Gazon onkruid

In het gazon kunnen zich ongewenste planten vestigen zoals paardenbloemen, madeliefjes of straatgras. Hoewel de komst van onkruid in het gazon vrijwel onvermijdelijk is zijn onkruiden vaak ook een indicatie dat de groeiomstandigheden van het gazon verstoord zijn.

Zo is klaver een goede indicatie dat er onvoldoende stikstof vrijkomt voor het gras en duidt weegbree op een verdichte bodem. Probeer de problemen dan ook bij de bron aan te pakken voordat u overgaat tot de bestrijding van onkruid. Goed uitgevoerd gazononderhoud is en blijft de beste garantie op een onkruidvrij gazon. .

Wat kunt u doen om onkruid te voorkomen?Onkruid, gazon, bestrijden, onderhoud, paardenbloemen, klaver
Onkruid, gazon, bestrijden, onderhoud, paardenbloemen, klaver
Onkruid, gazon, bestrijden, onderhoud, paardenbloemen, klaver
Onkruid, gazon, bestrijden, onderhoud, paardenbloemen, klaver
Onkruid, gazon, bestrijden, onderhoud, paardenbloemen, klaver

Gazon onkruid bestrijden

De bestrijding van onkruiden kan op verschillende wijzen worden uitgevoerd. Daarbij is het van belang om te weten met welke soort onkruid u te maken heeft. Onderaan de pagina vindt u een opsomming van de meest voorkomende gazononkruiden. Het bestrijden kan op drie verschillende wijzen worden uitgevoerd:

Indirecte bestrijding van onkruid

Twee veel voorkomende onkruiden kunnen het beste behandeld worden door de groeiomstandigheden aan te pakken. Indien er wordt voldaan aan alle eisen die het gazon stelt aan de omgeving en het onderhoud is de kans het grootste om het onkruid vrij te houden. Een goede beluchting en voedingsstand is daarbij van belang. Volg dan ook wekelijks de onderhoudsadviezen voor het gazon op.

Klaver

Als er klaver groeit in het gazon is dit een teken dat de stikstof vastligt in de bodem. Het komt niet vrij voor het gras waardoor dit geen gezonde groei kent. Door middel van het uitstrooien van OpMaat N11 of bloedmeel kan klaver worden verdrongen.

Weegbree

Een andere soort onkruid die veel opduikt in gazons is Weegbree. Dit is een teken dat de bodem is verdicht. Zorg voor een goede beluchting waardoor er minder gunstige groeiomstandigheden ontstaan voor dit type gazon onkruid.

Onkruiden verwijderen en doorzaaien

Onkruiden die een penwortel hebben kunnen het beste handmatig worden verwijderd. Paardenbloem is de bekendste van deze soorten. Met speciale onkruidstekers kan de penwortel diep in de grond worden doorgestoken waarna de hele plant verwijderd kan worden.

De grootste groep met onkruiden stoelt in de breedte uit in het gazon en vormt zo een dicht pak dat het gras verdringt. Door te verticuteren kunnen de planten doorgesneden worden en loskomen uit de bodem. Het beste resultaat valt te behalen als de toplaag aan het indrogen is. Oppervlakkig gewortelde onkruiden verliezen door het verticuteren hun grip in de bodem en komen los.

Voorbeelden hiervan zijn:

Na het verticuteren is het van belang om door te zaaien. De nog aanwezige onkruiden krijgen op die manier concurrentie van het gras dat zich wil ontwikkelen in dezelfde ruimte.

Pas een onkruidbestrijdingsmiddel toe

Er zijn enkele bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen gazononkruiden. De chemische bestrijding van onkruid heeft niet de voorkeur van Gras en Groen. Toch begrijpen wij dat het handmatig controleren van het gazon of zelfs het vervangen van aangetaste delen onbegonnen werk is. Besef wel dat met een chemische bestrijding vaak meer gedood wordt dan alleen de onkruiden. Het enten van nieuw bodemleven en het bemesten van het gazon is daags na de behandeling dan ook aanbevolen.Gardena Onkruidsteker Handgereedschap
Onkruidsteker

€ 10,99    

Handgereedschap

Gardena onkruidsteker handgereedschap - Verwijder onkruiden met penwortel

Bestel direct
Gardena Onkruidsteker met steel
Onkruidsteker

€ 32,95    

Met handige steel

Gardena onkruidsteker met steel - Verwijder onkruiden met penwortel

Bestel direct
Wolf Garten distelsteker
Distelsteker

€ 18,95    

Wolf Garten

Distelsteker in de Multi-Star serie voor het verwijderen van diep geworteld onkruid.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Amersfoort

Ymke Jagers


5

"Ik ben onder de indruk van de snelheid en de deskundigheid."

Graszoden leggen Amersfoort
Referenties
Nieuwsberichten
UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus
Nieuwsberichten

Verschillende soorten onkruid

Men vindt hieronder enkele eenjarige planten, zoals vrouwenmantel en varkensgras. Men vindt er ook een paar tweejarige onder, zoals het herderstasje. Maar de meeste zijn overblijvende planten, die zich ondanks geregeld maaien kunnen handhaven of zelfs vermenigvuldigen.

Hier volgt een aantal overjarige planten, dat men als onkruid in een gazon kan aantreffen:

Hier volgt een lijstje van planten die men minder vaak in een gazon aantreft:

Naast de hierboven opgesomde planten zijn er nog andere die onder speciale omstandigheden worden aangetroffen, bijvoorbeeld bij gazons aan zee of op veenbodem. Daarnaast moeten wij de onkruidgrassen nog vermelden, waarvan witbol (Holcus lanatus) en zachte witbol (Holcus mollis) de voornaamste zijn. Wanneer men wat zijn gazon betreft erg kieskeurig is, dan zal men straatgras als een twijfelachtige aanwinst beschouwen.

Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen