Gazononderhoud

Gazononderhoud januari

Geplaatst: 01/01/2020 Aangepast: 24/03/2020

Gazononderhoud in januari zal voor veel mensen niet de meest voor de hand liggende gedachte zijn. Zijn er überhaupt wel taken die je in deze wintermaand uit moet voeren? Over het algemeen niet. Toch zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Ga je in januari goed met jouw grasmat om, dan zul je hier de rest van het jaar profijt van hebben. Over goede voornemens gesproken! Maar waar moet je nu precies op letten bij het gazononderhoud in januari?

Gazononderhoud in januari

Januari staat niet bekend om het vele tuinieren. Het is koud, donker, regenachtig of misschien sneeuwt het zelfs. De bloemetjes hebben zich teruggetrokken en het gras houdt een winterslaap. Toch moet je er in deze koude maand wel voor zorgen dat het gras niet beschadigd raakt. Je wilt natuurlijk dat het gazon goed de winter uit komt! Er zijn dan ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden, of zelfs problemen die je op moet lossen.

Gazon niet betreden

Het allervoornaamste van de koude wintermaanden is hoe je zelf met het gazon omgaat. Denk hierbij vooral aan het niet betreden van het gazon. Dit is een belangrijk advies om op te volgen, vanwege de volgende redenen:

  • Bij vorst raakt het gras beschadigd wanneer het vast komt te zitten tussen de bevroren ondergrond en de schoenzool.
  • Als het gesneeuwd heeft, druk je de sneeuw samen tot een ijslaag. Hierdoor zal het gras verstikken. Sneeuw dient juist ter isolatie en bescherming van het gras!
  • Natte grond laat zich makkelijk samendrukken tot een vaste laag. In natte perioden verdicht je het gazon bij betreding dus sneller dan normaal.

Problemen op het gazon

Ook kent de maand januari enkele problemen die zich op de grasmat af kunnen spelen. Hieronder leggen wij deze problemen uit. Vervolgens vertellen we je hoe deze problemen het beste te voorkomen of op te lossen zijn. Herken je geen van deze problemen? Blijf dan vooral lekker binnen!

  • Mosvorming
  • Plasvorming
  • Sneeuwschimmel

Mosvorming

Het grootste gevaar voor het gazon in de wintermaanden is mos. Mos groeit eigenlijk het hele jaar door, terwijl gras dit niet doet. Voordat je het weet neemt het mos de kale plekken van het gazon in en zal het gras er na de winter niet zomaar terugkeren. Hierbij is het handig om te weten dat mos vooral op zure gronden groeit. Als je vroegtijdig kalk aanbrengt op het gazon, zal het mos dus wegblijven. Controleer regelmatig het gazon op de groei van mos of neem preventief maatregelen door de zuurtegraad van de bodem te testen. Naar aanleiding van de uitslag kun je kalk toedienen om mosgroei te voorkomen.

Plasvorming

Normaal gesproken trekt een plas water na een regenbui snel de grond in. De bodem van een gezond gazon heeft namelijk een goede drainerende werking. Maar wanneer deze plassen lang blijven staan, ontstaan er problemen. Gras kan niet goed tegen nattigheid en kan zelfs verdrinken! Op een gegeven moment zal er een open structuur in het gazon ontstaan, waar mossen snel tevoorschijn zullen komen. Wat kun je het beste doen tegen deze plasvorming?

  • Belucht het gazon met een riek of prikrol
  • Met een beluchtingsmachine kun je meer drastische maatregelen nemen
  • Bezand het gazon hierna, zodat er verticale drainage is
  • Voorkom dat er grote hoeveelheden water van het terras het gazon op lopen door middel van een goot

Sneeuwschimmel

Door een slechte beluchting en/of te late bemesting van het gazon kan er sneeuwschimmel tevoorschijn komen. Dit is een schimmelziekte die het gazon aantast, waardoor er actie ondernomen moet worden! Hark of verticuteer de aangetaste delen van het gazon en voer het afval af. Doe dit niet op de composthoop! Als laatste is het belangrijk om het gazon te beluchten.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten