Gazononderhoud

Gazononderhoud april

Geplaatst: 01/04/2020 Aangepast: 13/04/2020

April wordt over het algemeen vaak de grasmaand genoemd. De groeiomstandigheden zijn zo ideaal voor het gazon, dat het er met de dag mooier uit komt te zien. Nu het voorjaar echt begonnen is, liggen er ook weer wat nieuwe onderhoudstaken klaar. Wacht dus niet te lang met deze taken! De grasmat zal hier de rest van het jaar veel baat bij hebben.

Graszoden leggen in april

Heb je twijfels of het gazon nog wel te herstellen is na de winter? Dan zou je kunnen overwegen om in april of mei graszoden te laten leggen. April en mei zijn namelijk de meest ideale maanden voor het leggen van graszoden. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte aan om inzicht te krijgen in de kosten van de aanleg van een nieuw gazon.

Gazononderhoud in april

De zon, de temperatuur en de regen vormen in april de ideale mix voor het gazon. Het gras komt in een groeispurt terecht, wat natuurlijk goed nieuws is! Alle beschadigde delen van het gazon zullen met enige hulp snel te herstellen zijn. Voor het einde van de maand moet het dan ook zeker mogelijk zijn om met een beetje gazononderhoud een prachtig gazon te hebben!

Onderhoudstaken aan het gazon in april

Maar wat zijn nou die taken voor gazononderhoud in april om een prachtig gazon te realiseren? Voor degene die vorige maand al aan de slag is gegaan zal er wellicht enige herhaling in zitten. Het is natuurlijk niet nodig om alle handelingen voor het herstellen en opstarten van het gazon weer opnieuw uit te voeren!

 1. Verticuteer alleen als dit noodzakelijk is!
 2. Zorg voor de juiste bodemstructuur
 3. Controleer de pH-waarde van het gazon
 4. Bemest het gazon
 5. Zaai kale plekken opnieuw in
 6. Maaien, maaien en nog eens maaien!

1. Verticuteer alleen als dit noodzakelijk is!

Na de aanleg van een gazon krijgen wij vaak de vraag: ''Wanneer moet ik het gazon verticuteren?'' Nou eigenlijk nooit! Door de bodem voor jou te laten werken kan het verticuteren voorkomen worden. Er zijn namelijk drie redenen waarom verticuteren wel eens noodzakelijk is. Als deze problemen zich voordoen, verticuteer dan het gazon. Maar probeer dit in de toekomst voor te zijn! Voorkomen is beter dan genezen. 

 • Het gazon is sterk vervilt. Voorkom dit door stap 2 uit te voeren.
 • Mos heeft de overhand in het gazon. Voorkom dit door stap 3 uit te voeren.
 • Er is geen balans tussen fijne en grove grassoorten. In een goed onderhouden gazon gebeurt dit niet!

2. Zorg voor de juiste bodemstructuur

Vrijwel alle problemen met het gazon ontstaan in de bodem. Deze is zo ontzettend belangrijk. Aandacht besteden aan de juiste bodemstructuur vormt dan ook de basis voor een gezond gazon. Het gazon heeft de onderstaande zaken nodig voor een goede bodemstructuur. Ontbreekt het in jouw gazon aan één van de volgende onderdelen? Dan zul je waarschijnlijk nooit een mooie grasmat bereiken.

 • Organisch materiaal: dit vormt in een later stadium het voedsel voor het gras. Spit bij de aanleg compost door de bestaande bodem en belucht het.
 • Marco organismen: de levende organismen in de grond spelen een belangrijke rol in het beluchten van de grond. Denk hierbij aan pieren, larven, maar ook mollen en woelmuizen.
 • Zuurstof: het bodemleven en de grasplant hebben zuurstof nodig om te overleven. Een luchtige structuur is dus van belang. Door te beluchten prik je gaten in de bodem. Gebruik hierbij massieve pennen voor het beste resultaat.

3. Controleer de pH-waarde van het gazon

Is de bodem van het gazon te zuur? Dan zal er vooral mos gaan groeien. Controleer dan ook met enige regelmaat de pH-waarde van de bodem. Hiervoor zijn eenvoudige meestrips te koop die je vervolgens een perfect advies geven over de hoeveelheid kalk die je moet gebruiken. OpMaat kalk van ECOstyle is een gecoate kalkkorrel die alleen oplost bij een pH-waarde die lager is dan 6,2. Ideaal voor het gazon, want zo kun je nooit teveel strooien!

4. Bemest het gazon

Heb je in maart nog geen voorjaarsbemesting gegeven aan het gazon? Doe dit dan in april! Gebruik daarbij uitsluitend organisch gazonmest. Alle andere vormen van gazonmest bevatten zouten die het bodemleven doden. Gazon Professional en Myco Gazon bevatten protozoa, deze zorgen voor een snellere werking van de gazonmest. Daardoor vallen de nadelen van organische meststoffen weg. Gebruik 1 kg per 10 m² gazon en zorg voor een gelijkmatige verspreiding.

5. Zaai kale plekken bij

April is een geschikte maand voor het bijzaaien van kale plekken. Gebruik bij voorkeur wel het graszaad van Gras en Groen. Dit heeft hetzelfde zaadmengsel als de graszoden die wij aangelegd hebben. Hark de kale plekken lichtjes open en verspreid 1 kg per 50 m² gazon dat je bij wilt zaaien. Dek het graszaad af en zorg ervoor dat de grond de eerste vier weken vochtig blijft, zodat het graszaad kan ontkiemen en wortelen. 

6. Maaien, maaien en nog eens maaien!

Dat april dé grasmaand is merk je bij het maaien. In de loop van de maand dien je de frequentie dan ook te verhogen naar twee keer per week. Het maaien van het gras bevordert een hoge dichtheid van het gazon en heeft dus een indirecte werking tegen mos en onkruid. In droge perioden kun je ervoor kiezen om te mulchen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten