Paddenstoelen

Tijdens verschillende perioden in het jaar kunnen paddenstoelen in het gazon ontstaan. Hoewel de meeste soorten geen schade veroorzaken aan het gazon, is het geen fraai gezicht. Bovendien worden paddenstoelen met schimmels - en dus ziekten - geassocieerd, wat ervoor zorgt dat u gaat twijfelen aan de gezondheid van uw gazon. Er kunnen verschillende soorten schimmels actief zijn die schadelijk zijn. Hiervan uit alleen de Marasmius oreades zich als paddenstoel.

Schadelijke schimmels in het gazon zijn:

Oorzaken van paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen groeien voort uit schimmels. Deze zijn van nature in de grond aanwezig en dus op zich niets om u zorgen over te maken. De oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen heeft vaak te maken met de aanwezigheid van organisch afval in de grond. Organisch afval bestaat uit dood hout, bladeren en andere plantenresten. Een andere oorzaak van paddenstoelen kan de aanwezigheid van stikstof zijn. Hieruit zijn de schimmels opgebouwd. Wanneer de juiste groeiomstandigheden, warm en vochtig weer, bereikt worden, zullen op plaatsen met veel organisch afval of stikstof paddenstoelen verschijnen. Wanneer de weersomstandigheden veranderen, verdwijnen de meeste paddenstoelen weer vanzelf. In veel gevallen hoeft u er dus niets aan te doen!

Paddenstoelen direct na de aanleg van het gazon

Een bekend fenomeen zijn de kleine paddenstoelen die in het gazon ontstaan kort na de aanleg van de graszoden. Tijdens het leggen van de graszoden strooien onze medewerkers een bodembemesting uit over de ondergrond van uw gazon. Deze bemesting stimuleert de graszoden om in een verhoogd tempo te wortelen in de ondergrond. Daardoor hechten de graszoden snel en kunt u eerder genieten van een nieuw gazon. Niet alle meststoffen worden direct opgenomen door het gras en door de hoge concentratie aan stikstof ontstaan, bij de juiste weersomstandigheden, paddenstoeltjes in uw gazon. Deze zijn echter onschuldig en verdwijnen zodra de meststoffen zijn opgebruikt. Met het maaien van het gras neemt u de paddenstoelen weg en na enkele maaibeurten merkt u dat de paddenstoelen niet langer verschijnen in uw gazon. Het is dus absoluut niets om u zorgen over te maken!Gazon, ziekten, plagen, paddenstoelen
Gazon, ziekten, plagen, paddenstoelen
Gazon, ziekten, plagen, paddenstoelen
Gazon, ziekten, plagen, paddenstoelen
Gazon, ziekten, plagen, paddenstoelen

Paddenstoelen uit het gazon verwijderen

Hoewel vrijwel alle paddenstoelen onschuldig zijn, en het gazon dus geen schade toebrengen, kan het zijn dat u ze wilt verwijderen. Hiervoor kunt u simpelweg gebruikmaken van een grasmaaier. Door het gras te maaien verwijdert u de paddenstoelen. Vang net als het gras ook de paddenstoelen op in de opvangbak. De paddenstoelen kunnen dan geen sporen achterlaten in het gazon.

Paddenstoelen bestrijden

Organisch afval

Paddenstoelen bestrijden kan allereerst door ervoor te zorgen dat er geen gunstige groeiomstandigheden zijn voor de paddenstoelen. Wanneer u vermoedt dat er zich veel organisch afval onder het gazon bevindt, kunt u dit verwijderen. Haal voorzichtig het gazon open en zorg ervoor dat u de grasmat niet beschadigt. Controleer de grond onder het gras op organisch afval en verwijder dit. Maak de grond vervolgens weer mooi vlak en leg de graszoden terug in het gazon.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Oirschot

Familie van Tilburg


5

"Ik zal zeker reclame maken voor Gras en Groen!"

Graszoden leggen Oirschot
Referenties
Nieuwsberichten
UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus
Nieuwsberichten

Stikstofbemesting beperken

Stikstof is de meststof die zorgt voor de vorming van schimmels. Bij ongunstige groeiomstandigheden voor het gras gebruikt het geen meststoffen. Stikstof dat u als bemesting aan het gazon heeft toegediend, blijft in het gazon aanwezig. Dankzij die meststoffen schieten de paddenstoelen uit de grond. Geef na eind september geen stikstofbemesting meer. Deze meststoffen worden vrijwel zeker niet meer verbruikt en vormen de bron van de problemen met paddenstoelen.

 

Zorg voor een goede beluchting

Paddenstoelen gedijen goed bij vochtige weersomstandigheden. Door ervoor te zorgen dat het vocht snel in de bodem van het gazon trekt, helpt u gunstige groeiomstandigheden voor paddenstoelen te voorkomen. Belucht het gazon wanneer dit lang vochtig blijft.

 

Maai het gras regelmatig

Net als beluchten draagt het maaien van het gras bij aan een snellere opdroging van het gazon. De wind en de zon krijgen door het kort gemaaide gras vrij spel. Zij zorgen ervoor dat regenwater en dauw snel verdampen. Maai het gras 1 à 2 keer in de week. Wacht hiermee tot het gazon is opgedroogd. Anders plakt het gras aan elkaar en veroorzaakt het andere problemen.

 

IJzersulfaat oplossing

Heeft u langere periodes last van paddenstoelen? U verwijdert de paddenstoelen door een keer extra te maaien en giet hierna de volgende samenstelling over de gazonplekken met paddenstoelen: 15 gram ijzersulfaat op 5 liter water per m². IJzersulfaat breekt de schimmelverbindingen af en voorkomt daarmee de paddenstoelen.

Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen