
Gazon klusdag zomer
Met één gazon klusdag per seizoen kunt u het gazon voor een groot gedeelte in topconditie houden. U voert alle belangrijke klussen op één dag uit en de rest van het seizoen kunt u zich beperken tot maaien en beregenen. Wat moet u doen op de gazon klusdag in de zomer?
Welke klussen staan u vandaag te wachten?
- Het gazon controleren op onkruid
- Het gazon maaien
- Werk de grasranden bij
- Het gazon controleren op engerlingen
- Het gazon beluchten
- Het gazon bemesten
- Het gazon beregenen
Het gazon controleren op onkruid
Begin de dag met het controleren op onkruid. Nu het gras nog niet kort gewiekt is kunt u goed zien of er plekken zijn waar het onkruid is opgekomen. Daarnaast heeft u meer grip op het onkruid als u dit eruit wilt trekken.
Handmatig verwijderen:
- Paardenbloemen
- Weegbree
- Madelief
- Boterbloem
Pas bemesting en kalk aan:
- Klaver, tekort aan stikstof of deze komt niet vrij voor de plant. Geef bloedmeel of op maat P in combinatie met Terra-Fertiel.
- Gewone brunel, groeit goed op kalkrijke gronden. Verlaag de hoeveelheid kalk die u geeft in de winter. Door te maaien put u het onkruid uit.
Gazon maaien
Is het onkruid verwijderd? Begin dan met het maaien van het gazon. Voordat u aan de slag gaat controleert u even snel of de grasmaaier op den juiste hoogte staat.
- 3 tot 4 cm bij temperaturen tot 26 graden celcius
- 4 tot 5 centimeter bij temperaturen boven de 26 graden celcius
Wordt er de rest van de dag droog weer voorspelt en is het gras niet te lang? Kies er dan voor om te mulch maaien. Het gemaaide gras zal omgezet worden in waardevolle voeding voor het gazon. Maai het gras vervolgens op de gebruikelijke wijze.
Werk de grasranden bij
Voor een verzorgd uiterlijk van het gazon is het noodzakelijk geregeld de randen van het gazon bij te werken. Doet u dit niet dan zal het gras over de bestrating heen gaan groeien of doorlopen tot in uw border. Met een oud broodmes of een aardappelschilmesje kunt u de randen langs uw bestrating eenvoudig weer vrij maken.
De borderranden kunt u het beste wegsteken met een graskantensteker. Hiermee kunt u een mooie rechte rand afsteken. Dat is fraaier dan met een steekschop.
Het gazon controleren op engerlingen
Heeft u twijfels of er engerlingen in uw gazon zitten? Er zijn verschillende indicatoren die u attenderen op dit probleem:
- U heeft de afgelopen tijd veel kevers waargenomen op en rondom uw gazon
- Uitgedroogde delen in het gazon die een ronde plek of spoor vormen
- Vogels die plukken in het gazon. Met name grote kraaiachtigen, maar ook spechten
Is er sprake van één van deze indicatoren? Steek dan voorzichtig een deel van het gazon los alsof u een graszode maakt en maak het gazon open. Zorg ervoor dat de plag circa 10 cm dik is zodat u de wortels van het gras minimaal beschadigd. Op de pagina engerlingen bestrijden leest u hoe de engerlingen eruit zien en hoe u deze kunt bestrijden.
Het gazon beluchten
Voor een goede bodemstructuur is het belangrijk dat u het gazon met enige regelmaat belucht. Dit kan met een prikrol, maar voor mijn kleine gazon gebruik in een gewone riek. Een prikrol is wel veel handiger zeker voor gazons groter dan 20m². Met de riek gaatjes prikken is zelfs op zo’n klein oppervlak al best veel werk. Werk net als bij het maaien in banen het gazon af zodat u zeker weet dat u het gehele gazon heeft gehad.
Gaat u engerlingen bestrijden? Wacht dan met beluchten tot de dag dat u de aaltjes uitzet. Dankzij de beluchtingsgaten kunnen de aaltjes nog beter hun weg het gazon in vinden.
Het gazon bemesten in de zomer
Heeft u in maart of begin april voor de eerste keer het gazon bemest? Dan is het nu tijd voor de tweede bemesting ronde. Zoals bekend helpt het uw gazon om in optima forma te blijven. Gebruik ditmaal een halve kilo 100% organische gazonmest per 10 m² gazon. Dit is een halve dosering ten opzichte van het voorjaar.
Het gazon beregenen
Heeft u alles afgewerkt en is de grond droog en wordt er geen regen voorspeld? Zet dan vanavond de sproeier aan. Uw gazon kan in de zomermaanden wel wat extra water gebruiken. Stop wel met sproeien als het donker is. Het water kan ervoor zorgen dat planten te sterk afkoelen waardoor schimmelziekten ontstaan in de border.
Veel succes tijdens uw gazon klusdag!
Ik wens u veel succes met het uitvoeren van het gazononderhoud. Heeft u geen gazonmest meer dan bent u altijd van harte welkom bij Gras en Groen. Vergeet na alle inspanning niet te genieten van de tuin. Dankzij het onderhoud kunt u zeker trots blijven op uw gazon!
Met vriendelijke groet,
Thijs van den Bersselaar
Gras en Groen Graszoden
Graskantsnijder
Het mes snijdt het overhangende gras nauwkeurig af. Eenvoudig als opzetstuk voor de variosteel.
Bestel directVerpakking 25 kg
Organische bodemverbeteraar op basis van schimmels, bacteriën en gisten.
Lees verderProfessional
180° draaibare messenkop voor het maken van zuivere, perfecte graskanten.
Bestel directStrooiwagen 20 L
Met deze strooiwagen worden eenvoudig graszaden, meststoffen, zand en zout verspreid.
Bestel directGardena classicset
De Gardena classicset, tuinslang eenvoudig opbergen en verplaatsen op een verrijdbare haspel.
Bestel directLees ook:
Uw eigen gazon-speciaalzaak is online
et heeft eventjes geduurd, maar eindelijk is het zover. Gras en Groen Graszoden heeft een eigen online gazon speciaalzaak. Vanaf nu kunt u direct de benodigde gazon artikelen bestellen.
Lees verderWat kunt u doen tegen mollen?
Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!
Lees verderTot wanneer maait u het gras?
Tot wanneer maait u het gras? Gras en Groen Graszoden geeft uitleg tot wanneer u het gras mag maaien!
Lees verderGazononderhoud november
Help uw gazon sterk de winter in met het gazononderhoud van november!
Lees verderEinde graszoden seizoen 2018
Het zit er weer op helaas. Voor de meeste tuinen adviseren wij de aanleg van het gazon uit te stellen tot volgend jaar.
Lees verderBelucht het gazon in de herfst
Beluchten helpt uw gazon door de natte herfst en winter heen. In dit blog uitleg over het hoe en waarom!
Lees verderGazononderhoud oktober
Het gazononderhoud neemt af richting het einde van het jaar, maar ook in oktober is er nog volop gazononderhoud uit te voeren!
Lees verderGazonklusdag herfst
Wilt u een perfect donkergroen gazon? Met de gazon klusdag herfst lukt dit in één dag!
Lees verderLangpootmuggen en kale plekken
Wilt u weten wat emelten zijn, hoe zij schade veroorzaken en hoe u deze plaag kunt bestrijden? Thijs van den Bersselaar legt het aan u uit!
Lees verder