Emelten bestrijden in het najaar

Emelten bestrijden in het najaar

Geplaatst door: Gras & Groen
Geplaatst op: 11-09-2017

U had een mooi groen gazon en opeens ontstaan er gele plekken waar grotere vogels op af komen om insecten te zoeken en heerlijk op te eten. Grote kans dat er in uw gazon emelten of engerlingen zitten. De hoogste tijd om in actie te komen voordat uw hele gazon verwoest wordt.

Oorzaak emelten in het gazon

Grasetende insecten kunnen, zeker wanneer zij een plaag vormen, behoorlijke schade aan uw gazon veroorzaken. In uw gazon kunnen zich een aantal insecten bevinden die schade aan het gazon kunnen veroorzaken. Emelten en engerlingen zijn hiervan de voornaamste. Zij eten overdag aan wortels van het gras; bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Om bij de insectenlarven te komen trekken zij stukken gras kapot en ruïneren daarmee uw gazon.

Emelten is de verzamelnaam voor de larve van verschillende soorten langpootmuggen. In Nederland komen slechts twee van deze soorten voor. Beide soorten leggen hun eitjes in het gras waaruit de emelten worden geboren. Per keer legt het vrouwtje tussen de 300 en 400 eitjes. Dat dit al snel tot een plaag kan leiden lijkt ons duidelijk. De schade die zij direct veroorzaken, door het eten van met name graswortels, bestaat uit afstervend gras. Dit uit zich in delen van geel kleurend en afstervend gazon.

Emelten komen al na twee weken uit het ei gekropen. De insecten groeien tot 5 centimeter lang. Eenmaal verpopt leven de langpootmuggen ongeveer 1 maand waarin zij zich veelal boven of op het gras zullen bevinden.

Bestrijding Emelten

De bestrijding van engerlingen kan op twee manieren plaatsvinden. Beide methoden dienen bij voorkeur zo vroeg mogelijk na het uit het ei komen van de engerlingen worden toegepast. Volwassen exemplaren zijn met beide methoden niet of nauwelijks te bestrijden. Engerlingen kunnen vanaf juli tot en met september worden bestreden. De beste resultaten worden behaald door de bestrijding het volgende jaar te herhalen. Zo worden meerdere generaties bestreden en heeft u de grootste kans om langdurig te genieten van een mooi gazon.

1. Chemisch bestrijdingsmiddel

Voor de professionele bestrijding is Merit Turf in de handel, dit kan echter alleen door personen met een speciale spuitlicentie worden aangeschaft. Het zeer sterke gif wordt over het gazon verspreid. De insecten komen direct met het gif in contact, bovendien wordt het gif opgenomen door het gras. Bij het aanvreten van het gras krijgt het insect daardoor nogmaals gif binnen.

Gras en Groen wil iedereen graag waarschuwen voor de gevolgen van het gebruik van gif. Emelten bevinden zich in een voedselketen waarvan ook de vogels in uw tuin onderdeel zijn. Vroeg of laat zal het gif ook bij de vogels terecht komen en daar tot sterfgevallen leiden. Bestrijden met gif is bovendien onnodig. Daarom in stap 2 een ecologisch verantwoorde manier van bestrijden!

2. Parasitaire aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die standaard voorkomen in de grond. De aaltjes bestrijden zeer effectief de insecten die uw gazon aantasten. Ook engerlingen kunnen, mits dit vroeg gebeurt, effectief met aaltjes worden bestreden. Aaltjes leven net als elke parasiet van hun gastheer. De aaltjes die u uitzet in uw gazon gaan direct opzoek naar de engerlingen. Eenmaal gevonden dringen ze deze binnen en beginnen ze het insect van binnenuit aan te vreten. Hierdoor zal de engerling zonder gevaar voor het milieu afsterven. Aaltjes planten zich in de gestorven emelt voort en de volgende generatie gaat opzoek naar een nieuw slachtoffer. Na circa 6 weken is het maximale effect bereikt en is de plaag grotendeels bestreden. De aaltjes die u nodig heeft kunt u bestellen via de website van ECOstyle. 

Ga direct naar de webshop!

Schade van emelten voorkomen

De larven zijn lastig te voorkomen, kort gemaaid gras schijnen de insecten echter niet fijn te vinden. Voorkom dus dat het gras te lang wordt! Snel optreden bij signalen van aanwezigheid zorgt ook voor minder overlast. Wanneer u in de zomer en herfst vluchten met langpootmuggen waarneemt boven uw gazon is dit een goede indicatie voor emelten. Afstervend gras is met foeragerende vogels een andere indicatie. Om de insecten op te sporen dient u een donkere plastic zak nat te maken en op het gazon te leggen. De insecten die ‘s nachts boven de grond zijn gekomen, trekken zich in de ochtend niet meer terug. Bij het omslaan van de plastic zak zult u de emelten aantreffen, indien ze aanwezig zijn in uw gazon.

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door emelten, en de belagers daarvan, behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. gazons die zijn opengetrokken door foeragerende vogels kunt u het snelste herstellen door deze met graszoden dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De graszoden kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetaste gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuwe gazon aan. Indien gewenst kunnen onze werknemers de emelten voor u bestrijden door aaltjes uit te zetten.

Lees ook:

Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

17-10-2017

FD Gazelle 2017 - Voor Gras en Groen alweer voor het derde jaar op rij!

Lees verder
Zo voorkomt u een mosgroen gazon!

Zo voorkomt u een mosgroen gazon!

10-10-2017

Regen, lagere temperaturen en minder zonlicht deze drie factoren zijn gunstig voor mos. Lees hier wat je kunt doen om deze mosgroei tegen te gaan!

Lees verder
Gazononderhoud september 2017

Gazononderhoud september 2017

01-09-2017

September is een echte overgangsmaand, het najaar zit eraan te komen! Wat voor gevolgen heeft dit voor het onderhoud van het gazon in de maand september?

Lees verder
Graszoden leggen Deurne, België

Graszoden leggen Deurne, België

29-08-2017

De grootste opdracht van het jaar, wie zal het zeggen? Het aantal van 4000 m² graszoden is in ieder geval indrukwekkend en dat op één dag gerealiseerd!

Lees verder
Engerlingen bestrijden in augustus

Engerlingen bestrijden in augustus

08-08-2017

Engerlingen in uw gazon? Augustus is dé maand voor biologische bestrijding van engerlingen. Lees hier over de larven en de bestrijding ervan!

Lees verder
Gazononderhoud augustus 2017

Gazononderhoud augustus 2017

01-08-2017

De laatste zomermaand van dit jaar brengt weer het nodige gazononderhoud met zich mee. Met name voor de vakantiegangers zal er wat werk te verrichten zijn.

Lees verder
Gazon onkruid

Gazon onkruid

31-07-2017

Een egaal en donker groen gazon is een sieraad voor de tuin. Onkruiden kunnen deze fraaie aanblik aardig verstoren.

Lees verder
Gazononderhoud juli 2017

Gazononderhoud juli 2017

01-07-2017

Hoe zorgt u er in juli voor dat het gazon mooi blijft en hoe hersteld u het gazon als het toch uitgedroogd raakt?

Lees verder
Gazononderhoud juni 2017

Gazononderhoud juni 2017

01-06-2017

Wat heeft u aan gazononderhoud in juni? In de aankomende maand brengt u het gazon in topconditie voor de zomer!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen