Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel is een schimmelziekte die in de winter of in het voorjaar op kan treden. De schimmelziekte kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak blijft dan af en toe ook onduidelijk. Er is wel duidelijk een aantal taken dat u op kunt pakken om de problemen te verhelpen. Wanneer u niet tijdig ingrijpt, kan sneeuwschimmel uiteindelijk leiden tot het afsterven van het aangetaste gedeelte van het gazon. Snel ingrijpen is dus gewenst.

Sneeuwschimmel herkennen

Voor de bestrijding is het allereerst belangrijk vast te stellen of het daadwerkelijk om deze schimmelinfectie gaat. Sneeuwschimmel kenmerkt zich door het vormen van wit pluis dat iets weg heeft van sneeuw. De keuze voor de naam is dan ook niet zo verwonderlijk, zeker omdat het vaak optreedt nadat de sneeuw is ontdooid. De witte pluizen van sneeuwschimmel ontstaan in het midden van een geelachtige plek in het gazon.Sneeuwschimmel, schimmelziekte, gazon, pluis, wit, gras
Sneeuwschimmel, schimmelziekte, gazon, pluis, wit, gras
Sneeuwschimmel, schimmelziekte, gazon, pluis, wit, gras
Sneeuwschimmel, schimmelziekte, gazon, pluis, wit, gras
Sneeuwschimmel, schimmelziekte, gazon, pluis, wit, gras

Oorzaak van sneeuwschimmel in het gazon

Late stikstofbemesting

Stikstof vormt vaak de basis van het ontstaan van sneeuwschimmel. Deze meststof, die niet meer door het gras is opgenomen, is de bron van het probleem. Wanneer andere omstandigheden samenvallen met het overschot van stikstof, begint de ellende.

Slechte beluchting

Als een gazon door regen en een slechte beluchting lang nat blijft, is de kans op sneeuwschimmel aanwezig. Deze omstandigheden doen zich vooral in de winter en het vroege voorjaar voor.

Aangelopen sneeuw

De sneeuw die kan vallen in de winter vormt een prachtig gezicht in uw tuin. Wanneer u naar buiten gaat, dient u het betreden van het gazon te vermijden. De sneeuw die u samendrukt blijft erg lang liggen op het gazon, ook als de dooi eenmaal is ingetreden. De zachte weersomstandigheden die voor de dooi zorgen, bieden sneeuwschimmel de kans om zich te ontwikkelen. De delen van het gazon die lang vochtig blijven door de aangelopen sneeuw zijn extra kwetsbaar.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Den Bosch

Theo van Putten


5

"We zijn erg blij met het resultaat van ons nieuwe gazon."

Graszoden leggen Den Bosch
Referenties
Nieuwsberichten
Gazonkalk strooien in het najaar

Nu de winter eraan zit te komen is het weer tijd om kalk te strooien. Maar waarom is dit nodig? Lees hier meer over de redenen om kalk te strooien en de hoeveelheid die nodig is.

Gazonkalk strooien in het najaar
Nieuwsberichten

Sneeuwschimmel bestrijden

Bij de bestrijding van sneeuwschimmel is het wellicht belangrijk de oorzaken van sneeuwschimmel weg te nemen. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen.

Om sneeuwschimmel te voorkomen kunt u het volgende doen:

 

Mocht sneeuwschimmel toch optreden in het gazon, dan dient u het te bestrijden. Wanneer u er niets aan doet, kan het leiden tot het afsterven van gras. Voor de bestrijding maakt u een oplossing met ijzersulfaat. U lost hiervoor 30 gram ijzersulfaat op in 2,5 liter water. Dit giet u over de aangetaste plek in het gazon.

Mocht het grote, aangetaste plekken gazon betreffen, dan doet u er goed aan fungiciden te kopen bij het tuincentrum. Controleer op de verpakking of de benodigde stoffen benomyl, thiabendazol, thiofanaatmethyl en quintozeen aanwezig zijn.

Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen