Gazononderhoud

Gazononderhoud februari

Geplaatst: 01/02/2020 Aangepast: 24/03/2020

De winter is alweer even onderweg en we kijken langzaam vooruit naar de lente. Denkt een tuinliefhebber aan de lente, dan komt het gazononderhoud ook meteen in hem of haar op. Met een beetje geluk kunnen we eind februari al genieten van de eerste zonnestraaltjes. Nu de natuur langzaam ontwaakt uit haar winterslaap, kun je zelf ook weer aan de slag in de tuin. Hieronder leggen wij uit wat je aan gazononderhoud in februari kunt doen.

Gazononderhoud in februari

Alleen al bij de gedachte aan de lente worden de meeste mensen gelukkig. Toch is februari een maand waarin het vaak nog erg koud kan zijn. Periodes van vorst, zware regenval of sneeuw zijn geen verrassing. Deze extreme en ongunstige weersomstandigheden zijn vaak niet in het voordeel van het groene gazon. Blijf dus alert op de gazonproblemen zoals deze omschreven zijn bij het gazononderhoud in januari

Welke gazononderhoud taken kent februari?

  • Gazon beluchten
  • Gazon dressen
  • Mossen verwijderen en kalk strooien

Gazon beluchten

Net zoals in de voorgaande wintermaanden kun je in februari ook het gazon beluchten. Staan er plassen op het gazon? Dan is het belangrijk om gaten te prikken. De bodem moet namelijk een open structuur behouden. Verspreid vervolgens bestratingszand of Rijnzand over het gazon, waardoor de geprikte gaten gevuld worden en de grond niet opnieuw dichtslaat.

Gazon dressen

Het gazon dressen heeft enkele voordelen. Zo verschraal je de toplaag, voeg je voeding toe en dek je de kale plekken af. Dit helpt om mos weg te houden van het gazon. Het gazon kun je dressen met verschillende samenstellingen van grond, gezeefde compost, cocopeat en witzand. Op (arme) zandgronden is cocopeat of een combinatie van gezeefde compost met witzand de beste optie. Op kleigronden, die van nature rijk zijn aan voedingsstoffen, is witzand de beste optie.

Mossen verwijderen en kalk strooien

Bij lage temperaturen en weinig zonlicht groeit mos, in tegenstelling tot gras, gewoon door. Kale plekken zullen opgevuld worden door mos, aangezien het gras niet de kans krijgt om zichzelf te herstellen. Daarbij is het handig om te weten dat mos eigenlijk alleen op zure gronden groeit. Door (vroegtijdig) kalk aan te brengen op het gazon, zal het mos dus wegblijven. Naast het verwijderen van mossen is het strooien van kalk ook goed voor de groei van het gras. Het gras heeft namelijk een voorkeur voor een licht zure grond met een pH-waarde van 6,5. Voor een gezond, dicht bezet en donkergroen gazon is kalk strooien dus erg belangrijk.

Voorbereidingen voor de lente

Hoe je het ook wendt of keert, in februari gaan we toch weer richting de lente. Misschien is het nog kouder dan het vriespunt, maar het zal binnenkort weer een keer opwarmen. De tuin zal weer in de bloei komen te staan en mensen met groene vingers kunnen weer aan de slag. Maar waar moet je nu alvast aan denken?

  • Ben je van plan om het gazon te vervangen in het voorjaar? Vraag dan alvast vrijblijvend een offerte aan.
  • Zorg alvast dat je alles in huis hebt voor de lente begint! Denk hierbij aan mest, graszaad om bij te zaaien en de juiste tuingereedschap. De messen van de grasmaaier kunnen ook mooi geslepen worden in deze koude maand. Zo kun je in het voorjaar meteen van start!
  • Zie je op tegen het zware werk op het gazon dat het voorjaar met zich meebrengt? Overweeg dan om het voorjaarsonderhoud door Gras en Groen uit te laten voeren. Deze onderhoudsbeurt houdt in: het dressen van het gazon door compost te verspreiden, het inbrengen van lucht en organisch materiaal met een beluchter, het controleren van de pH-waarde en kalk instrooien, het bemesten van het gazon en het opleveren en uitleg geven over het gazononderhoud.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten