Gazononderhoud

Kale plekken bijzaaien en herstellen

Geplaatst: 18/04/2018 Aangepast: 13/01/2020

Voor de perfectionistische gazon bezitter is het vreselijk om kale of dunne plekken te vinden in het gazon. Het verstoord het mooie egale beeld van het gazon. Het probleem dient dus zo snel mogelijk te worden opgelost! In dit blog leg ik u uit hoe u kale plekken kunt herstellen en hoe u het gazon kunt bijzaaien.

Kale plekken in het gazon herstellen

Ergert u zich aan de kale of slecht bezette delen van het gazon? Dan is het tijd voor actie. Met de onderstaande instructies kunt u binnen twee tot 6 weken echt al een groot verschil zien!

Stappenplan voor het herstellen van kale plekken:

 1. Oorzaak van de kale plek wegnemen
 2. Kies de wijze van herstellen
 3. Herstel het gazon door:
  1. door bij te zaaien
  2. graszoden te leggen
 4. Geef extra aandacht voor een snel herstel

Oorzaak van kale plekken in het gazon

Voordat u begint met het herstellen van de kale plekken is het belangrijk de oorzaak van de kale plek te achterhalen. Zonder dit probleem te tackelen zal het vaker voorkomen of het probleem zal zich verder verspreiden. Heeft u geen idee wat de oorzaak is geweest? Misschien helpt deze opsomming u dan op weg!

 • Engerlingen of emelten
 • Gazonschimmels
 • Dichtgeslagen bodem
 • Schaduw
 • Wateroverlast

Kies de wijze van herstellen

Er zijn twee of eigenlijk drie manieren om het gazon te herstellen.

 1. Voeg fosfaat toe om het gazon te helpen uit zichzelf te herstellen (duurt lang)
 2. Leg graszoden op de kale plekken (alleen als er kleine kale plekken zijn)
 3. Bijzaaien met graszaad (meest gebruikt ook bij slecht bezette gazons)

Herstel het gazon door graszoden te leggen

Bij het leggen van graszoden haalt u eerst het gewenste aantal graszoden in huis plus een zak bemeste tuinaarde, compost of zorg voor wat grond uit uw tuin. U kunt de graszoden bij Gras en Groen afhalen in Den Bosch. Bestellen doet u via deze link: Graszoden bestellen.

Heeft u de graszoden in huis dan kunt u beginnen. U legt de graszode of een deel ervan over de kale plek heen zodat deze ruimschoots bedekt is. Steek met een spade strak langs de rand van de graszode. Vervolgens kunt u exact de vorm van de graszode uit het gazon verwijderen. Maakt de grond eerst luchtig en strijk deze vervolgens vlak tot 2 cm onder het gazonoppervlak. De graszode of het deel ervan dat u als pasvorm heeft gebruikt kunt u op de geëgaliseerde bodem leggen en u bent klaar!

Herstel het gazon door bij te zaaien

De meest eenvoudige wijze om het gazon te herstellen is door gras bij te zaaien. U kunt zowel kleine als grote delen van het gazon op deze wijze herstellen.

Start met het losmaken van de bodem op de plaatsen waar u bij wilt zaaien. Dit kunt u het beste doen met een metalen bladhark. Verwijder ook direct organisch materiaal dat loskomt zoals mos en vilt.

Verspreid graszaad gelijkmatig over de delen die u wilt herstellen. Voor kale plekken gebruikt u omgerekend 1 kg per 25 m². Wilt u doorzaaien in een gazon dat veel open ruimte laat gebruik dan 1 kg per 50 m².

Nadat het graszaad is verspreidt dekt u het af met een flinterdun laagje gazongrond en gezeefde compost. De donker grond trekt warmte aan en zorgt voor een snelle kieming van de graszaden. Bovendien liggen de graszaden beschermd tegen vogels die de zaden eten.

Geef extra aandacht voor een snel herstel

Ongeacht welke wijze van herstel u kiest zijn water, voeding en het niet betreden belangrijk voor het herstel. Hieronder kunt u zien welke behandeling uw methode van het gazon herstellen nodig heeft.

  Water Voeding Niet betreden
Graszoden Dagelijks Na de tweede maaibeurt 14 dagen
Bijzaaien Grond vochtig houden 14 dagen nadat het graszad is ontkiemd 4 tot 6 weken

Is uw gazon niet meer te herstellen?

Is de schade aan uw gazon dermate groot dat het gazon mogelijk niet te herstellen is? Overweeg dan eens het gazon te laten vervangen door Gras en Groen. Wij kunnen uw volledige gazon in één dag vervangen. Het oude gazon wordt verwijderd en na enkele handelingen leggen wij met graszoden uw nieuwe gazon aan. Zo heeft u weer een prachtige grasmat die binnen 14 dagen al in gebruik kan worden genomen. Lees hier meer over een bestaand gazon verwijderen of vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten