Kweekproces en kwaliteit van de graszoden

Gras en Groen is trots op de inmiddels jarenlange samenwerking met Hendriks Graszoden. De in Heythuysen gevestigde graszodenkwekerij is er namelijk één met wereldfaam. Op hun website is een zeer imposante lijst te vinden met voetbalstadions waar zij de aanleg van het veld hebben verzorgd.

Naast het kweken van grasmatten voor stadions worden er ook graszoden gekweekt voor de particuliere markt. Dit neemt overigens het overgrote deel van het 350 hectare grootte oppervlak in beslag. Bij Hendriks Graszoden kweekt men drie soorten graszoden:

 • Sportgazon
 • Speelgazon
 • Premium speelgazon
samenwerking met Hendriks Graszoden • Gras en Groen Graszoden

Het kweekproces

Twaalf tot veertien maanden geleden startte de voorbereiding op de aanleg van uw gazon. Op dat moment werden namelijk de velden ingezaaid met een uitgekiend zaadmengsel. Dit graszaad is afkomstig van nog een wereldberoemd gras bedrijf uit Nederland: Barenbrug.

Gedurende de kweek van de graszoden krijgt het gras de meest optimale verzorging. Dit zorgt voor een dicht bezette zode met een sterk wortelstelsel. Dit sterke wortelstelsel houdt de zode bij elkaar waardoor het gebruik van milieuvervuilende plastic netten overbodig is.

 

Premium kwaliteit graszoden

Gras en Groen krijgt  elke dag een levering met verse premium graszoden. Maar wat betekent het predicaat premium kwaliteit
Dit zijn de graszoden die op perfecte wijze zijn opgekweekt. 

 • Een juiste mix van fijne en grove grassen
 • Een hoge dichtheid
 • Geen onregelmatigheden
 • Groeikracht en een donkergroene kleur

Premium speelgazon graszoden hebben nog een extra eigenschap. Het is namelijk beter bestand tegen schaduw dan normaal gras. Doordat veel tuinen meer schaduw hebben dan wenselijk voor de meeste grassoorten is dit een ideale toevoeging.
Let wel op: de graszoden hebben nog steeds minimaal 4 uur direct zonlicht per dag nodig voor een gezonde groei!

Kwaliteit en innovatie

Hendriks Graszoden en de graszoden die zij produceren zijn continu in ontwikkeling. Wet- en regelgeving, klimaat en ontwikkelingen bij graszaad producent Barenbrug zijn factoren die hier een grote invloed op hebben. Graag lichten we de laatste drie grote ontwikkelingen aan u toe:

 • Vacuum gekoelde graszoden
 • Graszoden met RPR
 • Wet- en regelgeving

Vacuüm gekoelde graszoden

Graszoden hebben dezelfde temperatuur als de bodem. Dat is grote delen van het jaar geen enkel probleem. Als de bodemtemperatuur niet hoger is dan 15 graden celcius kunnen de graszoden zelfs twee dagen na de oogst nog gelegd worden. Maar zodra de bodem verder opwarmt ontstaan er vaak problemen. De warmte wordt met de zode opgerold waardoor er broei kan ontstaan. 

Sinds enkele jaren heeft de graszodenkweker uit Heythuysen een koelsysteem in gebruik. De pallets met graszoden worden vacuüm gekoeld voordat ze op transport gaan. Dus wanneer het seizoen erom vraagt leggen wij gekoelde graszoden!

Graszoden met RPR

Wat steeds belangrijker wordt voor het gras zijn de hitte en droogte tolerantie. Een van de meest geliefde soorten gras, het Engelse raaigras, presteerde als een van de beste grassen na de extreme zomer van 2018. Het polvormige gras kwam als eerste terug en verspreid over het gazon stonden dan ook losse plukje met groen gras.

RPR (Regenerating Perennial Ryegrass) is een nieuw en door Barenbrug ontwikkeld Engels raaigras dat uitlopers maakt. Het is dus niet langer polvormig, maar stoelt extreem snel uit. Dankzij de toevoeging van RPR aan het zaadmengsel van Barenbrug is er een verbeterde hitte en droogte tolerantie. Zo zijn dus ook de graszoden aan verandering onderhevig als externe factoren zoals het klimaat daarom vragen.

graszoden met rpr • Gras en Groen Graszoden
kweekproces graszoden • Gras en Groen Graszoden

Wet- en regelgeving

Om de negatieve gevolgen van bestrijdingsmiddelen tegen te gaan wordt het gebruik ervan steeds vaker aan banden gelegd. Als natuurliefhebbers juichen wij dit natuurlijk van harte toe. Toch heeft dit ook een keerzijde: graszodenkwekers hebben steeds minder en minder mogelijkheden om onkruid en straatgras tegen te gaan.

Goed onderhoud en een zuiver graszaadmengsel zijn inmiddels de belangrijkste wapens tegen ongewenste planten in de graszoden. Het kan dan ook voorkomen dat dit onkruid zich in de graszoden bevindt. Daar kunnen wij en graszodenkwekers helaas geen garanties meer voor afgeven.

Veelgestelde vragen

Ik heb een andere vraag
Wat betekent premium kwaliteit graszoden?

Gras en Groen krijgt gedurende het graszoden seizoen elke dag een levering met verse premium graszoden. Maar wat betekent het predicaat premium speelgazon?

Allereerst het speelgazon. Een speelgazon kan zoals de naam al doet vermoeden tegen een stootje. Het is bestand tegen betreding en zal zichzelf na gebruik hiervan herstellen. Bovendien heeft het een hoge sierwaarde dankzij de kleur en dichtheid van het gras.

Premium speelgazon graszoden hebben dezelfde kenmerken zoals hierboven omschreven, maar met een extra eigenschap. Het is namelijk beter bestand tegen schaduw. Doordat veel tuinen meer schaduw hebben dan wenselijk voor de meeste grassoorten is dit een ideale toevoeging.

Let wel op: de graszoden hebben nog steeds minimaal 4 uur direct zonlicht per dag nodig voor een gezonde groei!

Bevatten de graszoden plastic netten?

Bij het graszoden kopen is de aanwezigheid van zogenaamde netten van belang. Tuinbezitters die hun gazon reeds hebben vervangen, zijn wellicht bekend met dit fenomeen. Om graszoden eerder te kunnen oogsten, wordt gebruikgemaakt van een groen, plastic net dat in het gezaaide graszodenveld wordt verwerkt. Bij het oogsten zorgen deze netten dan voor extra stevigheid. Hierdoor kan de graszodenkweker eerder oogsten en heeft hij minder grond nodig om aan de vraag te voldoen. De graszoden zijn na een halfjaar op het oog al redelijk dichtgegroeid. Toch is de kwaliteit lager, doordat er minder wortels zijn die zorgen voor een snelle aangroei van het gras. Bovendien zit er plastic in de grond dat bij slijtage, verticuteren en vervangen naar boven zal komen.

Voorkom deze problemen door goede sterke matten te kopen, zonder plastic netten er in verwerkt. De aanschafprijs van graszoden met een plastic net kan dan wel iets lager zijn, maar wij raden het u ten zeerste af.

Welke soorten graszoden zijn er?

Doordat veel tuinbezitters een gazon aanleggen is er eindeloos geëxperimenteerd met het maken van het perfecte zaaimengsels. Hierdoor is er een ongekend groot aanbod met verschillende soorten gazon. In hoofdlijnen onderscheiden we slechts vier verschillende soorten gazon:

 • Premiumgras
 • Speelgras
 • Sportgras
 • Schaduwgras

Gras en Groen gebruikt bij de aanleg van gazons enkel het premiumgras.

Premiumgras

Premiumgras is goed bestand tegen hevige belasting en herstelt zich snel. Dit type gras beschikt tevens over eigenschappen waardoor deze beter bestand is tegen schaduw, toch heeft premiumgras een hoge sierwaarde. Denkt u eraan dat elk gras zonlicht nodig heeft. Ook het premiumgras heeft daarom minimaal 3 tot 4 uren direct zonlicht nodig om optimaal te kunnen groeien.

Speelgras

Speelgras wordt regelmatig gebruikt op locaties met veel activiteit. Het gras heeft in deze gevallen vaak veel te verduren, maar kan wel tegen een stootje! Ideaal om lekker actief op te zijn. Kinderen en huisdieren? Geen probleem! Het voordeel van Speelgras is dat het zichzelf snel herstelt en het ook te gebruiken is als siergras.

Sportgras

Sportgras is uitermate geschikt voor zowel sportclubs, verenigingen als bij u thuis. Voetballen met de kinderen, een barbecue met vrienden, het kan allemaal met sportgras. Dit type gras is goed bestand tegen hevige belasting en groeit op vrijwel iedere ondergrond. Sportgras heeft een lagere sierwaarde doordat er grovere grassen gebruikt worden die een sneller herstel bevorderen.

Schaduwgras

Schaduwgras wordt niet gekweekt op rol. Als u gras wilt laten groeien op schaduwrijke gebieden kan dit enkel door in te zaaien. Schaduwgazon bestaat vaak uit maar 1 soort, namelijk bosbeemdgras. Deze grassoort heeft weinig zonlicht nodig.

Hoelang zijn graszoden houdbaar?

Graszoden zijn een vers product en doordat deze opgerold zijn blijven ze beperkt houdbaar.

In het voorjaar en het najaar zijn de graszoden vaak langer dan één dag houdbaar, ook als deze opgerold zijn.

In de zomer worden de graszoden heet en kan er broei in de graszoden ontstaan. Zorg er dan ook voor dat de graszoden binnen 12 uur gelegd zijn.

Hoe snel vormen graszoden een gazon?

Met graszoden kun je zeer snel een gazon aanleggen. Afhankelijk van het moment in het jaar en uiteraard een goede verzorging kan er zelfs al na 7 tot 10 dagen voor de eerste keer gemaaid worden.

Bij normale omstandigheden kun je na 14 dagen al genieten van een perfect gazon dat in gebruik genomen mag worden.

Kunnen de graszoden in de schaduw gelegd worden?

Premium graszoden zijn ingezaaid met een zaadmengsel dat bestaat uit verschillende grassoorten. Enkele soorten verdragen een schaduwrijke omgeving, maar hebben wel direct zonlicht nodig.

Op plekken waar geen direct zonlicht komt zullen de graszoden dus niet gaan groeien. Houdt er rekening mee dat de omstandigheden in de winter, als de zon laag staat, hier ook een rol in spelen.