Gazononderhoud

Gazononderhoud maart

Geplaatst: 01/03/2019 Aangepast: 24/03/2020

Eindelijk! Het voorjaar staat weer voor de deur. Na al deze koude, natte en donkere dagen breekt misschien wel het mooiste seizoen van het jaar aan. Naast het heerlijke zonnetje wordt er ook weer tijd vrijgemaakt voor het gazononderhoud. Het gras begint eindelijk weer met groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat dit gazon er binnen de kortste keren weer stralend bij ligt? Lees hieronder de instructies over het gazononderhoud in maart!

Gazononderhoud in maart

Nu de dagen weer wat langer beginnen te worden en de winter tot zijn einde loopt, zal het gras ook weer tot leven komen. Het voorjaarszonnetje en de temperaturen die boven de 10 graden uitkomen zullen voor een mooie uitstraling zorgen. Naast dat het gras een groenere kleur krijgt, zal het ook langer worden. Dit betekent dat er werk aan de winkel is! Het gazon zal er na de wintermaanden namelijk niet heel fraai bij liggen. Het gazononderhoud in maart richt zich dus vooral op het herstel van het gazon. Met het volgende stappenplan begin je het jaar goed!

Stappenplan gazononderhoud maart

 1. Gazon beluchten
 2. Mos verwijderen
 3. Gras maaien
 4. Bijzaaien
 5. Dressen
 6. Bemesten

1. Gazon beluchten

Als eerste is het van belang dat het gazon weer kan ademen. Door betreding en veel neerslag kan de bodemstructuur verslechterd zijn. Toch hebben de wortels van het gras lucht nodig om te kunnen groeien. Het gazon beluchten kun je eenvoudig zelf uitvoeren door met een prikrol aan de slag te gaan. Heb je deze niet in huis? Dan kan het ook met een riek uitgevoerd worden.

2. Mos verwijderen

De kans is groot dat er na de wintermaanden mos in het gazon is gaan groeien. Helaas zaten we daar nou net niet op te wachten. De grootste oorzaak van deze mosverspreiding is een zure bodem. Het bestrijden van mos richt zich dan ook grotendeels op het verbeteren van de zuurtegraad door kalk te strooien. Daarnaast zou je met een verticuteerhark de kleine stroken mos uit kunnen harken. Heb je over het gehele gazon last van mos? Gebruik dan een verticuteermachine. 

3. Gras maaien

Nu het gras weer begint te groeien is het belangrijk om het regelmatig te maaien. Dit bevordert de groei, zorgt voor een stevig grastapijt en geeft onkruid en mos geen kans. Zorg daarbij ook voor geslepen messen! Zo kan het gras weer mooi op één hoogte gebracht worden. Stel de grasmaaier af op een hoogte van ongeveer 4 cm. Is het gras heel lang geworden? Maai dan de eerste keer op de hoogste stand. Door het gras te maaien voer je ook eenvoudig de resten van het mos af dat uit het gazon is gekomen tijdens het verticuteren. Ideaal!

4. Bijzaaien

Zijn er in de winter of bij het verticuteren kale plekken ontstaan? Dan kun je het gazon bijzaaien om de dichte structuur te herstellen. Hierbij is het belangrijk dat je hetzelfde zaadmengsel gebruikt als dat van de gelegde graszoden. Zo zullen er geen kleur-, dichtheid- en/of groeiverschillen optreden in het gazon. 

5. Dressen

Na het bijzaaien is het sterk aan te raden om het gazon te dressen. Op deze manier worden de kale plekken en graszaden afgedekt. Daarnaast zorgt het voor een snelle ontkieming en kunnen vogels - die dol zijn op het graszaad - hier niet bij. Je verspreidt een flinterdun laagje met gezeefde compost gemengd met witzand of cocopeat over het gazon. Doe dit voldoende om de bodem te bedekken, maar dun genoeg dat het gras er doorheen kan groeien.

6. Bemesten

Als je merkt dat het gras al flink aan het groeien is mag je het gazon voor het eerst gaan bemesten. Wij zijn van kunstmest overgestapt naar 100% organische gazonmest. Dit natuurlijke product kent een hoop voordelen:

 • Afgestemd op de behoeften van het gazon
 • Dankzij granulaatvorm eenvoudig te verspreiden
 • Drie maanden lang werkzaam
 • Je hoeft niet meer te sproeien om verbranding te voorkomen
 • Spoelt niet uit

De organische gazonmest is al werkzaam bij een bodemtemperatuur van slechts 5 graden celsius. De voorjaarsbemesting geeft een boost aan het gazon voor een groot gedeelte van het grasseizoen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten