Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 01-09-2018
Laatst aangepast op: 21-02-2019

Thijs v.d. Bersselaar

Krijgen we in september weer net zo’n mooie nazomer als in de afgelopen jaren? Voor het gazon breekt in september een gunstigere tijd aan. Het dalen van de temperatuur en een vochtigere atmosfeer kan het gazon herstellen van de lange en droge zomer. Wat heeft u in september aan gazononderhoud om uw gazon weer te herstellen tot een schitterend gazon?

Gazon vervangen in september

Heeft uw gazon ook zo ontzettend veel te leiden gehad door de schitterende zomer? Onderstaande instructies helpen u om het gazon te herstellen, maar wellicht is het wel tijd voor een nieuwe start? Het kost veel tijd en ook geld om het gazon weer schitterend donker groen en onkruidvrij te maken. Gras en Groen Graszoden kan in september ook uw volledige gazon vervangen. Wij verwijderen de toplaag en leggen premium graszoden van een top kwaliteit daarvoor terug.

Lees hier meer over de aanleg van uw gazon.

Herstel met gazononderhoud in september van een warme zomer

Het was de afgelopen zomer een eenduidig beeld: gele bermen en gazons ontsieren ons normaal zo groene landschap. Nu deze warme en droge periode voorbij is wordt het tijd de balans op te maken. Is uw gazon ernstig beschadigd of heeft u voldoende beregend en kan het gazon straks sterk de winter in?

Bestaat uw gazon, ook na een regenachtige periode in augustus, nog steeds uit kale en dorre plekken? Grote kans dat het zichzelf niet zomaar zal herstellen. In een aantal stappen kunt u weer zorgen voor een dicht bezet gazon:

  1. Bereid het gazon voor op bijzaaien
  2. Zaai kale plekken in met graszaad
  3. Help het graszaad ontkiemen
  4. Draag zorg voor een dichte structuur van uw gazon

Bereid het gazon voor op bijzaaien

Voor het bijzaaien van het gazon is meer nodig dan simpelweg het graszaad over het gazon te verspreiden. Verdroogde delen van het gazon hebben een vervilt oppervlak waarin het graszaad niet kan ontkiemen. Voordat u het graszaad verspreid dient deze viltlaag verwijderd te worden. Met een verticuteerhark kunt u het gazon plaatselijk open trekken. Zodra er een open structuur is ontstaan kan er bijgezaaid worden.

Zaai kale plekken in met graszaad

Uw gazon bestaat uit meerdere grassoorten. Polvormige grassoorten zorgen voor stevigheid en grassen die uitlopers vormen zorg voor de dichtheid. Gebruik bij het bijzaaien een mengsel geschikt voor een speelgazon om deze balans te herstellen. Voor het bijzaaien dient u circa 1 kg te gebruiken per 50 m².

Verpakkingen zijn te koop bij Gras en Groen, maar ook online te bestellen. U vindt ze door op de producten te klikken onderaan dit nieuwsbericht.

Help het graszaad te ontkiemen

Eenmaal uitgestrooid heeft het graszaad ongeveer twee weken nodig om te ontkiemen. Om dit proces te versnellen kunt u een aantal zaken doen. Allereerst kunt u het gazon afstrooien met gazongrond. Het graszaad ligt beschermt tegen vogels en zal door de donkere grond, die warm wordt door de zon, sneller ontkiemen. Vervolgens is het zaak de grond vochtig te houden zodat het graszaad zich in een rap tempo kan ontwikkelen.

Draag zorg voor een dichte structuur van uw gazon

Nadat de grasplantjes zich hebben geworteld in de grond begint het onderhoud. De tere grasplantjes moeten zich zetten, diep gaan wortelen en breed uitgroeien om een sterk gazon te creëren.

Zodra de kale plekken lichtgroen beginnen te kleuren kunt u extra meststoffen toedienen. De kleine wortels van het gras kunnen maar zeer beperkt aan voeding komen. Myco-Gazon is een 100% organische meststof die bij de kwetsbare grassen niet tot verbranding kan leiden.

Vier weken nadat het gazon is ingezaaid mag u voor het eerst weer maaien. Het maaien zal het gras stimuleren sterker te worden en breder uit te groeien.

Gras maaien in september

In september dient u mogelijk veranderingen aan te brengen in de wijze van grasmaaien. Hoog en mulch maaien zijn niet langer noodzakelijk om het gazon te beschermen tegen uitdroging.

Geef de laatste bemesting aan het gazon

Heeft u het gazon al de laatste bemesting van het seizoen gegeven? Als u dit nog niet hebt gedaan kan dit ook nog in de maand september. De voedingsstoffen zullen het gazon echt kracht geven voor de aankomende periode. Volg bij het bemesten van het gazon wel aan het bemestingsadvies van 0,5 kg organische gazonmest per 10 m². Het overschot aan meststoffen trekt allerlei schimmels aan die ook schadelijk kunnen zijn voor het gazon.

Emelten bestrijden in september

Emelten zijn grasetende insecten. Zij eten overdag aan wortels van het gras; bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Dankzij de vraatzucht van de larven ontstaat er primaire schade aan het gazon. Met name in warme en droge perioden komt de schade van de insecten aan het licht doordat het gazon zichzelf niet kan herstellen.

Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Dit is natuurlijk fijn om de larven tegen te gaan, maar minder fijn wanneer dit in uw tuin gebeurt. Door het plukken aan het gras en het opentrekken van de grasmat ontstaan secundaire schade. Ik heb diverse gazons gezien die eruit zagen als een waar slagveld. De emelten bestrijden is eigenlijk tamelijk eenvoudig. U bestelt de natuurlijke vijand van de emelt en laat deze los in uw tuin. Lees hier meer informatie over emelten bestrijden.

Emelten bestrijden

Barenbrug speel en sport 1 kg
Speel en sport

€ 15,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor het inzaaien of bijzaaien van een speelgazon. Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug schaduw en zon 1 kg
Schaduw en zon

€ 16,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor een mooi gazon, ook in de schaduw.
Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug herstel 1 kg
Herstel

€ 16,95    

Barenbrug 1 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 15-25 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug speel en sport 3 kg
Speel en sport

€ 39,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor het inzaaien of bijzaaien van een speelgazon. Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug schaduw en zon 3 kg
Schaduw en zon

€ 40,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor een mooi gazon, ook in de schaduw.
Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct
Barenbrug herstel 3 kg
Herstel

€ 40,95    

Barenbrug 3 kg

Graszaad voor een snel herstel van jouw gazon.
Voor 90-150 m² gazon.

Bestel direct

Lees ook:

Het is tijd om het gazon te bemesten!

Het is tijd om het gazon te bemesten!

15-04-2019

Het gras groeit en heeft dus voeding nodig. Lees meer over het bemesten van het gazon in het voorjaar!

Lees verder
Gras bijzaaien in het voorjaar

Gras bijzaaien in het voorjaar

01-04-2019

Wilt u gras bijzaaien in het voorjaar? Lees hier duidelijke uitleg en instructies voor het bijzaaien van uw gazon!

Lees verder
Laat de graszoden thuis bezorgen!

Laat de graszoden thuis bezorgen!

22-03-2019

Gaat u thuis zelf aan de slag met het leggen van graszoden? U kunt de graszoden nu ook thuis laten bezorgen!

Lees verder
Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

18-03-2019

Wanneer kunnen er weer graszoden gelegd worden in uw tuin? Dat is altijd de grote vraag aan het begin van het voorjaar. Wij zijn weer gestart met het leggen van graszoden.

Lees verder
Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

Uw eigen gazon-speciaalzaak is online

14-03-2019

Het heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.

Lees verder
Belucht uw gazon met regelmaat

Belucht uw gazon met regelmaat

11-03-2019

In het voorjaar kan het nog wel eens nat zijn in ons land. En dat vinden de gazongrassen niet zo prettig. Door het gazon te beluchten helpt u om het regenwater weg te laten zakken in het gazon.

Lees verder
Gazonmest voortaan thuisbezorgd? Dat kan!

Gazonmest voortaan thuisbezorgd? Dat kan!

01-03-2019

Is uw gazonmest op of wilt u ook met professionele gazonmest werken? Wij bezorgen uw gazonmest gewoon bij u thuis!

Lees verder
Maak uw gazon klaar voor weer zo'n hete zomer

Maak uw gazon klaar voor weer zo'n hete zomer

21-02-2019

Het is een beeld dat mij voorlopig nog zal bijblijven. De gele en kale gazons en dan vooral al die grote gazons in de Belgische voortuinen. Wat kunt u doen om herhaling te voorkomen?

Lees verder
Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen