Gazon beluchten

Het gazon beluchten is één van de basis taken van het gazononderhoud. Het dient meerdere malen per jaar uitgevoerd te worden en is van essentieel belang voor een gezonde groei van het gras. Voor de grasmat in uw tuin dient de bodemstructuur en het daarin aanwezige bodemleven op het juiste peil te zijn. Hierin wordt de basis gelegd van een donker groen en dicht bezet gazon.

Bodem beluchten, de juiste bodemstructuur in stand houden

Bij de aanleg van uw gazon dient reeds naar de bodemstructuur gekeken te worden. Deze moet voldoende organische stoffen, vocht en lucht te bevatten. Zonder de juiste verhouding zijn de gazongrassen niet in staat voldoende wortels aan te maken. Daardoor wordt het voor het gras onmogelijk voldoende vocht en voedingsstoffen op te nemen in de plant.

Bij de aanleg van het gazon is het vaak noodzakelijk om de grond te laten frezen. Met een tuinfrees wordt de grond fijn en korrelig gemaakt en ontstaat er een open structuur. De fijne en korrelige grond is noodzakelijk voor het egaliseren van grond, het draagt ook bij aan een goed beluchte bodem.

Een goede bodemstructuur bestaat uit:Gazon beluchten
Gazon beluchten
Gazon beluchten
Gazon beluchten
Gazon beluchten

Gazon beluchten, het op peil houden van de bodemstructuur

Een gezond bodemleven zal lange tijd de open structuur in de bodem van het gazon handhaven. Het oppervlak van het gazon zal echter door betreding, het maaisel van het gras en neerslag steeds verder verdicht raken. Door het gazon te beluchten handhaaft u de open structuur en het vereiste van 25% lucht in de bodem. Het gazon beluchten houdt in dat u kleine gaten prikt in de toplaag van het gazon. Het helpt het gras te ademen en het helpt bovendien met de verticale drainage van het gazon.

Op welke wijze dient u het gazon te beluchten?

Voor het beluchten zijn er vele gereedschappen beschikbaar. De mate waarin het gazon verdicht is, bepaalt welke methode het beste toegepast kan worden.

U kunt het gazon op de volgende manieren beluchten:

Gazon beluchten door te verticuteren

Wanneer er veel mos aanwezig is of de toplaag sterk vervilt is, dan kunt u het beste starten met het verticuteren van het gazon. Verticuteren is een term die afkomstig is uit het Engels en vrij vertaald het maken van verticale sneden betekent. Door het maken van verticale sneden in het gazon komt het mos los, komt er lucht in de toplaag en krijgt het gras de ruimte om te groeien. Let er wel op dat de mosvorming is ontstaan door een te zure bodem. Het geven van kalk is dan ook noodzakelijk om het probleem voor een lange periode tegen te gaan.

Gazon beluchten met een prikrol

Met een prikrol kunt u op eenvoudige wijze zeer oppervlakkig kleine gaatjes prikken in de toplaag. Deze wijze van beluchten kan om de maand herhaald worden en zal zeker zijn bijdrage leveren aan uw gazon. Door de lichte bewerking blijft de uitstraling behouden, maar verbetert u wel de groeiomstandigheden. Bij een sterk verdichte bodem is het effect echter gering en dient deze op een andere wijze behandeld te worden.

Gazon beluchten met een hollepijpbeluchter

Sterk verdichte gazons kunnen machinaal belucht worden met een hollepijpbeluchter. Vergelijkbaar met de werking van een verticuteermachine worden machinaal hollepijpen de grond in geslagen. De grond die in pijpjes uit de grond komt, blijft achter op het gazon. Op deze manier worden gaten met een doorsnede van 1 cm en circa 10 cm diep in uw gazon geslagen. Er ontstaat een zeer open structuur die eventueel met witzand ingevuld kan worden.

Gazon beluchten met een riek

Oppervlakten in het gazon die zeer plaatselijk verdicht zijn, kunnen met een riek belucht worden. Looproutes over het gazon, zitplaatsen of de plek waar het zwembad heeft gestaan zijn voorbeelden hiervan. Met de riek kunnen zeer diepe gaten in het oppervlak worden geprikt. Door de handmatige handeling is het af te raden dit op een zeer groot oppervlak te doen!Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Duiven

Theo Laurentzen


5

"super, zeer tevreden ,nette werkers, snel en vakkundig ,aan te bevelen "

Graszoden leggen Duiven
Referenties
Nieuwsberichten
Wat kunt u doen tegen mollen?

Waarom duiken juist in de winter mollen op in uw tuin en wat kunt u er tegen doen? Lees snel verder!

Wat kunt u doen tegen mollen?
Nieuwsberichten

Wat te doen na het beluchten van het gazon?

Na het beluchten zijn er verschillende handelingen die u uit kunt voeren. Wat u moet doen is sterk afhankelijk van het gereedschap dat u gebruikt heeft.

Na het beluchten met een prikrol, riek op holletandbeluchter:

  1. Losse materialen die zich op het gazon bevinden verwijderen.
  2. Het gazon maaien om uitstekende delen weg te nemen.
  3. Naar wens bezanden om te voorkomen dat de grond opnieuw dichtslaat.

Na het verticuteren zijn er een aantal handelingen die plaats dienen te vinden:

  1. Het mos en vilt dat losgekomen is van het oppervlak verwijderen.
  2. Met een bladhark kunt u het eenvoudig bij elkaar harken.
  3. Het gazon maaien om uitstekende delen weg te nemen.
  4. Zuurtegraad van de bodem meten en naar behoefte kalk toedienen.
  5. Kale of dun bezette delen van het gazon bijzaaien.

klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 21 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 2,- per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen