Emelten

Grasetende insecten kunnen, zeker wanneer zij een plaag vormen, behoorlijke schade aan uw gazon veroorzaken. In uw gazon kan zich een aantal insecten bevinden dat schade aan het gazon kan veroorzaken. Engerlingen en emelten zijn hiervan de voornaamste. Graafbijtjes, mieren en regenwormen werken grond omhoog vanuit de grond, maar tasten het gras zelf niet aan. Emelten doen dit, net als engerlingen, wel. Zij eten overdag aan wortels van het gras. Bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Emelten staan bij veel verschillende soorten vogels op het menu. Om bij de insectenlarven te komen trekken zij stukken gras kapot en ruïneren daarmee uw gazon.

Emelten, larven van langpootmuggen

Emelten is de verzamelnaam voor de larve van verschillende soorten langpootmuggen. In Nederland komen slechts twee van deze soorten voor. Beide soorten leggen hun eitjes in het gras waaruit de emelten worden geboren. Per keer legt het vrouwtje tussen de 300 en 400 eitjes. Dat dit al snel tot een plaag kan leiden, lijkt ons duidelijk. De schade die zij direct veroorzaken, door het eten van met name graswortels, bestaat uit afstervend gras. Dit uit zich in delen van geel kleurend en afstervend gazon.

De langpootmuggen die de schadelijke emelten voortbrengen zijn:emelten, gazon, plagen, kale plekken, ongedierte, langpootmug
emelten, gazon, plagen, kale plekken, ongedierte, langpootmug
emelten, gazon, plagen, kale plekken, ongedierte, langpootmug
emelten, gazon, plagen, kale plekken, ongedierte, langpootmug
emelten, gazon, plagen, kale plekken, ongedierte, langpootmug

Levenscyclus van de emelt

Emelten komen al na twee weken uit het ei gekropen. De larven hebben een bruin, leerachtig lichaam zonder poten. Bij de insecten is het lastig te zien wat de voor- of achterkant is. Zoals veel larven kunnen ze delen van hun lichaam in en uit elkaar duwen en trekken. Op die manier bewegen ze zich ook voort. De kenmerkende leerachtige huid heeft ze in Engeland ook de naam leather jackets opgeleverd, wat letterlijk vertaald leren jas betekent. De insecten groeien tot 5 centimeter lang.

De Tipula Oleracea brengt in één jaar twee generaties larven voor, de Tipula Paludosa slechts één. Eenmaal verpopt leven de langpootmuggen ongeveer 1 maand waarin zij zich veelal boven of op het gras zullen bevinden. Met name aan het einde van de zomer kunt u ze ook geregeld in uw woning aantreffen. De insecten worden namelijk aangetrokken door het licht. Het plaatsen van tuinverlichting op of om uw gazon vergroot dan ook de kans op aanwezigheid van deze insecten.

Virus onder emelten

Onderzoek heeft uitgewezen dat de populatie emelten een cyclus kent van ongeveer 7 jaar. In deze 7 jaar groeit het aantal emelten uit tot een gigantische plaag. De larven komen dicht op elkaar te leven en dat wordt hun ondergang. Na 7 jaar wordt een virus de ondergang van de gigantische populatie. De eerste jaren daarna zullen de insecten weinig schade veroorzaken. De verwachting is dat de piek in 2015 of in 2016 ligt. Hopelijk bent u snel verlost van deze vervelende beestjes!

Schade door emelten

Emelten veroorzaken net als de engerling schade aan het gazon door het opeten van de wortels van het gras. Enig verschil is het feit dat de emelten bij vochtig weer in het donker ook boven de grond aan het gras eten. Het gras zal, doordat het geen wortels meer heeft, afsterven. Ook emelten zijn, net als engerlingen, populair voedsel onder verschillende soorten vogels. De vogels halen het gazon open om de larven te kunnen oppikken. Een omgewoeld gazon is de bijkomende schade van de aanwezigheid van emelten in het gazon.Algemene actie Gras en Groen Graszoden

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Referenties
Graszoden leggen Arnhem

John van Meel


5

"Onze kinderen spelen het liefste in de tuin met vrienden."

Graszoden leggen Arnhem
Referenties
Nieuwsberichten
Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

FD Gazelle 2017 - Voor Gras en Groen alweer voor het derde jaar op rij!

Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle
Nieuwsberichten

Emelten opsporen

Wanneer u in de zomer en herfst vluchten met langpootmuggen waarneemt boven uw gazon, is dit een goede indicatie voor emelten. Afstervend gras is met foeragerende vogels een andere indicatie. Om de insecten op te sporen dient u een donkere plastic zak nat te maken en op het gazon te leggen. De insecten die ‘s nachts boven de grond zijn gekomen, trekken zich in de ochtend niet meer terug. Bij het omslaan van de plastic zak zult u de emelten aantreffen, indien ze aanwezig zijn in uw gazon.

Emelten bestrijden

De larven zijn lastig te voorkomen. Kort gemaaid gras schijnen de insecten echter niet fijn te vinden. Voorkom dus dat het gras te lang wordt! Verder is vooral het toepassen van een bestrijdingsmiddel wat resteert. Bestrijdingsmiddelen dienen in onderstaande periode te worden toegepast. De larven zijn dan nog jong en zeer kwetsbaar.

emelten

Voor emelten zijn dezelfde middeltjes als bij engerlingen toepasbaar. Voor een uitleg over de wijze van bestrijding wordt u dan ook naar de pagina engerlingen doorverwezen.

Schade aan het gazon herstellen

Een gazon kan door emelten, en de belagers daarvan, behoorlijke schade oplopen. Het kan zijn dat u dit wilt (laten) herstellen. Graszoden die zijn opengetrokken door foeragerende vogels, kunt u het best met graszoden dicht leggen. Dit geeft direct resultaat. Bovendien kunt u de insecten dan ook definitief uit het gazon verwijderen. De graszoden kunt u uiteraard via onze website bestellen. Het is ook mogelijk uw gazon te laten vervangen. Onze medewerkers verwijderen eerst vakkundig uw aangetast gazon. Na het verwijderen van het oude gras leggen zij met verse premium graszoden uw nieuwe gazon aan. Indien gewenst kunnen onze daartoe bevoegde medewerkers de emelten bestrijden met Merit Turf.

Bestel graszaad om kale plekken te herstellen en aaltjes om emelten te bestrijden!


Ecostyle cocopeat 40 liter
Ecostyle cocopeat

€ 9,49    

Ecostyle cocopeat 40 liter

Voor het bespoedigen van de ontkieming van graszaad. En afdekken van kale plekken in het gazon.

Bestel direct
WOLF-Garten Speelgazon - graszaad
Speelgazon 100m²

€ 49,23    

Speelgazon 100 m²

Voor gazonvernieuwing zonder omspitten voor speel- en sport gazon. Geschikt voor 100 m².

Bestel direct
WOLF-Garten Speelgazon - graszaad
Speelgazon 50m²

€ 35,60    

Speelgazon 50 m²

Voor gazonvernieuwing zonder omspitten voor speel- en sport gazon. Geschikt voor 50 m².

Bestel direct
WOLF-Garten Speelgazon
Speelgazon 25m²

€ 24,54    

Speelgazon 25 m²

Voor gazonvernieuwing zonder omspitten voor speel- en sport gazon. Geschikt voor 25 m².

Bestel direct
WOLF-Garten Siergazon
Siergazon 50m²

€ 36,54    

Siergazon 50 m²

Voor gazonvernieuwing zonder omspitten ook op schaduwrijke gazonplaatsen. Geschikt voor 50 m².

Bestel direct
WOLF-Garten - Graszaad - siergazon schaduw
Sier en schaduw

€ 28,24    

Sier en schaduw

Een combinatie van unieke grassoorten. Zeer geschikt voor schaduwrijke plaatsen.

Bestel direct
Aaltjes tegen emelten
Aaltjes

Vanaf € 21,-    

Emelten

Voor de bestrijding van hardnekkige emelten!

Bestel direct
klanttevredenheid

Gras en Groen scoort in e-komi een 9,2

laten leggen

Binnen 14 dagen graszoden leggen

garantie

3 maanden garantie op graszoden leggen

Gras en Groen

Wilt u premium graszoden laten leggen? Gras en Groen heeft een aanleg service. Vanaf € 5,50 per m² komen wij egaliseren, de ondergrond bemesten en de graszoden leggen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u zelf graszoden leggen? Lees dan hier een uitgebreid stappenplan. Met de instructies kunt u zelf aan de slag. De graszoden kunt u natuurlijk kopen in Den Bosch.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u de graszoden zelf leggen? Dan kunt u deze graszoden ook afhalen in Den Bosch bij Gras en Groen. Voor slechts € 1,95 per m² kunt u verse premium grasmatten afhalen.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen