Gazon mos

Mos, wellicht de grootste vijand van de gazonbezitter, zal haast onvermijdelijk jaarlijks weer de intrede in uw grasmat doen. Dit komt omdat mos zich in een gazon gemakkelijk kan uitbreiden, doordat het zich zowel vegetatief als door middel van sporen kan verspreiden.

De aanwezigheid van mos in een gazon is nooit op één oorzaak terug te voeren, maar een zure bodem, onvruchtbare grond, een slechte beluchting en ook te kort maaien kan er aan bijdragen. We kunnen zeggen dat alle factoren die kale en dunne plekken in een gazon doen ontstaan, het mos een kans geven.

Verschillende soorten mos

Er kunnen allerlei mossoorten in een gazon voorkomen, maar de bekendste zijn wel Ceratodon purpureus en Hypnum cupressiforme. Polytrichum commune is een soort die op zeer verarmde grond wordt aangetroffen. Alle verschillende soorten mos kenmerken zich door zich snel te ontwikkelen op plaatsen waar het gras niet groeit. In koude perioden wanneer het gras stopt met groeien, zal het mos zich in rap tempo tot een groot probleem ontwikkelen dat delen van uw gazon volledig lijkt over te nemen.

Mos in gazon bestrijden

De beste methode om gazon mos te bestrijden is het wegnemen van de oorzaken, waardoor het zijn kans heeft gekregen. In een dichte grasmat kan mos niet welig tieren, maar als het er eenmaal is moet het natuurlijk worden verwijderd.

Hiervoor kunt u een mosdoder gebruiken, die er al snel voor zal zorgen dat het mos afsterft. Het vereenvoudigd het verwijderen, maar het gebruik van ijzersulfaat heeft wel een negatief effect op het bodemleven. Ent twee weken na gebruik nieuw bodemleven om dit negatieve effect op te heffen.

Ongeacht het gebruik van een mosdoder dient u het gazon te verticuteren om het mos te verwijderen. Lees hier meer: Verticuteren

mos bestrijden • Gras en Groen Graszoden
mosgroei wegnemen • Gras en Groen Graszoden

Oorzaken van mosgroei wegnemen

Na het verwijderen van mos, moet u stappen ondernemen om hergroei tegen te gaan. Met gedegen onderhoud kunt u dit voorkomen!

Onderhoudstaken om mosgroei in uw gazon tegen te gaan zijn:

  • Kalk strooien om de pH-waarde van de grond te verbeteren
  • Probeer schaduw zo veel mogelijk weg te nemen 
  • Verbeter de drainerende werking van de bodem door te beluchten
  • Zorg voor een erg dicht gazon door regelmatig maaien
  • Stel de grasmaaier af op een hoogte tussen de 3 en 4 centimeter
  • Bemest het gazon met een organische meststof voor een gezonde groei
  • Verwijder bladafval in de herfst

Gazon herstel na het verwijderen van mos

In ernstige gevallen zullen er na het verwijderen van het mos lelijke, open plekken overblijven. Om de groei van mos, onkruid en straatgras tegen te gaan is het zaak deze plekken zo snel mogelijk weer te laten begroeien met gras. Lees hier het advies voor bijzaaien.

Is uw gazon dusdanig door mos verpest dat u er zelf niet aan durft te beginnen? Gras en Groen Graszoden kan u op twee manieren van dienst zijn. 

gazon herstel • Gras en Groen Graszoden