Gazononderhoud in april

Gazononderhoud in april

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 23-03-2015
Laatst aangepast op: 19-01-2017

Thijs v.d. Bersselaar

Bent u al plannen aan het maken voor april? Vergeet dan uw gazon niet. Deze maand is uitstekend geschikt voor het leggen van graszoden. Heeft u daarbij hulp nodig? Gras en groen graszoden helpt u graag. Ligt er al een mooi gazon in uw tuin, dan zijn ‘beluchten’ en ‘graskanten steken’ goede activiteiten voor april.

 

Graszoden laten leggen of zelf leggen?

Gras en Groen Graszoden heeft zich gespecialiseerd in de aanleg van het gazon. Hiervoor hanteren wij aantrekkelijke prijzen. Wanneer ze op de juiste wijze worden gelegd en op de juiste manier behandeld worden, vormen ze al binnen twee weken één grote grasmat. Uw nieuwe gazon kan dan al normaal belast worden.

De experts van Gras en Groen biedt u de volgende voordelen:

Grasmatten kunnen het hele jaar door gelegd worden. De maanden maart, april en mei zijn ideaal voor het leggen van graszoden. Het gras maakt dan een zeer groeirijke periode door, zodat ze snel aangroeien en een volledig gazon gaan vormen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf graszoden te leggen. Wij hebben een praktische handleiding voor u.

 

Beluchten

In de loop van de tijd verdicht de grond van een gazon doordat er op geleefd wordt, maar ook door het gras maaien. Verdichting vormt een probleem. Graswortels hebben zuurstof, water en voedsel nodig. In verdichte grond kunnen de wortels niet groeien en daardoor verzwakt het gazon; groei van sterkere onkruiden. Ook krijgen de planten tekorten, ze worden zwakker, bruin en gaan dood.

Verdichting wordt voorkomen door in het najaar regelmatig te beluchten. Tijdens het beluchtingsproces worden gaten in het gazon geprikt waardoor water en voedsel diep in de grond kunnen doordringen; stimulans voor de wortels.

Gras verticuteren vormt een onderdeel van het beluchtingsproces. Tijdens de echte beluchting moet dieper in de grond doorgedrongen worden en moeten gaten worden gemaakt op een diepte van 6-7 cm, liever nog 10-15 cm. Voor een klein gazon kan een spitvork met holle tanden gebruikt worden, deze geeft op kleigrond beter resultaat dan een gewone spitvork. Loop achteruit en niet over het pas beluchte gedeelte. Belucht niet bij nat weer, omdat de staafjes grond dan in de tanden blijven plakken. Voor een groter gazon is een al dan niet aangedreven beluchtingsmachine met holle of massieve tanden een uitkomst.

Op zandgrond heeft beluchten minder zin, omdat de gaten zich snel vullen en de grond meestal goed afwatert. Een gazon dat nieuw is aangelegd met graszoden hoeft in de eerste twee seizoenen normaal gesproken niet belucht te worden.

 

Graskanten steken

Graskanten steken vraagt om wat ervaring, een goede handleiding en passend gereedschap. Een mooi gazon vraagt om perfect afgewerkte boorden. Kanten steken is ook noodzakelijk om het gazon binnen de perken te houden en het onderhouden van de kanten is makkelijker. Vaak wordt kantsteken gedaan na de eerste maaibeurt, herhalen mag ook.

Gebruik een kantensteker die goed snijdt; anders verloopt het werk stroef. Een spade is ook bruikbaar maar door de kromme vorm lastig om mooie rechte kanten te creëren.

Om de juiste afstand af te meten gebruikt u een meetlint en om de lijnen te bepalen een plantkoord. Zorg voor een stevig touw (nylon), vrij van knopen en niet uitgerafeld. Bij afgeronde gazons gebruikt u géén koord of meetlint, maar bepaalt u zelf de aflijning. Voor een ronde vorm werkt u volgens het principe van een passer. U plaatst in het midden een stok, of gebruikt een boom/struik als middelpunt. Het touw aan de stok vastmaken en het de andere eind aan de kantensteker en daarna ‘cirkelvormig’ werken.

 

Wilt u deze maand het gazon verticuteren?

   

   

   

Lees ook:

Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen