Gazon kalk geven

Kalk strooien op het gazon, waar is dit voor nodig? Veel planten en ook gras hebben een bepaalde zuurtegraad nodig in de grond om goed te kunnen groeien. De ideale omstandigheid voor de graszoden is wanneer deze grond lichtjes zuur is, met pH-waarde 5,5 - 6,5. Een neutrale of basische grond zou het gras geen goed doen. Erger is het wanneer de grond zuur is geworden. Het gras zal dan niet alleen slechter gaan groeien, maar gaat ook nog andere slechte tekenen vertonen die ontstaan door zure grond.

Het nut van gazon kalk geven

Aanleiding om het gazon kalk te geven

Om te voorkomen dat zich problemen aan het gazon gaan voordoen vanwege de verzuring van de bodem, strooit men kalk. Kalk heeft de eigenschap de pH-waarde van het gazon te corrigeren. Dat men jaarlijks gazon kalk dient te strooien, heeft te maken met het natuurlijk effect van verzuring dat optreedt in het gazon. Er zijn verschillende oorzaken voor het verzuren van het gazon: regen en gras.Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven

Regen

Uitlaatgassen en dampen van fabrieken en raffinaderijen hebben er decennialang voor gezorgd dat we te maken hadden met zure regen. Nadat menig bos last kreeg van grote sterfte onder planten, werd daar actie op ondernomen. Dankzij veel milieubeschermende maatregelen is de zure regen enorm teruggedrongen. Toch draagt de regen in lichte mate nog steeds bij aan het verzuren van de bodem van het gazon.

Gras

De plant gras, is van nature zuur. De delen van het gras die gemaaid worden of afsterven en op de bodem van het gazon vergaan, dragen bij aan het zuurder worden van de bodem. Dit is een natuurlijk proces waar u niets aan kunt veranderen. U kunt er hooguit voor zorgen dat al het gras na het maaien wordt opgevangen.

Gazonkalk strooien

Gazonkalk kan onder alle weersomstandigheden worden toegepast zonder dat er risico is op verbranding. Bij het uitstrooien van de kalk is het wel ontzettend belangrijk de juiste hoeveelheid te geven. Een tekort zorgt ervoor dat de bodem zuur blijft; een overschot vertraagt de groei van het gras of laat het zelfs afsterven. Voor het geven van kalk doet u er goed aan om de zuurtegraad van de bodem te testen. Dit kunt u eenvoudig doen met een pH-Bodemtest die o.a. ECOstyle aanbiedt.

Test uw bodem en geef tijdig kalk!Ecostyle Az-Kalk 10 kg
ECOstyle kalk

€ 14,95    

ECOstyle Kalk

Ecostyle Az-Kalk 10 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Ecostyle Az-kalk met zeewier 20 kg
Kalk met zeewier

€ 18,40    

Ecostyle Az-kalk met zeewier 20 kg

Ecostyle Az-kalk met zeewier 20 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Ecostyle bodemtest
Bodemtest

€ 14,95    

Ecostyle bodemtest

Ecostyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk met zeewier - 20 kg
ECOstyle 20kg

€ 18,40    

ECOstyle 20 kg

Ecostyle Az-Kalk 20 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
az kalk
Ecostyle AZ-kalk

€ 17,46    

5 kg voor 50 m²

Ecostyle AZ-kalk 5 kg

Lees verder
Strooiwagen Perfect WE 430
Strooiwagen

€ 84,95    

Strooiwagen 20 L

Met deze strooiwagen worden eenvoudig graszaden, meststoffen, zand en zout verspreid.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Schoonhoven

G. Akbarsing


5

"Het resultaat is een prachtige gazon."

Graszoden leggen Schoonhoven
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Periode voor het geven van kalk

Gazonkalk kan het hele jaar door gegeven worden. Voor de groei van de plant is de periode niet van belang, enkel dat het toegepast wordt als het gazon verzuurt. Normaal gesproken is het geven van gazonkalk vooral belangrijk in natte perioden waarin het gazon weinig zonlicht krijgt. Mos begint in die periode hard te groeien. Dit komt doordat mos geen zonlicht of mest nodig heeft en het gras in die periode juist stopt met groeien. Mos heeft dus geen concurrentie van groeiend gras, hetgeen normaal gesproken de vorming van mos tegenhoudt.

Strooi kalk om die reden bij voorkeur aan het eind van de herfst of begin van de winter. U helpt het gazon dan om mosvorming tegen te gaan. Mos dat toch ontstaat in het gazon, kunt u door te verticuteren in het voorjaar bestrijden.

Strooi nooit kalk tegelijk met het geven van kunstmest. Kalk heeft de eigenschap meststoffen aan zich te binden. Het gras kan deze meststoffen daardoor niet opnemen en de meststoffen zullen op den duur uitspoelen zonder dat het gras daar profijt van heeft gehad.


kalk-geven


klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen