Gazononderhoud april

Gazononderhoud april

Geplaatst door: Thijs v.d. Bersselaar
Productspecialist Gras en Groen Graszoden
Volg Thijs v.d. Bersselaar LinkedIn
Geplaatst op: 04-04-2018
Laatst aangepast op: 13-03-2018

Thijs v.d. Bersselaar

April wordt ook wel eens de grasmaand genoemd. Degene die in maart al zijn begonnen met het gazononderhoud en dus maaien en bemesten zullen wel begrijpen waarom. De groeiomstandigheden zijn zo ideaal voor het gras dat het gazon er met de dag mooier uit komt te zien. Lees snel wat het gazononderhoud in april voor u in petto heeft!

Graszoden leggen in april

Heeft u sterke twijfels of het gazon nog wel te herstellen is? Overweeg dan om deze of volgende maand graszoden te laten leggen! April en mei zijn dé meest ideale maanden voor het leggen van graszoden. Vraag vrijblijvend online een offerte aan om inzicht te krijgen in de kosten van de aanleg van een nieuw gazon.

Gazononderhoud in April

De zon, de temperatuur en de regen vormen in april de ideale mix voor het gazon. Het gras in uw tuin komt in een razend tempo in een groeispurt. Dat is goed nieuws natuurlijk! Alle beschadigde delen van het gazon zullen met enige hulp snel herstellen en voor het einde van de maand april moet het met een klein beetje gazononderhoud voor iedereen mogelijk zijn om een prachtig gazon te hebben!

Onderhoudstaken aan het gazon in april

Wat heeft u aan gazononderhoud in april om dit prachtige gazon te realiseren? Voor degene die vorige maand al aan de slag zijn gegaan zal er wellicht enige herhaling in zitten. Het is dus niet te bedoeling alle handelingen voor het opstarten van het gazon weer opnieuw uit te voeren ;)

  1. Verticuteer alleen als dit noodzakelijk is!
  2. Zorg voor de juiste bodemstructuur
  3. Controleer de PH waarde van het gazon
  4. Bemest het gazon
  5. Zaai kale plekken opnieuw in
  6. Maaien, maaien en nog eens maaien!

1. Verticuteer alleen als dit noodzakelijk is!

Als ik bij klanten klaar ben met het aanleggen van het gazon krijgen zij van mij instructies voor het gazononderhoud. Zeer regelmatig krijg ik dan de vraag: ”Wanneer moet ik het gazon verticuteren?” Nou eigenlijk nooit! Door de bodem voor u te laten werken kan het verticuteren echt voorkomen worden.

Hoe kunt u verticuteren voorkomen?

Er zijn drie redenen waarom verticuteren noodzakelijk kan zijn. Doen deze problemen zich op dit moment voor verticuteer dan vooral het gazon. Maar richt u zich in de toekomst op het voorkomen van deze problemen!

2. Zorg voor de juiste bodemstructuur

Vrijwel alle problemen met het gazon ontstaan in de bodem. Deze is zo ontzettend belangrijk. Aandacht besteden aan de juiste bodemstructuur vormt dan ook de basis voor een gezond gazon. Het gazon heeft de onderstaande zaken nodig voor een goede bodemstructuur. Ontbreekt het in uw gazon aan één van deze onderdelen zal u nooit een mooi gazon krijgen.

 

Organisch materiaal

Het organisch materiaal vormt in een later stadium het voedsel voor het gras. Tevens kan het voedingsstoffen vasthouden totdat de wortels van het gras dit opnemen. En als laatste houdt het vocht vast. Daardoor is het gazon beter bestand tegen droogte.

Hoe voegt u dit toe?

 

Macro organismen

Macro organismen zijn alle in de grond levende organismen die u en ik met het blote oog kunnen waarnemen. Dit zijn pieren, larven, maar ook mollen en woelmuizen. Deze organismen, en wormen in het bijzonder, spelen een erg belangrijke rol in het beluchten van de bodem.

Hoe voegt u dit toe?

Organisch materiaal vormt de voedselbron voor wormen. Deze zullen vanzelf hun weg vinden en ook aangevoerd worden met de graszoden.

 

Micro organismen

Het omzetten van organisch materiaal in voeding voor het gazon gebeurt dankzij micro organismen. Dit zijn schimmels en bacteriën die in de bodem leven. Tevens zorgen zij voor de afbraak van vilt.

Hoe voegt u dit toe?

Gras en Groen heeft Terra Fertiel in het assortiment. Dit is een organische bodemverbeteraar dat vol zit met micro organismen. 1 kg per 10 m² is voldoende om alles weer op gang te brengen.

 

Zuurstof

Het bodemleven en de grasplant hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Daarvoor is een luchtige structuur nodig in de bodem. Er moet dus ruimte in de bodem zijn waar zich lucht en dus zuurstof bevindt.

Hoe voegt u dit toe?

Door te beluchten prikt u gaten in de bodem. Gebruik massieve pennen voor het beste resultaat.

3. Controleer de pH waarde van het gazon

Is de bodem van uw gazon te zuur, dan zal mos goed gedijen en gras niet. Controleer dan ook met enige regelmaat de pH waarde van de bodem. Hiervoor zijn eenvoudige meetstrips te koop die u vervolgens een perfect advies geven over de hoeveelheid kalk die u dient te gebruiken.

Op maat kalk van Ecostyle is een gecoate kalkkorrel die alleen oplost bij een pH waarde die lager is dan 6,2. Ideaal voor uw gazon zo kunt u nooit teveel kalk strooien!

4. Bemest het gazon

In de periode maart tot en met mei dient u de voorjaarsbemesting te geven. Gebruik uitsluitend organische gazonmest. Alle andere vormen van gazonmest bevatten zouten die het bodemleven doden. Gardener Green en Myco Gazon bevatten protozoa, deze zorgen voor een snellere werking van de gazonmest. Daardoor vallen de nadelen van organische meststoffen weg.

Gebruik 1 kg per 10 m² gazon en zorg voor een gelijkmatige verspreiding.

5. Zaai kale plekken bij

April is een geschikte maand voor het bijzaaien van kale delen. Gebruik bij voorkeur wel het graszaad van Gras en Groen. Dit heeft hetzelfde zaadmengsel als de graszoden die wij bij u gelegd hebben.

Hark de kale plekken lichtjes open. Verspreid 1 kg per 50 m² gazon dat u wilt bijzaaien. En dek het graszaad af met gazongrond. Zorg ervoor dat de grond de eerste 4 weken vochtig blijft zodat het graszaad kan ontkiemen en wortelen.

6. Maaien, maaien en nog eens maaien!

Dat april dé grasmaand is merkt u bij het maaien. In de loop van de maand dient u de frequentie dan ook te verhogen naar 2 maal per week. Het maaien van het gras bevorderd een hoge dichtheid van het gazon en heeft dus een indirecte werking tegen mos en onkruid. In droge perioden kunt u ervoor kiezen om te mulchen. Nat gras plakt samen en verteerd zeer langzaam. Dit is dus af te raden!

Groener gras dan uw buren!

Heeft u alles begrepen wat ik voor u heb geschreven? Ik hoop van harte dat het u goed op weg helpt naar een donkergroen en onkruidvrij gazon. Blijf de nieuwsberichten lezen en volg ons op facebook voor meer instructies. Ik wens u heel veel succes met het gazononderhoud in april!

Thijs van den Bersselaar

Gras en Groen Graszoden

WOLF-Garten UR-M 3 Verticuteerroller
Roller

€ 43,-    

Verticuteerroller

Door de zijwielen wordt er nooit te diep gewerkt. Deze verticuteerrol is ideaal in gebruik om mos en vilt uit een gazon te verwijderen.

Bestel direct
Ecostyle bodemtest
Bodemtest

€ 14,95    

Ecostyle bodemtest

Ecostyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Gardener Gold 10
Gardener Green

€ 22,50    

Verpakking 7 kg

Gardener Green is een uitgebalanceerde, 100% organische gazonmest. Goed voor 70 m².

Lees verder
WOLF-Garten - VA 346 E - Elektro verticuteermachine
Elektrisch 34cm

€ 209,-    

Elektrisch 34 cm

Elektrische verticuteermachine voor het gazononderhoud. Verwijdert gazonvilt uit uw gazon en laat het gras weer ademen.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk met zeewier - 20 kg
ECOstyle 20kg

€ 18,40    

ECOstyle 20 kg

Ecostyle Az-Kalk 20 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Myco gazon
Myco-Gazon

€ 51,75    

Ecostyle 25 kg

100% organische gazonmest van Ecostyle. Goed voor 250m².

Lees verder

Lees ook:

Wat kunt u doen tegen mollen?

Wat kunt u doen tegen mollen?

14-11-2018

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Lees verder
Tot wanneer maait u het gras?

Tot wanneer maait u het gras?

07-11-2018

Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!

Lees verder
Gazononderhoud november

Gazononderhoud november

01-11-2018

Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!

Lees verder
Einde graszoden seizoen 2018

Einde graszoden seizoen 2018

29-10-2018

Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.

Lees verder
Belucht het gazon in de herfst

Belucht het gazon in de herfst

10-10-2018

Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!

Lees verder
Gazononderhoud oktober

Gazononderhoud oktober

01-10-2018

Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!

Lees verder
Gazonklusdag herfst

Gazonklusdag herfst

26-09-2018

Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!

Lees verder
Langpootmuggen en kale plekken

Langpootmuggen en kale plekken

05-09-2018

Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!

Lees verder
Gazononderhoud september

Gazononderhoud september

01-09-2018

Voor het gazon breekt in september qua weer een gunstige periode aan. Wat heeft u in september aan gazononderhoud?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen