Gazononderhoud

Gazononderhoud augustus

Geplaatst: 01/08/2019 Aangepast: 24/03/2020

De laatste zomermaand is (helaas) alweer aangebroken: augustus. Deze maand brengt ook het nodige gazononderhoud met zich mee. Vooral de vakantiegangers zullen het een en ander te doen hebben. Door nu wat extra aandacht aan het gazon te besteden, kun je het gazon met een gerust hart de herfst en winter in laten gaan. Wat staat je nu precies te wachten aan gazononderhoud in augustus?

Gazononderhoud in augustus

Net als in de maanden juni en juli is er uiteraard weer veel aandacht voor het mooie weer. Met het huidige klimaat is het niet gek meer dat er in augustus nog veel ontzettend hete dagen zullen zijn. We herhalen het dan ook nog één keer: sproeien en maaien! Daarnaast is het tijd voor de laatste bemesting ronde van het jaar. Deze bemesting zal zorgen voor een goede conditie van het gazon als het een natter en kouder seizoen tegemoet gaat. Als laatste geven we nog enkele tips voor het gazon na terugkomst van vakantie en hoe je insecten en beestjes het beste kunt bestrijden.

Sproeien

Waarschijnlijk is augustus de laatste droge en warme zomermaand. Soms is dit zelfs één van de warmste maanden van het jaar. Extra aandacht voor het sproeien is dus vereist. Het onderstaande schema geeft je een goede richtlijn.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
< 16 graden - - -
16 - 20 graden 10 mm 6 mm Eén keer per week
21 - 25 graden 10 mm 9 mm Eén keer per week
26 - 30 graden 15 mm 9 mm Twee keer per week
> 31 graden 20 mm 12 mm Twee keer per week

Op de pagina gazon beregenen vind je nog meer aanvullende informatie.

Grasmaaien

  • 1-2 maal per week
  • 3,5 - 4,5 cm hoog
  • Maximaal ⅓ van het gras afmaaien
  • Mulch maaien bij warm weer
  • Stel maaien uit bij tropische temperaturen

Laatste bemesting van het jaar

Gazons op zandgrond zijn toe aan de derde en tevens laatste bemesting van het jaar. Gebruik een halve kilogram Myco-Gazon, Gardener Green of een andere 100% organische gazonmest. Het zal het gazon van voldoende groeikracht voorzien tot in de herfst.

Gazon herstellen bij terugkomst vakantie

  • Na terugkomst van vakantie zal het gras een stukje langer zijn dan normaal. Ga dus direct aan de slag met het maaien van het gras. Doe dit echter niet in één maaibeurt! Op deze manier neem je een groot deel van de plant weg. Breng het gras in twee of drie etappes terug naar de gewenste lengte, waardoor het gras tussentijds kan herstellen. Eenmaal op de juiste hoogte heeft het gazon voldoende energie om weer verder te groeien.
  • Belucht het gazon met gereedschap dat je voorhanden hebt. Voor grote oppervlakken is een prikrol uitermate geschikt, voor kleinere is een riek voldoende.

Insecten en beestjes bestrijden

In augustus gaat de laatste maand van start waarin het mogelijk is om engerlingen te bestrijden. Heb je primaire of secundaire schade van deze insectenlarven? Dan is het aan te raden om actie te ondernemen. Via de webshop van Gras en Groen kun je aaltjes bestellen die de larven infecteren en dus op biologische wijze bestrijden.

Vanaf eind augustus is het tijd om een andere gazonplaag aan te pakken. Langpootmuggen leggen in augustus hun eitjes in het gazon. Regelmatig en kort maaien schijnt de afzet van eitjes in het gazon te verminderen. Zie je veel langpootmuggen de komende tijd? Dan weet je dat het verstandig is om in september de larven (emelten) te bestrijden. Ook deze aaltjes zijn te koop via de webshop.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten