Graszoden leggen

Graszoden leggen: Nu al na 10 dagen betreden!

Geplaatst: 15/05/2019 Aangepast: 08/01/2020

Wilt u een nieuw gazon? En wilt u dit al snel in gebruik kunnen nemen? Kies dan voor de aanleg van een nieuw gazon met graszoden. Tien dagen nadat de graszoden zijn gelegd kunt u het al betreden. Hoe dit zo snel kan leg ik graag aan u uit!

De snelle aangroei van graszoden

Bij een bodemtemperatuur van 15 °C komt het gras in de meest optimale groeifase. Dit is duidelijk zichtbaar aan het gras, en u merkt het ook wanneer u het gras maait. Wij merken het ook duidelijk, maar dan aan de onderzijde van de graszoden. In een razend tempo worden er nieuwe wortels gevormd.

Bij graszoden die 24 uur na het oogsten worden gelegd is al duidelijk zichtbaar dat er nieuwe haarwortels zijn gevormd. De witte puntjes steken duidelijk zichtbaar uit de onderzijde van de graszode.

Startbemesting zorgt voor extra stimulans

Als wij bij u de graszoden komen leggen, voorzien wij de bodem van een startbemesting. De mestkorrels die wij uitstrooien zijn rijk aan fosfaat. Dit voedingselement is de bouwstof die onder meer nodig is voor de wortelgroei. Met het uitstrooien van de startbemesting wordt het gras nog eens extra gestimuleerd en zorgen we ervoor dat de graszoden niets tekort komen!

Voordelen van graszoden leggen

 • Het vraagt minder finesse dan gras zaaien
 • U ziet direct of het werk goed is uitgevoerd
 • Uw gazon maakt een onkruidvrije start
 • U heeft direct na aanleg een donker groen en dicht bezet gazon
 • Het onderhoud van de graszoden is redelijk eenvoudig
 • Al na twee weken kan er op het gras gelopen worden!

Waarom wachten met het betreden van het gazon?

Het is vaak lastig om te wachten tot het moment dat het nieuwe gazon betreden mag worden. Het lijkt zo verleidelijk om over het nieuwe gras te lopen, zeker voor de jongste leden van het gezin. Toch moet u wachten totdat de graszoden vastgegroeid om een aantal redenen:

 • Graszoden die niet geworteld zijn kunnen verschuiven
 • De bewerkte grond heeft tijd nodig om in te klinken
 • Door het dagelijks sproeien is de grond modderig en zacht

Wanneer mag u het gazon betreden?

Gelukkig duurt het wachten niet ontzettend lang. Zeker niet nu het gras in de optimale groeifase zit en extra fosfaat heeft gekregen. In veel gevallen zullen de graszoden zelfs al na een week zijn vastgegroeid. Op schaduwrijke plekken kan dit iets langer duren.

Controleer voordat u het gras gaat betreden altijd twee zaken:

 • Liggen de graszoden vast? Trek hiervoor voorzichtig aan de graszode.
 • Voelt de bodem stevig aan? Als de grond nat is zal deze nazakken bij betreding.

Direct maaien als de graszoden geworteld zijn

Heeft u gecontroleerd of de graszoden zijn aangegroeid? Als dat het geval is mag u direct gaan maaien. Als het gras te lang wordt verstikt het nieuwe grassprieten. Maai de eerste keer altijd even op de hoogste stand. Wanneer u teveel gras in één keer wegmaait remt het de groeikracht van het gras. Twee a drie dagen later maait u het nogmaals en dan op de normale hoogte tussen de drie en vier centimeter.

Veel succes!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten