Gazononderhoud

Gazononderhoud december

Geplaatst: 01/12/2019 Aangepast: 24/03/2020

In de winter gaat het gazon in een rustmodus. Zoals veel dieren een winterslaap zullen houden, gaat het gazon ook enkele maanden onder. Toch zijn er wel een aantal aandachtspunten en onderhoudsklusjes die je in deze maand uit kunt voeren. Lees verder voor het gazononderhoud in december en maak een goede start voor het voorjaar!

Gazononderhoud in december

December is een maand vol met feestdagen. Bezig zijn met het gazon zal dan waarschijnlijk niet de grootste prioriteit hebben. Gelukkig hoeft dit ook vrijwel niet! Er zijn slechts een aantal zaken waar je aan moet denken tijdens deze gezellige feestmaand. Deze zullen vaak ook niet allemaal nodig zijn.

  • Onderhoud aan de machines
  • Gras niet betreden
  • Bladeren verwijderen
  • Kalk strooien indien nodig
  • Offerte aanleg nieuw gazon

Onderhoud aan de machines

Een mogelijk klusje tijdens de koude wintermaanden is het schoonmaken en opbergen van het tuingereedschap. Vooral de grasmaaier zal het zwaar te verduren hebben gehad. Denk hierbij aan het smeren van de grasmaaier en het slijpen van de grasmaaiermessen. Daarnaast is het van belang om het achtergebleven zand en gras uit de grasmaaier te verwijderen. Vervang daarbij eventueel ander kapot tuingereedschap of vervang de kapotte delen. Zo kun je in het voorjaar direct weer aan de slag!

Gras niet betreden

Tijdens de frisse wintermaand is het belangrijk om goed met het gras om te gaan. Hieronder valt ook het niet betreden van het gazon. Doe dit zeker niet bij vorst, sneeuw of veel regenval. Bij vorst raakt het gras beschadigd wanneer je hier op loopt. Dit kan vervolgens leiden tot kale of bruine plekken. Ligt er sneeuw op het gazon? Dan zal het gras verstikken wanneer je het betreedt. Je vormt het dan namelijk tot een ijslaag. Ook verdicht je het gazon in natte perioden sneller dan normaal. Probeer dus niet te veel op het gras te lopen wanneer het nat is!

Bladeren verwijderen

Hoewel in december de meeste blaadjes al gevallen zijn, is het verstandig om het gazon toch met enige regelmaat te controleren. Laat de bladeren die je aantreft niet te lang op het gazon liggen! De bladeren remmen het gras in de groei en verstikt het gazon zelfs na verloop van tijd.

Kalk strooien indien nodig

Heb je in november geen kalk gestrooid? Doe dit dan in december! Gazonkalk helpt de verzuring van het gazon tegen te gaan. Gras groeit het beste op een licht zure grond met een pH-waarde van rond de 6,5. Mos zal daarentegen snel de overhand krijgen op een zure grond. Zonder de toevoeging van kalk zal dit niet afgeremd worden in de wintermaanden! Door middel van een eenvoudige bodemtest kun je de zuurtegraad van het gazon opmeten. Zo weet je of je kalk moet strooien of niet.

Offerte aanleg nieuw gazon

Heeft jouw gazon veel te verduren gehad tijdens de warme en zonnige maanden? Overweeg dan om nieuwe graszoden aan te leggen. Voor het bestellen van graszoden of het laten leggen van graszoden kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Twijfel je nog over nieuwe graszoden of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs bij Gras en Groen in 's-Hertogenbosch!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten