaaien van het gazon is vaak het gevolg van een gazon dat problemen heeft gekend. De oorzaken van de kale plek moet dan ook eerst weggenomen worden voordat men begint aan het bijzaaien. Zorg er op zijn minst voor dat de bodem eerst wordt belucht en verwijder de restanten van het gazon op de plek die u gaat bijzaaien.

  • Neem eerst de oorzaak van de kale plek weg
  • Hoog indien nodig de kale plek op met grond
  • Gebruik voor het bijzaaien 500 gram graszaad per 25 m²
  • Verdeel het juiste zaadmengsel over de gewenste delen van het gazon
  • Verdeel een flinterdun laagje grond over het gazon
  • Maak de grond licht vochtig nadat u klaar bent

Ingezaaid gras verzorgen

Nadat de kale plek is ingezaaid is het zaak de plek vochtig te houden. Het graszaad heeft vocht nodig om te ontkiemen. Daarom is de nazomer ook zo’n geschikte om in te zaaien. De vochtige atmosfeer voorkomt dat de grond snel uitdroogt.

Vier weken nadat het graszaad is ontkiemd mag u het gras voor de eerste keer maaien. Tot die tijd is het belangrijk betreding van het kwetsbare gras te voorkomen. Maai het gras zolang het groeit en u zult zien dat de kale plek in het volgende voorjaar niet meer zichtbaar is.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten