Gazon kalk geven

Kalk strooien op mijn gazon: waar is dit voor nodig? Veel planten, waaronder ook gras, hebben een bepaalde zuurtegraad nodig in de grond om goed te kunnen groeien. De ideale omstandigheid voor de graszode is een lichtzure bodem met een pH-waarde van 5,5 - 6,5. Een neutrale of basische grond zou het gras geen goed doen; erger is het wanneer de grond zuur is geworden. Het gras zal dan niet alleen slechter groeien, maar gaat ook nog andere slechte tekenen vertonen die ontstaan door zure grond. Daarnaast houden mossen van zure grond en zullen langzaamaan het gras verdringen. 

Het nut van gazon kalk geven

Aanleiding om het gazon kalk te geven

Om problemen vanwege de bodemverzuring voor te zijn, strooit u kalk. Kalk heeft de eigenschap de pH-waarde van het gazon te verhogen. Strooi minimaal één keer per jaar kalk, want in gazons treedt en natuurlijk effect van verzuring op. Twee oorzaken van verzuring: regen en gras.Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven
Gazon kalk geven

Regen

Uitlaatgassen en dampen van fabrieken en raffinaderijen hebben decennialang gezorgd voor zure regen. Nadat menig bos last kreeg van grote sterfte onder planten, werd daar actie op ondernomen. Dankzij veel milieubeschermende maatregelen is de zure regen intussen enorm teruggedrongen. Toch draagt regen in lichte mate nog steeds bij aan het verzuren van uw gazonbodem.

Gras

De plant gras is van nature zuur. De grasdelen die gemaaid worden of afsterven en op de bodem van het gazon vergaan, dragen bij aan het zuurder worden van de bodem. Dit is een natuurlijk proces waar u niets aan verandert. U kunt er hooguit voor zorgen dat al het gras na het maaien wordt opgevangen.

Gazonkalk strooien op uw gazon

Gazonkalk kunt u bij alle weersomstandigheden gebruiken zonder dat er risico is op verbranding. Bij het uitstrooien van de kalk is het wel ontzettend belangrijk de juiste hoeveelheid te geven. Een tekort zorgt ervoor dat de bodem zuur blijft; een overschot vertraagt de groei van het gras of laat het zelfs afsterven. Voor het geven van kalk doet u er goed aan om de zuurtegraad van de bodem te testen met een pH-Bodemtest die o.a. ECOstyle aanbiedt.

Test uw bodem en geef tijdig kalk!ECOstyle Bodemtest
pH-Bodemtest

€ 8,95    

ECOstyle

ECOstyle bodemtest, ideaal voor het testen van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 2 kg
AZ-kalk 2 kg

€ 4,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 2 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 5 kg
AZ-kalk 5 kg

€ 6,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 5 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
ECOstyle AZ-kalk 10 kg
AZ-kalk 10 kg

€ 9,95    

ECOstyle

Ecostyle Az-Kalk 10 kg. Voor het verbeteren van de pH-waarde van uw gazon.

Bestel direct
Gardena Strooiwagen XL
Strooiwagen XL

€ 84,99    

Gardena

Gardena Strooiwagen XL - Geschikt om 20m² gazon in één keer te bemesten

Bestel direct
Wolf Garten Strooiwagen L
Strooiwagen

€ 89,99    

Wolf Garten

De strooiwagen perfect is het professionele model strooiwagen van WOLF-Garten.

Bestel direct
Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Arnhem

Fam. Verheul


5

"Ons gazon ligt er nu 3 weken en ziet er prachtig uit, super kwaliteit graszoden!"

Graszoden leggen Arnhem
Referenties
Nieuwsberichten
Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!

Wanneer kunnen er weer graszoden gelegd worden in uw tuin? Dat is altijd de grote vraag aan het begin van het voorjaar. Wij starten op ..... met het aanleggen van graszoden.

Graszoden (laten) leggen? Het kan weer!
Nieuwsberichten

Periode voor het geven van kalk aan het gazon

Gazonkalk kan het hele jaar door gegeven worden. Voor de groei van de plant is de periode niet van belang, enkel dat het gebeurt wanneer het gazon verzuurt. Normaal gesproken is het geven van gazonkalk vooral belangrijk in natte perioden waarin het gazon weinig zonlicht krijgt. Mos begint in die periode hard te groeien. Dit komt doordat mos geen zonlicht of mest nodig heeft en het gras in die periode juist stopt met groeien. Mos heeft dus geen concurrentie van groeiend gras, wat normaal gesproken de vorming van mos tegenhoudt.

Kalk strooien op uw gazon doet u om die reden bij voorkeur aan het eind van de herfst of begin van de winter. U helpt uw gazon zo om mosvorming tegen te gaan. Mos dat toch ontstaat in het gazon, kunt u door te verticuteren in het voorjaar bestrijden.

Strooi nooit kalk tegelijk met het geven van kunstmest. Kalk heeft de eigenschap meststoffen aan zich te binden, waardoor het gras deze stoffen niet meer opneemt en de meststoffen op den duur uitspoelen zonder dat het gras daar profijt van heeft gehad.

Gras en Groen Winkel


klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,50 per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen